Vibrációs tréning

Mozgás szakértőnk, dr. Dallos Boglárka írása

Vibrációs tréning

Hallottatok már a power plate-ről, flabélosról, vagyis a vibrációs edzésről? Esetleg ki is próbáltátok már? Tudjátok, miért jó és mennyi ideig érdemes használni? Ha nem, olvass tovább, most minden kiderül.

 

Honnan ered?

A vibrációs technológia az 1960-as években lett kifejlesztve. Orosz űrhajósok használták, hogy az izom- és csontsűrűség csökkenését a hosszabb idejű súlytalanság idején az űrben megelőzze, arra ellenkező hatást gyakoroljon. Évekkel később egy holland úriember, az olimpiai csapat edzője, Guus van der Meer döntött úgy, hogy továbbfejleszti ezt a módszert, így „született meg” az első power plate berendezés 2000-ben.

 

Hogyan működik?

A lap, amire rááll a vendég, az izmokat a vibráció, vagyis rezgés segítségével reflexszerű válaszra „hívja”, ami azt jelenti, hogy meg kell feszülniük, hogy az egyensúlyt tartani tudják. Természetesen nemcsak megfeszülnek, hanem el is ernyednek, hogy utána ismét feszessé váljanak, összehúzódjanak. Még ha kívülről nem is látható mozgást végeznek, mert ez ugye nem egy kardió edzés, a mélyizmok intenzíven dolgoznak!

 

Mennyi ideig tart egy edzés?

10, maximum 30 percig, egy-egy gyakorlat végzése pedig maximum 30-60 másodpercig tartson, amit ugyanennyi szünet kövessen. Kezdőként nem árt, ha egy ezen a téren is képzett edző felügyeli legalább az első pár alkalmat, ideális esetben az összeset, mert fontos, hogy a gép nekünk megfelelően legyen beállítva, illetve hogy a feladatokat megmutassa és megtanítsa! Kis csoportos edzéseken is részt lehet venni. A rezgésekért a gépbe beépített villanymotor „felel”. Minél erősebbek a rezgések, annál intenzívebbek az izmaink reakciói, de természetesen ez csak akkor igaz, ha a gyakorlatokat maximálisan ügyelve a helyes kivitelezésre végezzük, különben a legerősebb rezgés sem fog minket segíteni a céljaink elérésében. Azon se lepődjünk meg, ha az első pár alkalom után izomlázat érzünk, ez idővel csökkenni/javulni fog, ahogy a szervezetünk hozzászokik ehhez a terheléshez. A has, hát, fenék és vállgyakorlatokat végezhetjük ülve, fekve és állva is, dinamikusan és statikusan egyaránt. Bemelegítés, nyújtás itt sem maradhat el, amiknek a céljairól, hatásairól ebben a cikkemben olvashatsz: https://dia-wellness.com/szakerto/bemelegites-es-nyujtas.

 

Mindenre (is) alkalmas?

Sajnos nem! Ugyan természetesen kalóriát égetünk a segítségével, megdolgoztatjuk a mélyizmokat, sőt, a narancsbőr elleni küzdelemben is segítőnk lehet, (genetikát nem elfelejtve) a másfajta edzést nem hanyagolhatjuk el. Célzott erősítő és kardió mozgást is szükséges végeznünk, de ezeket remekül kiegészíthetjük a vibrációs tréninggel. Az elmúlt 6 hétben erősítő edzésekre adtam alternatívákat, jó pár gyakorlattal együtt ezeket itt megtalálod: https://dia-wellness.com/szakerto Kétszer egy héten elég a gépet használnunk. Ezenkívül ebben az esetben sem tekinthetünk el a már általam is többször említett alapigazságtól, 70% helyes étkezés, 30% mozgás az egészséges életmód alapjai! Előbbiben a Dia-Wellness termékek nagyon sokat segítenek, mert nemcsak egészségesek, de nagyon finomak is.

 

Kinek nem ajánlott?

Gyermekeknek 13 éves kor alatt, az ő izomzatuk még nem fejlődött ki teljes mértékben, súlyos csontritkulásban szenvedőknek, várandós nőknek, kardiovaszkuláris megbetegedésben érintetteknek, nem kezelt magas vérnyomásos betegeknek, friss, 6 hétnél fiatalabb műtéti heggel rendelkező embereknek ellenjavallt!

 

Vibrációs edzés pozitív hatásai

Elsősorban az izmokat erősíti, ellenálló képességüket növeli. Nagyon alkalmas az egyensúly fejlesztésére, de a csontokra és ízületekre is kedvező hatással bír. Ahogy fentebb írtam, nem hosszúak az edzések, tehát az időhiány sem lehet többé akadály!

Szakértőnk: dr. Dallos Boglárka személyi edző, fitnesz instruktor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük