Farizom gyakorlatok

Mozgás szakértőnk, dr. Dallos Boglárka írása

Előző cikkemben a combizom gyakorlatokból írtam le pár példát, következzenek a mini cikksorozat lezárásaként utolsóként, de nem utolsósorban említve a farizomgyakorlatok. Azt hiszem nincs nő, aki ne szeretne formás, izmos popsit a magáénak tudni. Biciklizésen, futáson/kocogáson, tempós gyalogláson kívül, azokat kiegészítve szívből ajánlom a következő gyakorlatokat hetente minimum egyszer, de inkább kétszer beiktatni. Rendszeresen, kitartóan végezve őket, pláne ellenállással, vagy lábsúllyal a hatás garantáltan nem marad el!

  1. Guggolás

Kihagyhatatlan alapgyakorlat, akkor is, ha természetesen a nagy farizmon (gluteus maximus) kívül bekapcsolódnak és erősödnek a combfeszítő és a combhajlító (hamstrings) izmok is. Összetett gyakorlat, mert a térd- és csípőízületben történik elmozdulás. Kiindulóhelyzetben a terpesz vállszéles, lábfejek párhuzamosak. Hasizmokat, nagy farizmot megfeszítjük, áll a talajjal párhuzamos, tekintet előre fele néz, fejtetővel nyújtózunk. Első szakaszban a térdeket hajlítjuk, fenekünket leengedjük és hátratoljuk, miközben beszívjuk a levegőt. Hát egyenes marad, térdek nem kerülhetnek a lábujjak vonala elé! Tükör kontroll, amennyiben megoldható, ajánlott, én a mai napig ellenőrzöm magam a tükörben guggolás közben (is), pedig érzem, hogy helyesen végzem. Ideális esetben a combok elérik a vízszintes pozíciót és a térdízület körülbelül 90 fokban hajlított. Második szakaszban történik a térdnyújtás kiinduló helyzetbe, a térdek túlzott hátrafeszítése nélkül, a levegő kifújásával.

Helyes kivitelezést ebben a videóban mutatom. Ha esetleg még nem csatlakoztatok a Dia- Wellness Életmódváltók csoportba, tegyétek meg, érdemes!

https://www.facebook.com/groups/diawellnesseletmodvaltok/permalink/597121044297305

Az említett gyakorlatot edzőteremben lehet végezni Smith keretben is, plusz súllyal, ebben az esetben a terpesz kicsit szélesebb a vállnál, és előre lépünk annyira, hogy a lábfejek a rúd vonala alá kerüljenek. A rudat a trapézizom felső részére helyezzük, és nekitámaszkodunk. Mivel a guggolás vezetett mozgáspályán történik, (ne felejtsük el a biztonsági kart beállítani) a gyakorlat kevésbé veszi igénybe a törzs stabilizáló izmait, de a combfeszítő izmok, melyek a comb elülső részén találhatók, erőteljesebben dolgoznak!

Széles guggolásról az előző cikkemben írtam.

  1. Hanyatt fekvésben csípőemelés

Ezt a gyakorlatot is nyugodtan mondhatom a kedvencemnek, rendszeresen végzem, ebből nyugodtan lehet nagyobb ismétlésszámot abszolválni. Egyszerre ötvenet, mindezt több körben végezve kizárt, hogy ne legyen érezhető! Hanyatt fekszünk a matracon, térdeket behajlítva lábakat talpra húzzuk. Mikor kifújjuk a levegőt, felemeljük a medencét, amennyire csak tudunk, ráfeszítünk a nagy farizomra, picit ebben a pozícióban megállunk, majd a levegő beszívásával visszaengedjük magunkat, de figyelem, nem rakjuk le a popsit, csak amikor végeztünk a kívánt ismétlésszámmal! Ezen feladat végrehajtása után azonnal folytatom a változatával, medencét fent megtartva csak piciket emelek, de folyamatosan, és amennyire csak tudom, feszítem a nagy farizmomat.

Másik változata, ekkor javaslom a power bandet térd fölé helyezni, medencét fent megtartom és nyitom, zárom a térdeket, vagy összekombinálom az első és a mostani feladatot, tehát csípőt emelek, fent megtartom, nyitok, zárok, majd amikor végeztem a megfelelő ismétlésekkel, lerakom a popsit a matracra.

Könnyűnek tűnik, de magasabb ismétlésszámmal, különösen egyéb farizomgyakorlatokkal kombinálva szinte garantált a másnapi izomláz!

  1. Klasszikus popsi, lábsúllyal vagy térdhajlatban kézisúlyzóval

Szintén kihagyhatatlan alapgyakorlat, nekem az egyik kedvencem, az előző mellett, farizom gyakorlatsornál sosem hagyom ki! Nagyon szépen megedzi a nagy farizmot. Térdelőtámaszból indul a gyakorlat, tehát karok a vállak alatt, azokat nem feszítjük hátra, térdek a csípő alatt helyezkedjenek el. Lehet alkartámaszban is végezni a feladatot. Hasizmot, nagy farizmot megfeszítjük. A dolgozó lábat picit elemeljük a talajról, térdízületben 90 fokban behajlítjuk, és mikor kifújjuk a levegőt, felemeljük a lábat egészen addig, míg a comb hátsó része vízszintes nem lesz a matraccal. Mikor visszaengedjük, beszívjuk a levegőt. Nem lendületből, hanem lassan, kontrolláltan, izomból dolgozunk! Minél nagyobb súlyt választunk, annál jobban erősödik az izom, de a legfontosabb, mint minden feladatnál, a helyes kivitelezés! Inkább kevesebb ismétlésszámmal, de maximálisan helyesen abszolváljuk ezt a feladatot (is).

  1. Térdelőtámaszban lábak oldalra emelése

Kiindulóhelyzet az előző pontban leírtak szerint. Itt is vagy kézisúlyzót rakunk a térdhajlatba, vagy lábsúlyt a boka fölé, esetleg mini (power) bandet a térdek fölé. Mindegyik esetben nehezítjük a feladat végrehajtását. Mikor oldalra emeljük a dolgozó lábat, kifújjuk a levegőt, mikor visszaengedjük, beszívjuk. Extra kihívást szeretnél? Válaszd a legerősebb power bandet, és a gyakorlatot végig pár centivel a matracról felemelt térdekkel végezd! Garantáltan nem marad hiányérzeted, és még a core-izmaid is erőteljesebben fognak dolgozni! Ha nem hiszed, próbáld ki! Ez a gyakorlat a középső és kis farizmokat fogja erősíteni, mindkettő a csípő oldalán helyezkedik el.

 

Ebben a videóban mindkét gyakorlatot bemutattam:

https://www.facebook.com/256853434989150/videos/331832564521188

  1. Oldalra lépegetés erős power banddel térd fölött

Ezt a gyakorlatot is nem meglepő módon rendszeresen végzem, és a vendégeimnek is előszeretettel ajánlom. A kötélnek természetesen végig feszülniük kell, mint mindig, amikor eme segédeszközt használjuk ellenállás, nehezítés végett. Gyakorlatilag annyi a feladat, hogy jobbra, majd balra kilépünk váltva, amíg meg nem érezzük, hogy dolgozik a kis és középső farizom. Nem kell sokáig várni! Másik változata, aminél egyúttal az egyensúlyra is „gyúrunk”, a kötelet a boka fölé helyezzük, a támasztó lábra helyezzük a testsúlyt és a másik lábat felemelve a talajról, azt végig a levegőben megtartva oldalra emeljük, kifújva a levegőt. Természetesen nyugodtan lehet kapaszkodni, ebben az esetben könnyebb a feladatot végrehajtani, de akkor nem lesz egyben egyensúly gyakorlat is.

Ezt a második példát ebben a videóban mutatom, más gyakorlatokkal együtt:

https://fb.watch/5JJWSNxOTE/

 

Szintén farizom erősítés volt fókuszban, itt szerepel az oldalra lépegetés is, a láb hátrahúzásán kívül. Guggolás és lábemelés esetén viszont mindhárom farizom bekapcsolódott a munkába.

https://www.facebook.com/256853434989150/videos/677239216382203

 

Szerettek popsira edzeni? Van kedvenc, vagy olyan gyakorlatotok, amiket sosem hagynátok ki farizom erősítésekor?

Szakértőnk: dr. Dallos Boglárka személyi edző, fitnesz instruktor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük