5+1 Tévhit a tejről

5 + 1 TÉVHIT A TEJRŐL

Számos információ kering az interneten, amelyek szélsőségesen magasztalják, vagy ellenkezőleg, támadják a tejet, tejtermékeket. A tejfogyasztás kérdésköre nagyon megosztó tehát, mind a szakértők, mind a laikusok véleménye megoszlik. Az igazság azonban nem ennyire fekete-fehér. Természetesen vannak olyan egészségügyi állapotok, élethelyzetek, amikor a tejfogyasztás akár még káros is lehet, de sokan egyéb (például etikai) megfontoltság miatt kerülik a tejet. Ezt tiszteletben kell tartani, azonban a téves, félrevezető információkat érdemes kiszűrni!

 

  1. Az embernek nincs szüksége más állat tejére

Gyakori a mondás, hogy az ember az egyetlen élőlény, aki más állat tejét fogyasztja. Igen, és az ember az egyetlen élőlény a Földön, aki állatokat tenyészt, növényeket termeszt, aki hőkezeli az ételeit, aki tudatosan manipulálja ételeinek, élelmiszereinek összetételét – és még sorolhatnám. Ez egy olyan állítás a tejfogyasztás ellen, aminek bár van alapja, de nem logikusan ok-okozati érvelés, a fenti egyéb példákból kiindulva.

 

A tej alkotóelemei, a benne található szénhidrát, zsír és fehérje pótolhatók egyéb élelmiszerekből Sőt, még teljes tejmentes étrend mellett is képesek vagyunk a benne található vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket bejuttatni a szervezetbe, de akinek egészségügyileg nem indokolt tejmentes étrendet követnie, és egyébként szereti azt, nyugodtan illessze be az étrendjébe. lzásokba természetesen nem szabad esni.

 

Nagyon lényeges, mikor vezetjük be a baba étrendjébe a tejtermékeket, majd a tejet. A túl korán és a túl későn történő bevezetés is fokozhatja az intolerancia, illetve az allergia kialakulásának kockázatát, hiszen az tény, hogy a tej és a tejtermékek idegen fehérjeként érzékeli a szervezet, és egyéni, hogyan tolerálja a csecsemő. 1 éves kor alatt mellőzni érdemes a tej fogyasztását (még hőkezelve is), de a hozzátáplálás megkezdésekor már adható fermentált tejtermék (joghurt, kefir), túró és alacsonyabb (max. 1 gramm/100 gramm) sótartalmú sajtok.

 

  1. A tej csontritkulást okoz

Ezt ezidáig senkinek nem sikerült tudományosan igazolnia! Azt viszont igen, hogy a gyermekkori kalciumszegény táplálkozással a normál fogazat, csontozat és izomzat fejlődését, kialakulását kockáztatjuk.

 

Fontos! A csontritkulás nem csupán a kalciumbeviteltől, annak hasznosulásától függ. Számos egyéb tényező, vitamin, nyomelem is részt vesz a csontképzésben, a csontmegőrzésben, például a fehérjebevitel, a fitát- és oxaláttartalom, a D-vitamin, a K2-vitamin, az A-vitamin, a foszfor, a fluorid, a réz, a mangán, és bármilyen meglepő, a testmozgás is lényeges eleme az egészséges csontfejlődésnek, -megőrzésnek.

 

kalciumforrás-e a tej? Nézzük a tényeket. A kalcium felszívódását segíti a tejcukor (laktóz), az optimális kalcium-foszfor arány (1:1, ahogy a tejben is megtalálható), a savas közeg (a tejsav és a fermentált tejtermékek, például joghurt, kefir) pedig még kedvezőbb feltételeket biztosít. Hasznosulásához D-vitamin együttes jelenléte szükséges, ami természetes módon megtalálható a fehér italban, de leginkább a teljes zsírtartalmú változatban. A zsírszegény, sovány tejnek minimális a D-vitamintartalma.

 

  1. A tej hizlal

A tej nem tartozik a legenergiadúsabb élelmiszereink közé. 100 ml tej 32-65 kcal-t tartalmaz, zsírtartalomtól függően. A tejben mindhárom energiát adó tápanyagunk megtalálható: jól és könnyen hasznosuló teljes értékű fehérje (3-4%), gyorsan felszívódó szénhidrát, laktóz formájában (3-5%) és főként telített zsírsavakat tartalmazó zsiradék (0,1-3,5%). A zsírszegény tej, tejtermékek vitamin-, ásványianyag-, nyomelemtartalma alacsonyabb, viszont szénhidrát-tartalmuk általában magasabb. A zsíros és zsírszegény joghurt összehasonlításáról itt találsz tőlem egy anyagot: https://dia-wellness.com/szakerto/joghurt-zsiros-vagy-zsirszegeny

 

 

 

  1. A tejet nem tudjuk megemészteni

A fenti pontban kiemeltem, hogy a tej könnyen emészthető fehérjét és zsiradékot tartalmaz, szénhidrát-, azaz laktóztartalma pedig gyors felszívódású szénhidrát, tehát gyorsan halad a tápcsatornában.

A tej számos fehérjét tartalmaz, de fő proteinje, a kazein a gyomorban koagulál (kicsapódik, szétesik a szerkezete), ez biztosítja a könnyű emészthetőséget. Homogénezés, pasztőrözés hatására tovább javul az emészthetősége. A tejzsír ún. MCT-zsírsavakat is tartalmaz. Az MCT közepes lánchosszúságú trigliceridet (medium-chain triglyceride) jelent. Az MCT zsírsavak felszívódása másképp zajlik a többi zsiradékhoz képest: hasznosulásukhoz nem szükséges sem epesav, sem lipáz (zsíremésztő enzim). A bélnyálkahártya sejtjein közvetlenül, változás nélkül jutnak át a májkapuér-rendszerbe, ezáltal könnyebben emésztődnek, így az MCT zsírsavakat tartalmazó zsiradékok és az MCT zsírok kifejezetten javasolhatók zsíremésztési, zsírfelszívódási zavarral együtt járó megbetegedések (például epeproblémák, hasnyálmirigy- és májbetegségek), gyulladásos bélbetegségek (Crohn-betegség, colitis ulcerosa) és emésztési problémákkal együtt járó problémák (például IBS, SIBO) esetén. Az MCT zsírokról ebben az anyagomban olvashatsz bővebben: https://dia-wellness.com/szakerto/mct-zsirsavak

  1. Az UHT tej tartósítószert tartalmaz

Ez nem igaz. Az UHT annyit tesz: „ultra magas hőmérsékleten kezelt”, avagy tartós tej (angolul: (Ultra High Temperature Treated Technology). A nyers tejet 2-3 másodpercig legalább 136°C-on kezelik, így az összes baktérium elpusztul. Homogenizálják (a tejszín zsírgolyócskákat széttörik), tehát nem „fölöződik”, így nem válik el a zsír a tetején, mint a nyers tejnél. A magas hőmérsékleten való kezelés miatt némileg (de nem sokkal) kevesebb vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet tartalmaz, mint a nyers vagy a friss teljes tej. Ún. „Tetra Pak” csomagolásban több hónapig is eláll, felbontás nélkül nem igényel hűtést.

 

  • 1 laktózérzékeny vagyok, ezért kerülöm a tejet

Tejcukorérzékenység esetén nem kell a tejet, tejtermékeket véglegesen mellőzni az étrendedből! Elsődleges célod a laktózmentes termékek választása legyen. Igazolt tejfehérje-allergia esetén szigorú tejmentes étrendre szorul az érintett, de a két állapot nem összekeverendő. Sőt, ezeken túl megkülönböztetünk tejintoleranciát is, ami szintén más diétás alappilléreket kíván. A három állapotról, étrendjükről és a növényi italok megítéléséről ebben a cikkemben találsz bővebb információt: https://dia-wellness.com/szakerto/tej-helyettesitese-az-etrendben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük