Farkaséhség

Szakértőnk, Huszár Zsuzsa étrendező írása.

A farkaséhség egy olyan kínzó állapot, amikor semmi másra nem tudunk gondolni, csak az evésre. Ez egyáltalán nem az az egészséges jelzés, amellyel testünk jelzi, hogy ideje ismét táplálékot bevinni: ez ugyanis ritmikusan jelentkezik, órákkal az előző étkezés után.

 

Ha folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, annak érdemes utána menni, ugyanis szervezetünknek érzékeny jelzőrendszere van, mely különféle hormonok útján jelez- azt is, hogy jóllakottak vagyunk. Ha ez nem fordul elő, vagy csak nagyon ritkán, akkor ez mindenképpen egy olyan jelzés szervezetünk részéről, amivel foglalkozni kell.

Nézzük a főbb lehetséges okokat, valamint a megoldásokat!

 

1,  Valamilyen betegség vagy állapot okozza

A folyamatosan fennálló étvágy a cukorbetegség klasszikus tünete lehet. Ezt a magas, ám utána lezuhanó vércukorszint okozza, mely abban nyilvánul meg, hogy hibás jelzést küld az agyba. A cukoranyagcsere zavarai más tipikus tünettel is párosulnak, ilyen az állandó szomjúság, fáradékonyság, és a súly ingadozása: hirtelen fogyás vagy hízás.

 

Másik ok a hormonokban keresendő: a pajzsmirigy nem kielégítő működése ugyancsak fokozza az éhségérzetet.  Az alul- és felülműködés egyaránt tud farkaséhséget okozni, hiszen a pajzsmirigy hormon étvágyfokozó hatású.

 

Az egyik leggyakrabban előforduló ok a mikrobiomban keresendő: a bélflóránkat alkotó, bennünk élő sok milliárdnyi élőlény sok szervünk működését befolyásolja. A különböző törzseknek érzékeny egyensúlyban kell lenniük az optimális működéshez. Ha ez felbomlik, és a számunkra kevésbé jótékony törzsek szaporodnak el, az számos módon hat ránk: például a cukros, finomított szénhidrátokban gazdag élelmiszereket fogjuk kívánni, mert bizonyos gomba törzseknek ez a fő tápanyaga. Ahogy tápláljuk őket, egyre nőnek, és folyamatosan követelik a táplálékot: az eredmény állandó éhség.

Okozhat még farkaséhséget mentális probléma, mint a  depresszió, a szorongásos állapotok, és a krónikus stressz.

 

Megoldás: állandóan éhesnek lenni nem természetes, így először ki kell zárni a  leggyakoribb betegségeket, melyek okozhatják. 

 

2. Krónikus stressz

Ahogy az előbb is említettem, a stressz erős faktor az állandó farkaséhségben, így érdemes külön is megnéznünk.Ha idegesek, feszültek vagyunk az állandósult stressz hatására, nő az étvágyunk, és csökken az az időszak, amikor jóllakottnak érezzük magunkat.

 

Ennek oka az, hogy a stressztől megemelkedik a szervezetben a kortizol hormon szintje. Ez a hormon fokozza az éhségérzetet, illetve az evés utáni vágyat – valamint az élelmiszerek, mellyel nyugtatni akarjuk magunkat, általában az egészségtelenebb fajtához tartoznak: édességek, chipszek, finomított szénhidrátok, cukros üdítők, vagy akár az alkoholos italok.

 

A kortizol hormon túl nagy és gyakori adagjával sok más problémát is okozunk magunknak. A két legfontosabb ebből, hogy termelődésével fokozza a gyulladások szintjét, és beleavatkozik az emésztés természetes folyamatába. Ha az emésztés nem megy végbe kellőképpen, a táplálék nem emésztődik meg tökéletesen. A különféle tápanyagok, vitaminok nem tudnak hasznosulni, így hiányállapotot érez a szervezet. Hogyan fog vajon reagálni? Jeleket küld, hogy újra szüksége van utánpótlásra- vagyis megint éhesek leszünk.

 

Megoldás: A stresszt szinte lehetetlen elkerülni, kezelni azonban lehetséges, és szervezetünk nagyon meghálálja. Meditációs technikák, mozgás, megfelelő gyulladáscsökkentő vitaminok és gyógynövények segíthetnek, és természetesen a Dia-Wellness mentes alapanyagai.

 

3, Kevés vagy nem megfelelő fehérje fogyasztása

A tápanyagok egyaránt fontosak a kiegyensúlyozott étkezéshez, és a  megfelelő fehérjebevitel pedig jelentős szerepet játszik, ha el akarjuk kerülni a farkaséhséget.

A fehérje az emésztés  során csökkenti az éhségérzetet, azáltal hogy szabályozza az éhségérzetet szabályozó hormonok- a leptin és a ghrelin  szintjét. A jó minőségű fehérjék lassan emésztődnek, így folyamatosan küldik a jóllakottság jelzéseket az agy felé, egyúttal energiát is biztosítanak.

 

Ugyanakkor sokkal több fehérjét eszünk egy nap, mint gondolnánk, hiszen nem csak a hús az egyetlen forrás. Fehérje nagy adagban található  a hüvelyesekben, az olajos magvakban, álgabonákban, gabonákban is.

 

Megoldás: Iktassunk be 1-1 étkezés közé magas fehérjetartalmú élelmiszereket, arra azonban ügyeljünk hogy ez változatos legyen. Ha magunk sütünk kenyeret, süteményt, a különböző lisztkeverékekkel magunk szabályozhatjuk az élelmiszereink fehérjetartalmát.

 

4. Az alvás nagyon fontos

Az egészséges alvás sokkal fontosabb, mint eddig gondoltuk – nemcsak a kipihentséghez szükséges, de számtalan más élettani funkciót is megzavar, ha nem alszunk eleget, vagy elég jól. Szüksége van rá az idegrendszernek, az immunrendszernek, az agynak, a szívnek, a májnak, a sejtek regenerációjának – tulajdonképpen felsorolhatnám az összes szervet és működésüket.

 

A mi szempontunkból egy hormon termelődése fontos, amit más említettem:  az étvágystimuláló ghrelin, mely az éhségérzet szabályozásáért felelős.Ha nem alszunk eleget és jól, az a ghrelin hormon szintjének a megemelkedéséhez vezet, így akkor is éhesnek érezzük magunkat, ha szervezetünk éppen nem is szenved hiányt tápanyagokból. A másik hormon a leptin, amely pedig arra küldi a jelzést az agyba, hogy elég volt az étel, megteltek a raktárak. 

Az alváshiány tehát nemcsak arra fog minket kényszeríteni hogy együnk, de szignifikánsan többet is fogunk enni. Vizsgálatok szerint már 1 kihagyott éjszaka után is 14 %-al többet ettek az alanyok.

 

Megoldás: Törekedni kell megtalálni a szervezet ideális alvás igényét, mely változó lehet egyénenként. Amennyiben nehéz az elalvás vagy éjszakai felébredés akadályozza a pihenést, meg kell keresni az okot és megszüntetni. Ennek sok módszere lehet, de érdemes kerülni közvetlenül elalvás előtt az elektronikus eszközök használatát, és korábbra időzíteni az utolsó étkezést. Sok vitamin és gyógynövény is segíthet.

 

5, Túl sok finomított szénhidrát fogyasztása

A Dia-Wellness termékek fogyasztóinak nem ismeretlen ez  téma: ezek a termékek abban segítenek, hogy elkerüljük a túlfinomított és cukrozott élelmiszereket. Azonban gyorsan fussuk át, miért is okoz farkaséhséget az ilyen ételek bevitele.

 

A finomított szénhidrátokat azért nevezzük így, mert a gyártás, előállítás alatt megfosztják őket  minden rost-, vitamin- és ásványi anyag tartalmuktól. A finomított szénhidrátok legismertebb képviselője a fehér liszt, mely alapanyagként is szinte a leggyakrabban használatos. A másik nagy csoport minden olyan élelmiszer, mely  feldolgozott cukorfajtákkal  készül: üdítők, kekszek, édesipari termékek, lekvárok, befőttek.

 

Mivel a finomított szénhidrátok már nem tartalmaznak rostokat, szervezetünk nagyon gyorsan feldolgozza őket. Ezeket fogyasztva, sokkal gyakrabban éhezünk meg, mivel ezek, a hosszú felszívódású rostok híján nem okoznak tartós teltségérzetet. Amikor finomított szénhidrát jut a szervezetbe, feldolgozása a vércukorszint hirtelen megugrásához, emelkedéséhez vezet. Ennek következtében fokozódik az inzulintermelődés, hiszen a cukrokat  a sejtekhez kell szállítania. Tehát a magas vércukorszint következtében hirtelen sok inzulin termelődik, ami gyorsan eltávolítja a cukrot a vérből. És így a vércukorszint hirtelen megint lezuhan. Az alacsony vércukorszint pedig azt jelzi a szervezetnek, hogy több táplálékra van szüksége, így ránktör a farkaséhség- teljesen indokolatlanul. Ördögi kör ez, melynek csak olyan módon lehet véget vetni, ha ezt a folyamatot megszakítjuk.

 

Megoldás: A finomított szénhidrátok és cukrok bevitele helyett fogyasszunk inkább teljes értékű tápanyagokat:  zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonafélék. Ezeknek is van szénhidráttartalmuk, de sok rosttal párosítva, így nem alakul ki a hamis és indokolatlan  éhségérzet. A Dia-Wellness termékek között válogatva megtalálhatjuk a nekünk legmegfelelőbb alapanyot, amivel kiválthatjuk a káros finomított szénhidrátokat.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük