Saját testsúlyos edzés előnyei

Mozgás szakértőnk, dr. Dallos Boglárka írása

 

A harmadik cikkemben, ami ide kattintva olvasható: https://dia-wellness.com/szakerto/maramarosine-dr-dallos-boglarka-mozgas-szakerto/eszkozok-otthoni-edzeshez eszközöket ajánlottam otthoni mozgáshoz. De mi a helyzet azokkal a (rendszeresen) mozogni vágyó emberekkel, akik nem szeretnének vagy nem áll módjukban semmit sem vásárolni? Ők sem maradnak tippek és ajánlások nélkül, a mostani cikkem nekik (is) szól.

 

A legegyszerűbb, ami mindig úgymond „kéznél” van, az a saját tested! Te határozod meg, hogy mikor, mennyit és hogyan edzel, a lényeg, hogy kezdd el, és ahogy szinte mindig megemlítem, edzés előtt a bemelegítés, utána a nyújtás kötelező!

 

Mik az előnyök?

 

  1. Független vagy

Nem köt az idő, ha „csak” 20 perced van, az is szuper. Nem kell utaznod, máshoz alkalmazkodnod, hogy mozogni tudj, kert híján is meg tudod oldani az edzést a saját otthonodban. A lényeg, hogy legyen egy biztonságos helyed, ahol vagy szőnyegen, vagy egyéb felületen, de akár leterítve egy matracot (ideális vastagság 1,5 cm) edzeni tudsz! Lehetőleg olyan helyiséget válassz, amit ki tudsz edzés előtt és után is szellőztetni.

 

  1. Pénzt spórolsz

Nem kell költened bérletre, kardiógépekre, csoportos órákra, ha pedig ellenállással szeretnél edzeni, kezdetben egy megtöltött fél, vagy egy literes palack is tökéletesen megfelel! Viszont ha rendszeresen tempósan gyalogolni, kocogni, futni szeretnél, egy jó futócipő beszerzése elengedhetetlen.

 

  1. Az izmaidat csoportban dolgoztatod

Elég, ha csak a plankre gondolsz, ami egy egyszerűnek tűnő, de nagyon nehéz gyakorlat, szinte az egész test összes izmát bevonja a munkába. Hamar eltelik egy perc? Plankeltél már 60 mp-ig? Néha végtelennek tűnik ez az idő, főleg ha 5x ismétled ezt az ártatlan „csak” egy percet kis szüneteket beiktatva.

A szabad gyakorlatok a saját testsúlyoddal általában komplexek, tehát nemcsak egy izom dolgozik. Guggolásnál például -többek között- a nagy farizom, a combfeszítő és combhajlító izmok is részt vesznek a munkában, tehát rendszeresen végezve ezt a gyakorlatot erősödnek az említett izmok. Ha kerek popsira vágytok, a guggolás (is) kihagyhatatlan a repertoárból.

A helyes guggolás kivitelezését ebben a videóban mutatom: https://www.facebook.com/groups/diawellnesseletmodvaltok/permalink/597121044297305

(Ha még nem csatlakoztatok a csoporthoz, tegyétek meg, érdemes!)

 

  1. A több az több

A kevesebb több jelige kicsit módosítva, ami annyit jelent, hogy minél több izmodat dolgoztatod meg egyszerre, az időspórolás mellett annál több energiát használsz fel, tehát több kalóriát égetsz. 2 legyet ütsz egy csapásra, ugye milyen jól hangzik?

 

  1. Dolgoznak a core-izmok

Amikor felveszed egy gyakorlat kiindulóhelyzetét, és ne csak hasprésre gondoljatok, húzzátok be a köldökötöket a gerinc irányába, ilyenkor aktiváljátok a legmélyebben fekvő transversus abdominist, vagyis haránt hasizmot. Kockás hasra vágyóknak írom, elengedhetetlen hasizomgyakorlatokat végezni, de a szép, definiált has nagyrészt a konyhában „készül”, tehát hiába tornáztatod a hasizmaidat rendszeresen, különböző módon, a felülést kivéve!, ha nem figyelsz a megfelelő, egészséges táplálkozásra, nem fognak látszódni a kockák.

Ha döntött törzzsel helyezkedsz el, statikusan dolgoztatod a mély hátizmokat.

 

  1. Végtelen variációk

Idő függvényében végezhetsz teljes testes gyakorlatokat, vagy csak alsó, illetve csak felsőtestre koncentrálva, meríthetsz ötleteket videókból is. A lehetőségeknek csak a fantázia szab határt. Én például nagyon szeretem a zenére/ütemre végzett, megállás nélküli fun kardiót, semmire nincs szükségem, csak folyadékra. Ha érzem, hogy magasra ment a pulzus, beiktatom a side to side, vagyis hinta elemet, amivel lecsökken, és újult erővel tudok tovább tombolni.

 

  1. Változó intenzitás

Ha esetleg az az álláspontod, hogy csak kardió gépen lehet az intenzitást fokozni, gondold át újra! Burpee karhajlítással, magasba felugrással megy? Semmi gond, ha nem, szedd nyugodtan szét! Először egyenes háttal leguggolsz, letámasztod a kezeidet, hátralépsz, majd vissza és felállsz. Ha ez a kezdő változat már kevés, letámasztás után hátraugrasz, majd vissza és felállsz. Következő lépcső, hogy nem felállsz, hanem felugrasz, a legvégső, hogy a karodat is hajlítod, vagyis fekvőtámaszt végzel a gyakorlat közben.

 

  1. Sérülés esélye minimális

Végül, de nem utolsósorban írnám, hogy a sérülés esélye sokkal kisebb, mintha nehezebb súlyokkal, vagy gépekkel dolgoznál. Természetesen itt is érvényes, hogy mindig hallgass a tested jelzéseire, ami nem esik jól, ne végezd! A legfontosabb bármely gyakorlat esetén a helyes kivitelezés, inkább kevés ismétlésszámot végezz, de az legyen tökéletes!

 

Dia-Wellness YouTube csatornájára 2 videóm is felkerült, mindkettő saját testsúlyos edzés(eke)t tartalmaz.

 

https://www.youtube.com/watch?v=p3e02vltu3s

https://www.youtube.com/watch?v=JUKwiBafDSg

 

Hátrányok? Nincsenek! 🙂

 

Szakértőnk: dr. Dallos Boglárka személyi edző, fitnesz instruktor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük