Sportolás gyermekkorban

Mozgás szakértőnk, dr. Dallos Boglárka írása

Saját tapasztalatból írom, hogy a gyermekek egyrészt követik a felnőtt által mutatott mintát, másrészt motiválni is tudják egymást. Igen, a gyermek/gyermekek is az anyukájukat, apukájukat. 🙂

Első cikkemben (https://dia-wellness.com/szakerto/maramarosine-dr-dallos-boglarka-mozgas-szakerto/eletmodvaltas-tulsullyal) általánosságban a felnőttekről írtam, most szeretnék egy külön cikket a gyermekkori sportolásnak szentelni.

Csecsemőkor

Csecsemőkorban természetesen klasszikus értelemben vett sportolásról nem beszélhetünk, de nagyon jótékony hatású, ha csecsemőúszásra visszük a picit, mert a vizes közeg kedvezően terheli a mozgató rendszert, az izomzat ingerlése remekül megoldható, a még fejletlen, gyenge csontozat és ízületi rendszer kíméletes terhelést kaphat.

Kisgyermekkor

Kisgyermekkorban, 1-6 éves korig a nagy mozgásigénnyel rendelkező játékokat szorgalmazzuk, hagyjuk, hogy kiválassza, neki mi tetszik a leginkább, mi az a mozgásforma vagy sport, amit a legjobbnak tart. Az én gyermekeim 3-5 éves koruk között tanultak meg 2 keréken biciklizni. Legkorábban a legkisebb, 3,5 éves korában. 🙂 Azóta mindenki különböző kerékpáros szakágakban versenyzik, a lányomnak eddig 6 országos bajnoki címe van, de a fiúk is sok éremmel gazdagodtak.

Gyermekkor

Gyermekkorban, 6-14 éves korig kezdődik meg bizonyos sportágakban a szisztematikus sportolás, például ritmikus sportgimnasztika, küzdősport. Ebben a korban a sportoláshoz szükséges képességek közül az állóképesség és a mozgáskoordináció fejleszthető leginkább. A nehéz mozdulatokat is könnyen, gyorsan sajátíthatja el a gyermek. Erő fejlesztésére is szükség van, de nem súlyzós edzés formájában! Sajnos sok videót látok, ahol gyermekek, néha még óvodás korúak kezébe is súlyt adnak. A súlyzók a gerincre és a növekvő csontozatra is túlzott terhelést jelentenek! Ellenben gyenge ellenállású gumiszalaggal vagy maximum közepes erősségű power banddel (mini band, vagy mini gumikötél) nyugodtan lehet gyakorlatokat végezni.

Serdülőkor

Serdülőkorban, 11-17 éves korig indulnak meg a nemi működések, a hormonális változások miatt a súlyzós erőfejlesztés is elkezdhető. Optimális időpontja lányok esetében 13-14 éves kortól, fiúknál 14-16 éves kortól általánosságban. De mindenkinél egyénileg kell megállapítani a biológiai fejlettségi szintet, mert természetesen nem egyformán érnek a gyermekek sem, és minden gyakorlatot, annak helyes kivitelezését először súly nélkül kell megtanulniuk, utána kaphatnak súlyzót.

A mai gyermekek sajnos nagyon sokat ülnek, ami nemcsak a súlyuknak, de a gerincüknek sem tesz jót.

Nyilván nem lehet őket teljesen megfosztani az édességtől, mert például időnként az iskolában tízóraira vagy uzsonnára nutellás kenyeret vagy kakaós csigát kapnak, de otthon lehet figyelni, hogy mit, és miből mennyit kapnak. Az enyémek kifejezetten szeretik a Dia-Wellness termékekből készült pékárukat, süteményeket, a lekvárok hihetetlen gyorsan fogynak, ahogy a mogyorókrém is. Természetesen esznek mást is.
Emellett a nagyok hetente 2-3 kerékpáros edzésre mennek az apukájukkal, velem is edzenek, ilyenkor saját testsúlyos gyakorlatokat adok nekik. Igyekszem a hátizmaikra hangsúlyt fektetni, de igazából a gyermekekkel együtt végezhető gyakorlatok száma végtelen. Ebben az esetben is nagyon fontos a bemelegítés és a nyújtás is. Nem kell különösebben bonyolult mozgássorra gondolni, el lehet menni velük biciklizni, túrázni, kirándulni, a lényeg, hogy ideális esetben naponta, de minimum hetente 3-4x mozogjanak valamit az iskolai testnevelés órákon kívül is és fontos, hogy a motivációt fenn tudjuk tartani, különben könnyen az ellenkezőjét érhetjük el annak, amit szeretnénk.

Nehéz megtalálni azt a határt, egyensúlyt, mikor kell picit noszogatni a gyermeket és mikor lehet rá hagyni, ha éppen akkor nem szeretne mozogni/edzeni. Ha pedig anya/apa elhatározta, hogy életmódot vált, tehát megreformálja az étkezését és elkezd rendszeresen mozogni, abba nyugodtan vonjuk bele a gyermekünket/gyermekeinket is, csak nyerhet vele!
Hiszen az egészséges életmódra nevelést nem lehet elég kicsi korban elkezdeni! 🙂

 

                   

Szakértőnk: dr. Dallos Boglárka személyi edző, fitnesz instruktor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük