Edzés gumikötéllel/szalaggal

Mozgás szakértőnk, dr. Dallos Boglárka írása

A saját testsúlyos edzés előnyeiről itt: https://dia-wellness.com/szakerto/maramarosine-dr-dallos-boglarka-mozgas-szakerto/sajat-testsulyos-edzes-elonyei, a súlyzós edzés előnyeiről pedig itt írtam: https://dia-wellness.com/szakerto/sulyzos-edzes-elonyei. Következzen a sorban a gumikötél, nem titok, nekem a kedvenc eszközeim közé tartozik.

 

Előnyei:

Kevés helyet foglal, egy rövid, kicsi, mini vagy power bandet akár a nyaralásra is magaddal vihetsz, és mind a felső, mind az alsótest izmait szuperül megdolgoztathatod vele, de a bemelegítésbe is beiktathatod. Ezenkívül ráadásul a streching (nyújtás) és/vagy mobilizációs rutinodba is beillesztheted, nagyon sokoldalú eszköz!

Az ellenállás szabályozása a változó húzóerőtől és a szalag kifeszítettségétől függ. A mozgáspálya minden pontján történik erőkifejtés, húzó vagy engedő. Az egy vagy több ízületet áthaladó gyakorlatok az izomzatot célzottan terhelik, ezért az izomrost keresztmetszetének növekedése figyelhető meg. A rugalmas ellenállás nem károsítja az ízületeket, a gyermekkori csontosodási folyamatot nem befolyásolja, a hossznövekedést nem állítja le, ezért szemben a súlyzóval gyermekek is biztonságosan használhatják. Súlyzós erősítést csak serdülőkör kezdetekor lehet elkezdeni, akkor is csak fokozatosan! Kötéllel/szalaggal izometriás kontrakció is lehetséges, amikor csak tartom a kifeszített eszközt, a gyakorlatokat pedig nagyon sokféleképpen lehet variálni, a használhatóságnak csak a fantáziánk szab határt! A szalagok, kötelek különböző színűek, ebből következően különböző erősségűek, ezért egyénre szabva, az aktuális edzettségi szintnek megfelelő terhelést/ellenállást lehet velük biztosítani.

Alsótestre erősebb, akár nagyon erős, felsőtestre elég enyhébb, vagy maximum közepes erősségű kötelet választani. Mini vagy power bandek jellemzően hármas, vagy ötös csomagban kaphatóak, a gumikból készültek előbb utóbb elszakadnak, a textiles változatok sokkal strapabíróbbak. A hosszú kötelek/szalagok tovább bírják a „kiképzést”.

 

Gyakorlatok hosszú gumikötéllel felsőtestre:

 

  1. Bicepsz karhajlítás

Páros lábbal ráállunk a kötél közepére, megfogjuk a fogantyút vagy a szalag végét, amit egyszer, vagy többször megtekerünk. Karok mélytartásban, könyökízület kicsit hajlítva. A kötelet/szalagot végig feszesen tartva hajlítjuk a könyökízületet a levegő kifújásával, majd nyújtjuk a levegő beszívásával, figyelve, hogy a könyök végig a test mellett marad, nem távolodik és nem fordul ki oldalra.

 

  1. Válltól kitolás

Szintén páros lábbal ráállunk a kötélre, kötél fogantyúját megfogjuk, karokat oldalsó középtartásba emeljük, könyökízületet 45 fokig behajlítjuk. Innen a levegő kifújásával a magasba emeljük a karjainkat, majd a levegő beszívásával visszaengedjük kiinduló helyzetbe. Szalagnak, kötélnek végig feszülnie kell!

 

Bicepsz karhajlítás gyakorlat részletes leírását, egyéb példákkal ide kattintva olvashatod: https://dia-wellness.com/szakerto/maramarosine-dr-dallos-boglarka-mozgas-szakerto/bicepsz-es-deltaizom-gyakorlatok.

 

  1. Tricepsz lórúgás

Ahogy már fentebb írtam, páros lábbal ráállunk a kötél közepére, a fogantyút megfogjuk, vagy a szalagot a kézfejünkre tekerjük. Elhelyezkedünk döntött törzzsel, hát egyenes, vállakat leengedjük, térdek enyhén hajlítottak, tekintet lefelé néz. Könyökök szorosan a test mellett helyezkednek el, nagyjából 90 fokban hajlítva. Mikor kifújjuk a levegőt, a karokat hátra kinyújtjuk, de nem feszítjük túl a könyökízületet, a levegő beszívásakor pedig hajlítjuk a karokat vissza kiinduló helyzetbe. Kötél végig feszes marad!

 

Több tricepsz gyakorlatot itt találsz, ide kattintva olvashatod őket: https://dia-wellness.com/szakerto/maramarosine-dr-dallos-boglarka-mozgas-szakerto/gyakorlatok-tricepszre.

 

Gyakorlatok mini (power) banddel alsótestre:

 

  1. Szűk guggolás lábemeléssel

A (lehetőleg) erős power bandet a térd fölé helyezzük. Mikor beszívjuk a levegőt, térdhajlítást végzünk, mikor kifújjuk, felegyenesedünk és rögtön oldalra emeljük először az egyik, majd ismételt guggolást követően a másik lábat.

Guggolásról bővebben: https://dia-wellness.com/szakerto/maramarosine-dr-dallos-boglarka-mozgas-szakerto/farizom-gyakorlatok.

 

  1. Kéztámaszban lábak nyitása, zárása

Szintén erős power bandet választunk, amit a bokák fölé helyezünk, mielőtt felvesszük a kéztámaszos plank pózt, kezek a vállak alatt, medencét billentjük, fej nem lóg, lábujjakon támaszkodunk, az egész test egy egyenest alkot. Ezt a pozíciót végig megtartva vagy váltva oldalra lépünk a lábainkkal a levegő kifújásával, vagy ha kicsit kardiósabbra szeretnénk venni a figurát, akkor úgynevezett plank jack-et is végrehajthatunk, tehát terpeszbe ugrunk, majd zárjuk a lábakat végig kéztámaszban.

 

  1. Hanyatt fekvésben lábak nyitása, zárása

Közepes erősségű power bandet a lábfejekre vagy erőset a térdek fölé helyezünk, lábakat magasba emeljük, térdeket enyhén hajlítjuk. Miközben beszívjuk a levegőt, leengedjük a lábakat, amennyire a kötél, illetve a combunk belső része engedi, miközben kifújjuk, visszazárjuk kiinduló helyzetbe.

 

Természetesen a power bandnek végig feszülnie kell mindhárom gyakorlatnál végig!

 

Következő cikkemben a steppadról írok bővebben, azt is szívesen és gyakran használom.

 

Szakértőnk: dr. Dallos Boglárka személyi edző, fitnesz instruktor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük