MIKOR FORDULJ DIETETIKUSHOZ?

Szakértőnk, Szarka Dorottya dietetikus írása

Ahogy a focihoz, úgy a táplálkozáshoz is mindenki ért – egy bizonyos szintig biztosan. Ebben az anyagban azokat az állapotokat, egészségügyi problémákat szeretném felsorolni, melyek esetén elengedhetetlen a megfelelő szakemberrel történő személyes konzultáció. Illetve nem árt tisztázni, mi a különbség a dietetikus és a táplálkozási szakértő, egyéb hangzatos tanácsadók között.

Dietetikusnak lenni a mai világban már valódi kihívás. A tömkelegével megjelenő, táplálkozással kapcsolatos cikkek időről időre kétségbe vonják a jelenleg érvényben lévő protokollt, tudást. Erre még rátesz egy lapáttal az, hogy rengeteg, nem főiskolai végzettséggel rendelkező tanácsadó bukkan fel. Nem csoda, hogy a laikusok nem mindig tudják eldönteni, kinek és mit higgyenek el. A félreértések elkerülése végett, egy tanfolyamról sem szeretnék (negatív) véleményt alkotni, de fontosnak tartom kiemelni azokat a különbségeket a diplomás dietetikus és a különféle párhetes, -hónapos képzéseket elvégzett tanácsadók között, melyeket mindenkinek tudnia kell, mielőtt szakértőt választ.

Nagyon fontos, hogy a jelenlegi jogszabályok értelmében beteg, egészségkárosodásban szenvedő beteget csak dietetikus Bsc végzettséggel rendelkező szakember láthat el tanáccsal. A táplálkozástudományi szakember Msc, a táplálkozási és/vagy életmód-tanácsadó, a hormonegyensúly-szakértő, a funkcionális táplálkozásterapeuta (és még sorolhatnám) csak egészséges embereknek adhat tanácsot.

A legfontosabb különbség: a dietetikus felsőfokú végzettség, 4 éves képzés van a hátunk mögött. Az elsődleges prevenció (megelőzés) mellett tehát foglalkozhatunk beteg emberekkel, de közétkeztetésben élelmezési feladatokat is elláthatunk, illetve csoportos foglalkozásokat, szervezett klubokat is vezethetünk. Tanult tárgyaink között ott voltak például: anatómia, élettan, kórélettan, belgyógyászat, ápolástan, élelmiszerismeret, kémia, biokémia, alkalmazott biológia. 4. évben kezdődött meg a betegágy melletti gyakorlat, akkor találkoztunk „élesben” betegekkel – de tanácsot csakis felügyelet mellett adhattunk.

A tanácsadók többsége csak egy párhetes tanfolyamot végez el, mely gyakorlatilag arra jogosítja fel őket, hogy egészséges emberek életmódváltásában vállaljanak szerepet.

A dietetikus helye a táplálkozásterápiában

Dietetikai szempontból 3 nagy csoportra oszthatjuk a betegségeket:

  1. Betegségek, melyek egyetlen kezelési módja a megfelelő, specifikus diéta (pl. autoimmun gluténérzékenység, tojásallergia).
  2. Betegségek, melyeknek elengedhetetlen részét, alappillérét képezi a dietoterápia (pl. epeműtét, vesebetegségek, cukorbetegség)
  3. Betegségek, ahol elsősorban a diétára, mint kiegészítő kezelési módra van szükség (pl. sebészeti beavatkozások után, májbetegségek)

Mit csinál a dietetikus és mi történik a konzultáción?

A jó dietetikus felelősségteljesen dolgozik, azaz szakmaiatlan volna ismeretlenül, minimális információ birtokában tanácsot adnia.

„Kedves XY! 55 éves nő vagyok, 10 éve cukorbeteg. Az utóbbi években magas reggeli éhomi cukrokat mérek, pedig a diétát betartom: nem eszem cukrot, finomlisztes pékárut, gyümölcsöt is minimálisan fogyasztok. Szeretném a tanácsát kikérni, min kéne változtatnom, hogy megfelelő cukorértékeket mérjek. Köszönöm, várom válaszát! Üdvözlettel: Z.”

Az ilyen levelekre, megkeresésekre a jó szakember nem ír semmilyen étrendi tanácsot! De valljuk be, nem is tud hasznos javaslattal szolgálni. Felelőtlen, etikátlan és hiteltelen is volna ennyi információ birtokában javaslatot tenni. A személyes, általában 60 perces konzultációk arra vannak, hogy minden felmerülő kérdést átbeszéljen a szakember és a páciens.

  1. A dietetikus ambuláns lapot ír, melyben rögzíti a beteg korábbi betegségeit, aktuális állapotát, laborparamétereit, megismeri a szakorvos javaslatát (ha volt). Megjegyzés! Erre akkor is szükség van, ha a páciensnek nincsen iránydiagnózisa és csak fogyás céljából fordult dietetikushoz. Emelkedett triglicerid-szint, avagy határértéken lévő vasszint esetén, esetleg korábbi epeműtét kapcsán nem csak a testsúly-csökkentésre kell hangsúlyt fektetni.
  2. Fontos a családi kórelőzmény ismerete, például előfordult-e már valakinél a családban magas koleszterinszint vagy cukorbetegség.
  3. Kitérünk a jelenleg alkalmazott gyógyszerekre, étrend-kiegészítőkre, majd a jelenlegi folyadékfogyasztási, étkezési szokásokra. Többen táplálkozási naplóval érkeznek, de ettől függetlenül azt is lényeges pontról pontra átbeszélni. A táplálkozási napló vezetéséről ebben a cikkben olvashatsz, és egy szerkeszthető mintát is letölthetsz: https://dia-wellness.com/szakerto/hogyan-vezess-taplalkozasi-naplot
  4. Az emésztési szokásokra, jellemzőkre, de a káros szenvedélyekre, illetve a sportolási szokásokra is ki kell térni.
  5. Aki kapható rá, az étkezéshez való viszonyról is beszélünk, hiszen a táplálkozási szokások, az élelmiszerekhez fűződő viszony éppúgy fontos, mint a megfelelő alapanyagválogatás és főzési technológia.

Csak ezután kerül sor a táplálkozási javaslatra, ami mindezek tudatában mindig személyre szabott, s sosem drasztikus. Cél, hogy hosszútávon tudjon változtatni a beteg, így kompromisszumok megalkotására van szükség, nem pedig egyik napról a másikra történő gyökeres változásokra.

Mikor tud segíteni a dietetikus?

A dietetikus nem varázsló, és nem oldja meg helyetted a problémát! A magam nevében azt mondhatom: mindent megteszek annak érdekében, hogy támogassalak, elindítsalak az utadon és óvom az egészséged, sosem ártanék Neked! Helyetted azonban nem tudom kivitelezni az elmondottakat, de ennek értelmében nem is tanácsolok olyat, ami összeegyeztethetetlen az ízléseddel, életmódoddal. Tehát személyre szabottan segítek, de ehhez Te is kellesz. A teljesség igénye nélkül, szeretnék kiemelni néhány betegségcsoportot, melyek kapcsán fontos a dietetikai konzultáció.

Egészséges testsúly elérése

Bár önmagában véve az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás kialakítása valóban nem ördöngösség, mégis sokan elakadnak, és sorra adják fel a harcot a legkülönfélébb diétás módszerek, fogyókúrák után. A dietetikus külső szemlélőként sok olyan tényezőre hívhatja fel a figyelmed (pl. nem megfelelő szénhidrát-elosztás, túl magas zsírfogyasztás, vitaminhiány), melyek ugyanúgy gátolhatnak a testsúly-csökkentésben.

Emésztési problémák

Nagyon lényeges a szakorvosi kivizsgálás (vérvétel, allergiavizsgálat, hasi ultrahang stb.), de az is előfordul, hogy minden teszt negatív. Az étrendbeli szokások, a táplálkozási naplóban leírtak alapján a dietetikus rávilágíthat olyan hibákra vagy hiányosságokra, amik a kellemetlen puffadásos panaszok vagy hasi görcsök mögött húzódnak meg. Nem ritka az IBS (irritábilis bél szindróma) diagnózisa, mely kezelésében ugyancsak segíthet a dietetikus. A szakember képes meglévő tudását gyulladásos bélbetegségek (colitis ulcerosa, Crohn-betegség) kórképekben alkalmazni, és segít ezen problémák esetén felmerülő felszívódási betegségek orvoslásában, de a bélflóra helyreállításában is.

Táplálékallergiák és –intoleranciák

A leleteket mindig fontos értelmezni, ugyanis különbséget kell tenni allergia és intolerancia között. Ezek ismertetése a betegekkel elengedhetetlen, mert sok a tévhit az allergiákat, intoleranciákat tekintve. Hogy az étrend változatos, minden tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmazó legyen, javasolt dietetikus szakember tanácsát, segítségét kérni.

Dietoterápiára szoruló belgyógyászati és anyagcsere-betegségek

Természetesen nem győzöm hangsúlyozni az étrend egyénre szabottságát, de vannak bizonyos betegségek, melyekhez elfogadott diétás protokoll kapcsolódik, ilyenek például az epeműtét, vérzéses gyomorfekély, hasnyálmirigy-gyulladás, sztóma-műtét utáni állapotok. Anyagcsere-betegségek tekintetében alapvetően nem a cukorbetegségre kell gondolni, hanem például fruktóz-intoleranciára, fenilketonuriára. Komplex anyagcsere-betegségként azonban az ún. metabolikus szindróma megemlítendő, mely több egészségügyi zavar, károsodás együttesét jelenti (-zavar, magas vérnyomás, elhízás, cukorbetegség).

Szénhidrátanyagcsere-zavarok

Inzulinrezisztencia, csökkent glükóztolerancia, cukorbetegség esetén egyértelmű, hogy dietetikus segítségét kell kérned. Alapelvek léteznek, de autodidakta módon vagy nem megfelelően képzett tanácsadó javaslatára diétába kezdeni egészségkárosító hatású is lehet!

Hormonális problémák

Hiba volna egy hangzatos, de valódi tudással nem rendelkező „hormonterapeutához” fordulni például pajzsmirigybetegség, PCOS, gyermeknemzési problémák vagy rendszertelen ciklus esetén. Ezen kórképek gyógyszeres kezeléséről mindig szakorvos dönt, de az idevonatkozó táplálkozási irányelvek alkalmazása elengedhetetlen ezekben az állapotokban is. A megfelelően képzett dietetikus képes mérlegelni azon új irányzatokat, felvetéseket, melyek ezen betegségek kapcsán megjelennek a médiában. Nem elég 1-1 tanulmány átolvasása, értelmezése. A hormonrendszer egy bonyolult és nagyon komplex szervrendszer!

Speciális élethelyzetek

Itt említeném meg például a várandósság időszakát vagy az arra felkészülő időszakot. A szakember javaslatai alapján összeállított étrend segítségedre lehet a testi-lelki felkészülésben. Ebbe a csoportba sorolom a sportolók megfelelően összeállított táplálkozási tervét is, mely igencsak speciális terület, szóval nem elég csak dietetikus keresni, olyan szakember kell, aki valóban jártas a témában.

A listát folytathatnám még a különféle, például gyomrot érintő műtétekkel, táplálkozási zavarokkal (pl. anorexia, bulimia nervosa), szív- és érrendszeri betegségekkel, daganatos kórképekkel, vesebetegségekkel

Fontos! Alapvetően külön kezelhető, kezelendő a gyermekek és felnőttek, avagy időskorúak táplálkozása. Kifejezett szakosodás nincs a képzésen, a diploma után, de nem ritka, hogy egy dietetikus vagy csak gyermekekkel vagy csak felnőttekkel foglalkozik. A szakma sokrétűségéből, bonyolultságából, összetettségéből adódik, hogy nagyon fontos továbbképezni magunkat, és általában minden szakember választ 2-3 speciális területet, amivel foglalkozik munkája során.

Szakértőnk: Szarka Dorottya dietetikus

1. IR- csomag Szarka Dorottya Dietetikus ajánlásával

2. IR-csomag Szarka Dorottya Dietetikus ajánlásával

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük