SPORT ÉS TÁPLÁLKOZÁS – I. RÉSZ: SZÉNHIDRÁTOK

Szakértőnk, Szarka Dorottya dietetikus írása

A sport sokak számára csupán örömszerzés, rekreációs elfoglaltság, kikapcsolódás. Sokan vannak azonban, akik előtt az egészségmegőrzés, vagy -helyreállítás, a fogyás, testformálás lebeg célként. A versenysportolók pedig természetesen sportteljesítményüket (is) kívánják növelni a mindennapos sporttevékenységgel. Azonban a rendszerességen, a jól megtervezett edzésterven túl a célok elérése egyéb tényezőkön is múlik, úgymint a mentális hozzáállás, a megfelelő regeneráció, illetve a táplálkozás. A cikksorozat első részében a szénhidrátok sportban betöltött szerepéről olvashatsz.

Egészséges táplálkozás vs. sporttáplálkozás

A sporttáplálkozás valójában a kiegyensúlyozott táplálkozás alapelvein nyugszik, így mindenkinek, akinek sportol, egészséges étrendre kell törekednie. Hogy mi az egészséges, arról megoszlanak a vélemények, de élettani szempontból az egészséges táplálkozás annyit tesz, hogy megfelelő minőségben és mennyiségben tartalmaz minden, a szervezetünk számára szükséges energiát (kcal), makro- és mikrotápanyagot (szénhidrát, zsír, fehérje; vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, bioaktív anyagok).

Ezután jön az egyéni célok, szükségletek, egészségügyi eltérések (pl. cukorbetegség, táplálékallergiák, -intoleranciák), valamint az életmódbeli szokások (pl. sport) figyelembe vétele.

 1. Ha a sportolás célja csupán a rekreáció, az örömszerzés, akkor a szükségletek bizonyos mértékig nőhetnek az inaktív, csakis ülőéletmódot folytató személyek igényeihez képest, viszont a versenysportolók szükségleteit nem érik el. Egy hobbisportoló táplálkozása nem kell, hogy nagymértékben eltérjen a korszerű táplálkozástól, de bizonyos (sportági) célok, pl. izmosodás, zsírszövet-csökkentés ennek ellent mondhatnak.
 2. A professzionális atléták táplálkozása ugyancsak az egészséges táplálkozás alappillérein nyugszik, de a fokozott (akár 5-8 órát meghaladó) fizikai terhelésből adódóan változnak az energia- és tápanyagigények, és az étkezések megfelelő időzítésre is oda kell figyelni. Ilyen esetben feltétlenül fontos az edző, a dietetikus együttműködése, az étrendet szigorúan egyénre kell szabni!

Az egyéni célok után figyelembe kell venni a sportági sajátosságokat, mert pl. egy súlycsoportos sportágat kedvelő, űző személyes étrendje gyökeresen más lesz, mint egy maratonfutóé. Mindhárom tápanyagnak, tehát a szénhidrátoknak, zsíroknak és fehérjéknek jelentős szerepe van minden sportágban, de bizonyos mozgásformák több fehérjét avagy szénhidrátot igényelnek.

Szénhidrátok szerepe a sportban

A szervezet számára legkönnyebben, leggazdaságosabban hasznosítható üzemanyag a szénhidrátokból származó energia! 1 g szénhidrátból 4,1 kcal (17,6 kJ) energia szabadul fel. Ahogy az egészséges, úgy az aktív emberek számára is elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrát-bevitel. Sportáganként és célonként eltérő, milyen szerepet töltenek be a sportban.

Szénhidrátok edzés, mozgás előtt

Általánosságban elmondható, hogy minden sportág edzése/versenye előtt érdemes szénhidrátot fogyasztani. Ennek több oka is van:

 1. A megfelelő szénhidrát-bevitellel elkerülhető a vércukorszint-ingadozás, és az azzal járó rosszullét.
 2. Ha kellő mennyiségben eszel szénhidrátot, megelőzheted az idő előtti kimerülést, fáradtságérzést, így elkerülheted a teljesítményromlást!
 3. Továbbá a megfelelő szénhidrát-töltöttség elősegíti a gyors regenerációt és a megfelelő izomszöveg-fejlődést. Ti. ha nincsenek kellőképpen feltöltve a szénhidrát-raktárak (glikogénraktárak), a szervezet az izmokhoz fog energiáért nyúlni, s gyakorlatilag “elsorvasztja” azokat – ami senkinek nem célja.

Tippek!

 • Kora reggeli edzés előtt nem szükséges jól bereggelizned, de üres gyomorral és szénhidrát nélkül sose vágj bele az edzésbe! Jó választás ilyenkor valamilyen gyorsan felszívódó szénhidát, pl. egy tejes banánturmix, banán (vagy más gyümölcs) önmagában, 1 marék aszalvány, esetleg egy vékony szelet pirítós cukormentes lekvárral megkenve. Az edzést követően jöhet a jól megérdemelt reggeli, de ha fogyni szeretnél, sose növeld a megszokotthoz képest az adagodat!
 • Délutáni sportolás előtt 2,5-3 órával érdemes megejteni az utolsó főétkezésedet (ebéd), viszont a mozgás előtt 30-60 perccel nyugodtan fogyassz valamilyen gyorsabban felszívódó szénhidrátot is tartalmazó ételt, hogy legyen energiád! Pl. kis adag tejben felfőzött zabkása vagy tejjel készített tejbegríz; 1 db banán; 1 vékony szelet pirítós; 1-2 db puffasztott rizs; 1-2 kis szelet házi gyümölcsös süti; 1 db házi müzliszelet. Nyugodj meg, ezek nem fognak zsírként lerakódni! Sokkal fontosabb lesz, hogy mit eszel edzés után.

Szénhidrátok edzés, mozgás közben

Sportolás közbeni szénhidrát-pótlásra csak a 60-80 percet meghaladó edzések során van szükség, pl. állóképességi sportolóknál (maraton, hosszútávú triatlon). Természetesen aki hajlamos a rosszullétekre egy intenzív aerobik óra közben, készítsen be magával 2:1 arányban hígított 100%-os gyümölcslevet vagy izotóniás italt. Ha jön a szédülés, kortyolgass belőlük!

Szénhidrátok edzés, mozgás után

Először is érdemes mérlegelni, szoktál-e rosszul lenni edzés után, leesik-e a vércukorszinted. Továbbá tartsd szem előtt, mennyit és milyen intenzitással edzettél. Nagy megterhelés vagy gyakori rosszullét esetén lényeges a vércukorszint helyreállítása, ha más nem, akkor pár korty szörp, 100%-os gyümölcslé vagy tejes ital elfogyasztásával. Még akkor is, ha fogyni szeretnél! Ne feledd, nem ez a pár grammnyi szénhidrát fog megakadályozni a fogyásodban!

Továbbá vizsgálj meg pár (sport)élettani szempontot, aztán dönts a célodnak megfelelően! (A példában délutáni/kora esti edzésről beszélek. Reggeli, délelőtti edzés esetén semmilyen esetben nem ajánlatos mozgás után elhagynod a szénhidrátot, tehát hajnali edzések után mindig fogyassz magas rosttartalmú kenyérből készült szendvicset vagy zabkását, esetleg zabpalacsintát!)

1. Rövid, 15-30 perces laza átmozgató torna hatására nem ürülnek ki a szénhidrát-raktárak, így nem kötelező az esti szénhidrát.

2. Rövid, de intenzív edzés (pl. intervall edzés, sprint) már meríti a szénhidrát-raktárakat, ezért a céltól függ a vacsora összetétele:

 • ha izmosodás, kerekedés, alakformálás, izomtömeg-növelés a cél, fogyassz némi szénhidrátot kenyér, pékáru, gabonaköret, tésztaféle formájában;
 • ha szálkásítás, fogyás a cél, elhagyható a keményítő típusú szénhidrát, válassz zöldségköret alapú vacsit.

3. Hosszabb távú, 50-60 perces edzés után ugyancsak a célodtól függ a vacsora összetétele:

 • ha izmosodás, kerekedés, alakformálás, izomtömeg-növelés a cél, fogyasszunk szénhidrátot;
 • ha szálkásítás, fogyás a cél, elhagyható a szénhidrát.

4. Ha kisebb túlsúllyal rendelkezel vagy az utolsó 2-3 kg-ot akarod leadni, akkor hosszú távú, 60 percet meghaladó edzés után azt javaslom, fogyassz szénhidrátot, hogy elkerüld az izomlebontó folyamatok megindulását! Elég lesz fél szelet kenyér vagy pár darab puffasztott rizs! Pihenőnapokon viszont kihagyhatod a vacsorából ezeket.

5. Nagyobb (+10-15 kg feletti) súlyfelesleggel rendelkezőknek még a 60 percet meghaladó edzés után is érdemes a hús/hal/sonka/tojás/túró/tofu és zöldségköret alapú vacsorát választania. Ennek oka: a magasabb testtömeg nagyobb testzsírt is jelent. Nem szükséges szénhidráttöltés, ha a vacsora tartalmaz teljes értékű fehérjét, mert ez megóvja az izmokat a lebomlástól. Viszont szénhidrát hiányában az elraktározott zsírokhoz fog nyúlni a szervezet; abból nyer energiát („zsírégetés”).

Remélem, ebből a cikkből is kiderült számodra, hogy a szénhidrátok nem ellenségek, és hogy sportoláshoz kötötten pl. sok esetben megengedettek a gyorsan felszívódó szénhidrátok. Egy hosszútávú maratonista, triatlonista frissítési tervében pl. javarészt olyan speciális szelék, gélek, házi turmixok szerepelnek, amik mind-mind gyors vércukorszint-emelkedést okoznak – persze jól időzítve őket, hogy folyamatos legyen az energiaellátás.

Hobbisportolóként azonban érdemes az ún. “jó” minőségű, lassan felszívódó szénhidrátokat előnyben részesítened, melyekről itt is olvashatsz tőlem bővebben: https://dia-wellness.com/szakerto/kicsitmaskeppaszenhidratokrol

Szakértőnk: Szarka Dorottya dietetikus

Dia-Wellness Zabkása csokis

Dia-Wellness Vízben oldódó kollagénes élelmi rost

Lenmagpehely 1kg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük