Súlyzós edzés előnyei

Mozgás szakértőnk, dr. Dallos Boglárka írása

 

Súlyzós edzés előnyei

Korábbi cikkemben (https://dia-wellness.com/szakerto/maramarosine-dr-dallos-boglarka-mozgas-szakerto/sajat-testsulyos-edzes-elonyei) a saját testsúlyos edzés előnyeiről írtam. Most a súlyzós edzésnek szentelek egy cikket. Nem árulok el zsákbamacskát, ha rögtön leszögezem, én mindkét mozgásformát nagyon szeretem, és rendszeresen végzem is, egymást kiegészítve verhetetlenek!

 

Egy izmos, arányos test nemcsak esztétikailag mutat jól, az egészségünkre és a teljesítőképességünkre is hatással van. A mindennapos tevékenységeink azonban általában kevesek ahhoz, hogy az izmaink erősek legyenek/maradjanak.

 

  1. Szép alakot eredményez

Azt hiszem, ez nekünk nőknek különösen fontos. A férfiaktól eltérő hormonháztartás és testfelépítés miatt nem leszünk kétajtós szekrények, ha súlyzókat veszünk a kezünkbe és azokat használjuk is, természetesen a fokozatosság elvét betartva, tehát kezdőként egy kiló(ka)t emelünk. Az sem gond, sőt, ahogy már írtam is korábban, kifejezetten ajánlatos a végzendő gyakorlatokat először súly nélkül megtanulni, gyakorolni, utána lehet súlyzózni. Amint írtam, gyönyörűen alakít, kinek nem tetszenek a kerek, feszes formák?

 

  1. Erősíti az ízületeket

Ráadásul nemcsak erősíti, hanem megakadályozza az ízületi kopásokat. Védi a csigolyákat is, a terhelésüket 50%-kal csökkenti, de ezek a hatások természetesen akkor érvényesek, ha teljesen szabályosan végezzük a gyakorlatokat, figyelve a tartásra, és a mozgástartományra!

 

  1. Javítja a tartást

Még idős korban is megelőzi a púpos testtartás kialakulását, feltéve, ha előtte már rendszeresen, tehát hetente 2X- 3X végeztünk ellenállásos edzést.

 

  1. Csontritkulás kockázatát csökkenti

Ugyan nem akadályozza meg, de egyrészt kitolja az osteoporosis (csontritkulás) bekövetkezését későbbi életkorra, másrészt csökkenti is annak mértékét. A súlyzózás erősíti a csontok szerkezetét, növeli a vastagságukat, tehát ezért is érdemes rendszeresen beiktatni az edzésprogramba.

 

  1. Segít a zsírégetésben

Mitől leszünk izmosabbak? Erre a kérdésre már ismerjük a választ, de az talán nem annyira ismert tény, hogy minél izmosabb a testünk, annál több kalóriát éget nyugalomban is, alváskor, olvasáskor, stb. Fogyás, súlytartás esetén is jó szívvel ajánlom.

 

  1. Segít megelőzni a 2-es típusú cukorbetegséget és védi az érrendszert

Súlyzós edzés segítségével csökken a vér cukorszintje, ráadásul megelőzi a visszerek kialakulását. Ezenkívül csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is.

 

  1. Erősíti az idegeket

Rendszeres súlyzós edzés „fiatalon” tartja az idegrendszert és növeli a teljesítő-, illetve a stresszel szembeni ellenálló képességet.

 

  1. Mozgásban tart

Idős korban is mobilisak maradunk, fejleszti az egyensúlyt és csökkenti az esések kockázatát, mert az ellenállással végzett erősítő edzések fejlesztik a propriocepciót, vagyis a testtudatot. A propriocepció teszi lehetővé, hogy csukott szemmel is észleljük testünk helyzetét és mozgását térben és időben egyaránt.

 

  1. Egészségügyi előnyei is vannak

Ide tartozik az alacsonyabb vérnyomás, a jobb alvásminőség, erősebb immunrendszer, anyagcsere betegségek kialakulásának esélye csökken, és magasabb a várható élettartam. Nem utolsósorban mentálisan is erősít.

 

  1. Megelőzi vagy csökkenti a hátfájást

A sok ülés elgyengíti a tartó izmokat. Ha ezeket megerősítjük, nem fog fájni a hátunk, de ha már fáj, az erős izmok csökkentik annak a fájdalom mértékét.

Summa summarum, súlyzós edzésre fel, de egyazon izomcsoportot ne eddzetek mindennap, legyen kihagyva egy nap, amikor vagy pihentek, vagy mondjuk kardió edzést végeztek.

 

Minta edzéstervek, sok súlyzós gyakorlattal itt olvashatók.

 

Kezdő edzésterv: https://dia-wellness.com/szakerto/maramarosine-dr-dallos-boglarka-mozgas-szakerto/eszkozok-otthoni-edzeshez

 

Középhaladó edzésterv: https://dia-wellness.com/szakerto/edzesterv-kozephaladok-szamara

 

Haladó edzésterv: https://dia-wellness.com/szakerto/maramarosine-dr-dallos-boglarka-mozgas-szakerto/edzes-haladokent-minta-edzestervekkel

 

Ki szeret súlyzózni? Vagy ki fogja rendszeresen beiktatni az előnyeit olvasva? Saját testsúlyos edzések, kardió mozgásformák mellett is tiszta szívből ajánlom végezni!

 

Végül fogadjátok szeretettel a múlt heti súlyzós felsőtest edzésem gyakorlatait.

 

4 körben 25-ös ismétlésszámokkal végeztem a következő négy feladatot.

 

– Válltól kitolás.

– Kalapácsos bicepsz karhajlítás.

– Döntött törzsű oldalemelés.

– Tricepsz fej fölött, egy karral, utána csere másik kar.

 

3 kilós súlyzókat használtam, erőnléttől függően lehet csökkenteni/növelni az ellenállás nagyságát, az idő pedig a pihenő szakaszokon múlik. Nekem nagyjából 28,5 percig tartott a gyakorlatokból összesen 100-100 ismétlést elvégezni.

Szakértőnk: dr. Dallos Boglárka személyi edző, fitnesz instruktor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük