Mell- és hasizom gyakorlatok

Mozgás szakértőnk, dr. Dallos Boglárka írása

Mostani cikkemben lezárom a felsőtest izmainak edzéséhez szükséges gyakorlatokat, amikből nyugodtan össze lehet állítani egy egész hétre való edzéstervet anélkül, hogy megunnánk a mozgást. Attól függetlenül, hogy valaki mondjuk csak futni vagy biciklizni szeret, mindenképpen ajánlom, hogy az erősítő edzéseket se hanyagolja el, lehet a kardiózást és az erősítést váltott napokon végezni, mindig más és más izomcsoportokat dolgoztatva ezáltal.

Mellizom gyakorlatok

  1. Tárogatás egy kezes súlyzóval

Elsődleges, agonista mozgatóizom a nagy mellizom. Antagonisták a széles hátizom, a trapézizom középső része és a rombuszizmok. Kiindulóhelyzet: hanyatt fekvés egy padon, ez lehet steppad is. Karok mellső középtartásban, könyökízületek enyhe hajlításban, amit végig kontrolláltan tartunk, a könyökök kifele néznek. Súlyzókat kézben tartva bordakosár emelkedésével belégzés közben leengedjük a test vonaláig, de nem tovább! Nem kapkodunk, végig kontrollálva, lassan engedjük le a súlyokat, nem a gravitáció vezeti a karokat! Következő szakaszban történik a kilégzés, a súlyok mellkas előtti visszaemelésével. Kezdőknek mindenképpen maximum egy kilós súlyzót ajánlok, de haladóknak sem feltétlenül szükséges nagy súlyokat választani!

  1. Mellről nyomás súlyzóval, vagy gumikötéllel

Agonista izom a nagy mellizom, mégpedig mindegyik rostja. Antagonisták a tárogatásnál már említett izmok. Lehet állva, vagy leülve fitballra is végezni a gyakorlatot. Mindkét esetben érvényes, hogy a csípő és a medence helyzete semleges, a lábfejek párhuzamosak. A fej a törzs természetes meghosszabbításában van, karok oldalsó középtartásban helyezkednek el, a könyökízületek 45 fokban hajlítva vannak. Ülésnél a térdek 90 fokban hajlítottak, állásban enyhén. Megfogjuk a súlyzókat vagy a gumikötél fogantyúját felső madárfogással, a kötél a váll fölött legyen átvezetve, és kilégzés közben a karokat kinyújtjuk mellső középtartásba, kerülve a könyökízület túlzott kifeszítését! A karnyújtás során a kezeket egymás felé közelítjük enyhe köríves mozdulatot végezve. Belégzés során történik a karhajlítás kiinduló helyzetbe.

  1. Fekvőtámasz

Természetesen a fekvőtámasz nemcsak a mellizmot dolgoztatja, szűken végezve erőteljesen bekapcsolódnak a bicepsz izmok, ezenkívül erősíti a has és hát izmait, a fenék és lábizmokat is, igazi univerzális, Jolly Joker gyakorlat. Elsődleges, vagyis agonista izmok a nagy mellizom, a delta rostjai és a tricepsz. Kezdők nyugodtan végezhetik a női változatot, amikor a térdeket a matracra helyezik, azt is nagyon szépen lehet érezni. Itt is érvényes, hogy ne a mennyiségre, hanem a minőségre törekedjünk! Többet érünk 5 szabályos, tökéletesen végzett ismétléssel, mint mondjuk 20 hibással. Felvesszük a kéztámaszos plank pózt, tehát a kezeket a váll alá helyezzük, lábujjakon támaszkodunk, a test egy egyenest alkot, derék nem esik be, feneket nem toljuk ki! Fej a törzs meghosszabbításában van, nem lóg, tekintet előre fele néz. Belégzéskor karhajlítást végzünk, mely során leengedjük a testet a talaj irányába, majd kilégzéskor kinyújtjuk a karokat, visszanyomva magunkat az eredeti kiinduló helyzetbe.

Írhattam volna még a fekvenyomást 45 fokos padon rúddal, mint haladó gyakorlatot, de nem hiszem, hogy sokatoknak lenne otthon ehhez megfelelő eszköze, ezért ettől most eltekintettem.

Hasizomgyakorlat

Itt most kivételesen egyet említek, a hasprést, kicsit bővebben kifejtve, és lehetséges nehezítést is ajánlva. Ezenkívül plank kéztámaszban, lásd a fekvőtámasznál leírt módon, illetve alkartámaszban, mikor az alkarunkon támaszkodunk a kezünk helyett, ekkor a könyökeink kerülnek a vállaink alá, szintén a test majdnem összes izmát megdolgoztatja, és hasizom erősítésekor elengedhetetlen gyakorlat. Többek között balance trainerrel is lehet nehezíteni, ne becsüljük alá!

A cikk végén linkelek 4 hasizom fókuszos videót.

Hasprés

Agonista izmok a rectus abdominis, vagyis az egyenes hasizom, de nagyon szépen megdolgoztatja a transversus abdominist, a haránt hasizmot, ami a legmélyebben fekvő hasizmunk. Antagonista az erector spinae, a gerincfeszítő izom. Kiinduló helyzet hanyatt fekvés egy matracon. Talpak a talajon, térdízület 90 fokban hajlított, terpesz csípőszéles. A boka, térd, csípőízületek egy vonalban helyezkedjenek el. Csípő, ágyéki gerincszakasz, vagyis a derék a talajon, utóbbit a medence billentésével leszorítjuk. Kezek a tarkón összekulcsolt állapotban, hogy a SCOM, tehát fejbiccentő izmot tehermentesítsük. A könyököket picit felemeljük, hogy a szem perifériájában lássuk. Az áll és a mellkas között egy ökölnyi, vagy teniszlabdányi távolságot tartunk, amelyre a gyakorlat teljes mozgástartományában végig gondosan figyelünk. A köldököt és a bordákat behúzzuk, ezzel bekapcsolva a haránt hasizmot a munkába, és fokozva a hasűri nyomást. A hasizmok megfeszítésével, nem a karok emelésével felemelkedünk a talajról úgy, hogy a lapocka alsó csücske a matracon marad, miközben kifújjuk a levegőt. A levegő beszívása közben visszaengedjük magunkat kiinduló helyzetbe. Lassan, maximálisan koncentrálva, mindenre ügyelve már viszonylag kis ismétlésszámot is szépen lehet érezni.

Nehezebb változata a hasprés fitballon. A gyakorlat ugyanez, csak a labda az ágyéki gerincszakaszt támasztja alá, és mivel „guruló jószágról” van szó, tehát instabil eszközön dolgozunk, több rost húzódik össze az egyenes hasizomban és a core-izmokban egyaránt.

 

https://www.facebook.com/256853434989150/videos/3148136671969333

https://www.facebook.com/256853434989150/videos/661078634759660

https://www.facebook.com/256853434989150/videos/341654183858940

Csak haladóknak, fitballal, főleg a hard core egg és a sátor vonatkozásában:

https://www.facebook.com/256853434989150/videos/2817755825172267

 

Szoktatok legalább néha mellizomra dolgozni? Ha igen, melyik gyakorlatot részesítitek előnyben? Hasizomgyakorlatoknál mik a kedvenceitek?

Szakértőnk: dr. Dallos Boglárka személyi edző, fitnesz instruktor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük