Hátizom gyakorlatok

Mozgás szakértőnk, dr. Dallos Boglárka írása

Előző kettő cikkemben bicepsz, deltaizom és tricepsz edzés tippeket adtam. Természetesen nem törekedtem a teljességre, ahogy most sem fogok, de ezeket az alapgyakorlatokat rendszeresen végezve, szép, definiált karokra tehetünk szert. Kiemelném, hogy a mértékletes, megfelelő táplálkozást nem hanyagolhatjuk el rendszeres edzés mellett sem! Tudjátok, említettem többször, a sikeres életmódváltás elérésének és megtartásának a titka 70% helyes étkezés, 30% mozgás!

Hátizom gyakorlatok

Rengeteg van, én itt a személyes kedvenceimet szeretném kiemelni, amiket minimum hetente egyszer végzek! A felsorolás végén linkelek pár videót, amiket még tavaly feltöltöttem az edzői oldalamra.

  1. Döntött törzsű evezés egy kezes súlyzóval padon

Nemcsak amiatt a legnagyobb kedvencem, mert ebből vizsgáztam a személyi edzői OKJ-s gyakorlati vizsgán ötösre, hanem mert helyesen, koncentráltan végezve több nagy izmot megmozgat, és nyugodtan nyúlhatunk nagyobb súlyhoz, amennyiben nem kezdő szinten tartunk. Elsődleges, agonista mozgató izom a latissimus dorsi, vagyis széles hátizom. Antagonista, vagyis az agonista izommal ellentétesen dolgozó izmok a nagy mellizom, a delta elülső rostjai és a tricepsz. De segéd (vagyis szinergista) izomként bekapcsolódnak a csuklyás vagy trapézizom középső és alsó részei, a bicepsz, és a delta hátsó rostjai. Mindezeket egy gyakorlattal munkába vonjuk! Kiinduló helyzet: féltérdelés a padon, vagyis a dolgozó karral ellentétes lábbal feltérdelünk a padra, a másik lábat a pad mellett vagy mögött hagyjuk a talajon. A munkavégző kar nyújtott állapotban, leengedve, a vállövvel együtt. A támasztó kart a pad közepére helyezzük, balesetveszély miatt nem a szélére! Két részletben történik a gyakorlat első része, először a vállövet még nyújtott karral hátra húzzuk, amely során a lapockát közelítjük a gerinc vonalához. Medence mozdulatlan marad! A második fázis a karhajlítás és a súlyzó felemelése szűken a test mellé. Könyök nem megy oldalra, súly nem távolodik el a testtől. Alkar merőleges marad, és ekkor fújjuk ki a levegőt. A súly visszaengedése, a karnyújtás lassan, kontrolláltan történik a vállöv le, visszaengedésével együtt, ekkor szívjuk be a levegőt.

Természetesen pad hiányában is tudunk evezni, akár egyszerre, két kézi súlyzóval, vagy francia rúddal, esetleg (erős) ellenállású gumikötéllel/szalaggal. Ebben az esetben elhelyezkedünk döntött törzzsel állva, térdek enyhén hajlítva, hát egyenes, a fej a törzs meghosszabbított vonala és a tekintet lefelé néz. A gyakorlatot ugyanúgy hajtjuk végre, mint a padon térdelve. Vállövek hátrahúzásával a lapockákat zárjuk és közelítjük a gerinc vonalához és egymáshoz is. Ez a változat a stabilizáló izmokat (core-izmok főként) jobban „igénybe veszi”, mint a padon térdelős változat.

  1. Lehúzás szalaggal, kötéllel

Ez a gyakorlat is a széles hátizom dolgoztatására alkalmas. Elhelyezkedünk döntött törzzsel, térdek enyhén hajlítva, hát egyenes, tekintet lefelé néz, a kötelet feszesen magas tartásba felemeljük. Miközben beszívjuk a levegőt, leengedjük a kötelet/szalagot a nyakunk mögé/alá, kifújáskor visszatoljuk a kötelet magas tartásba. Ennek a gyakorlatnak a változata, amikor váltva lehúzzuk a kötelet, közelítve a könyököt a derékhoz. Jobb+bal ismétlésszám jelenti az egyet. Levegővétel, kiinduló helyzet ugyanaz, mint az előző gyakorlat esetén.

Könnyűnek látszik, de nem az, főleg, ha nagyobb ismétlésszámot végeztek és erős, vagy nagyon erős ellenállású kötelet, szalagot választotok a kivitelezéshez.

  1. Törzsemelés (hiperextenzió) fitballon

A törzsemelés a mély hátizmok, azon belül is az erector spinae (gerincfeszítő izom) főként ágyéki szakaszának erősítésére szolgáló gyakorlat. Antagonista izom a rectus abdominis, vagyis az egyenes hasizom. Kiinduló helyzet: térdelő állás egy matracon, vállszélességű terpeszben. Célszerű a talpakat a falhoz illeszteni, így nem emelkednek el a talajtól. A fitball labdára rágördülünk, ami a hasunk alatt maradjon. A medencét a labdával megtámasztjuk. A mozgást fejjel indítjuk, csigolyáról csigolyára felemelkedünk, míg egy vonalba nem kerülünk a combunkkal. Ekkor szívjuk be a levegőt, igen, itt fordított, mint a már korábban leírt feladatoknál. Visszaengedéskor pedig kifújjuk a levegőt. A karok helyzetétől függ a gyakorlat nehézségi foka. Legkönnyebb, ha a karokat a test síkja mellé helyezzük mélytartásban. Nehezebb, ha oldalsó középtartásban, vagy tarkón összekulcsolt állapotban vannak, legnehezebb pedig, ha a karokat magas tartásban nyújtva tartjuk. Discus hernia (porckoronsérv), ülőideg zsába, lumbágó, isiász, fokozott lumbális lordózis izomegyensúlytalanság esetén ne végezzük az említett gyakorlatot! Amire szintén fontos ügyelni, hogy alaposan lenyújtsuk az erector spinaet, miután végeztünk!

  1. Lapocka zárás kézi súlyzóval

Végül, de nem utolsósorban írom másik személyes kedvencemet, amilyen könnyűnek tűnik, annyira nem az, bőven elég hozzá kettő egy, maximum másfél kg-os kézi súlyzó! Elsődleges, agonista mozgató izmok a rombuszizmok, amik a lapockacsont belső részén tapadnak. Antagonisták a nagy és kicsi mellizom, valamint a triceps brachii. Térdek enyhén hajlítva, lábfejek párhuzamosak, fej a törzs meghosszabbított vonala, tekintet előre néz. Súlyzókat mellső középtartásban felső madárfogással fogjuk meg, tehát a tenyerek lefelé néznek. A vállövet nyújtott karral, de könyökízületet nem túlfeszítve hátrahúzzuk, közelítjük a lapockákat egymáshoz és a gerinc vonalához, kifújva a levegőt. Következő szakaszban a vállöv előrehelyezése történik, továbbra is nyújtott karral, levegő beszívásával. Igazi „sunyi” gyakorlat, kis ismétlésszámmal végezve is nagyon szépen érezhető! Állás helyett fitballra ülve is végezhetjük, kicsi power (mini) banddel vagy valamibe beleakasztott hosszú gumikötéllel. Utóbbi esetekben a köteleknek természetesen végig feszesnek kell maradniuk.

Ajánlott videók:

https://www.facebook.com/256853434989150/videos/688037485111955

https://www.facebook.com/256853434989150/videos/779358426249940

https://www.facebook.com/256853434989150/videos/453482738948723

Edzitek a hátatokat? Ha nem, sosem késő elkezdeni, különösen ülőmunkát végzőknek ajánlom hetente minimum egyszer beiktatni, nagyon fontosak, főleg a tartás miatt!

Szakértőnk: dr. Dallos Boglárka személyi edző, fitnesz instruktor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük