Edzés hullahopp karikával

Mozgás szakértőnk, dr. Dallos Boglárka írása

Azt gondolom, nem én vagyok az egyedüli, aki gyerekként használt hullahoppot és rendszeresen gyakorolt is vele. Nem tudom, ti hogy voltatok vele, én imádtam! Természetesen nemcsak hullahoppoztam, hanem gumiztam, akár egyedül is, ugróköteleztem, görkoriztam, bicikliztem, fogócskáztam, bújócskáztam. Így utólag végig gondolva, egészen aktív voltam általános iskolás koromban.

Kinek ajánlom?

Gyakorlatilag bárkinek, kortól függetlenül. Nem kerül sokba, kevés helyet foglal, és egyszerre több izmot is megmozgat. Ha gyerekkorotokban szerettétek, felnőttként is próbáljátok ki, higgyétek el, nem fogtok csalódni és a korábban már megtanult mozdulatba gyorsan vissza fogtok rázódni. Kocogással ellentétben védi az ízületeket, tehát nem mondhatjuk, hogy ehhez már túl idősek vagyunk!

Természetesen a bemelegítés előtte, nyújtás utána nem maradhat el ebben az esetben sem!

Hogyan használjuk?

Lehet, hogy könnyűnek tűnik használni, és ebből következően azt feltételezzük, nem is hat semmire, vagy nem elég hatásos, de gondoljuk át újra! Ami fontos, hogy először stabil alapon állva tanuljuk meg a karikát a csípőnk körül forgatni lehetőleg leesés nélkül. Lábakat nyissuk csípőszéles terpeszbe, az sem baj, ha úgy érezzük, stabilabban állunk, amennyiben egyik lábunk kicsit előrébb tesszük le a talajra. Karika hátsó részét helyezzük a derekunkhoz, hasunkat egyúttal feszítsük meg. Karokat emeljük a magasba vagy oldalra, oldalsó középtartásba. Természetesen ha elsőre nem megy, idővel, gyakorlással, rákoncentrálással sikerülni fog a forgatás, csak ne adjuk fel! Zenére végezve akár egyéb edzés elején garantáltan jó hangulatot eredményez. Miután sikerült az alap mozdulatot megfelelően begyakorolnunk, variálhatjuk a forgási sebességet és irányt egyaránt. Forgathatjuk a térdeink körül, sőt, a karjainkon is. Haladók ugrással és tánclépésekkel is kombinálhatják a forgatást. De az is bőven elég továbblépésként, ha hullahoppozás közben sétálunk.

Használhatjuk kiegészítő eszközként, mondjuk fitball labda helyett, például magasba emeljük és váltva oldalra hajolunk, vagy előre egyenes háttal lehajolunk, majd felegyenesedünk. Húszas ismétlésszámot 3-4 körben garantáltan érezni fogunk, bármennyire is könnyűnek tűnik elsőre bármelyik feladat!

Miért, mire jó?

Kardió és erősítő edzés egyaránt, tehát két legyet üthetünk egy csapásra! A test összes izma dolgozik, miközben megtanuljuk a különböző hullahopp karika-gyakorlatokat. Mindenképpen előny, hogy az úgynevezett problémás részek, mint csípő, derék, has, popó egyszerre edzésbe kerülnek. Kitartás, és az erőnlét az eszköz segítségével egyaránt fejleszthető. Az egyforma mozdulatok serkentik a zsírégetést a testünkben, így közvetve védenek a szív-és érrendszeri megbetegedések ellen is. Sőt, erősíti a kötőszövetet, aminek mi nők különösen örülhetünk, mert megelőzi, vagy segít csökkenteni a már kialakult narancsbőrt! Nem utolsósorban segít a hason lévő zsír csökkentésében, kiemelve, hogy csakis akkor látszódnak a definiált hasizmok, ha megfelelően táplálkozunk! Közhely, de igaz, a kockás has a konyhában készül!

Különböző méretekben lehet kapni

Kezdőknek minimum 500 gramm, maximum egy kilós darabot ajánlok, amik felállítva a köldökig érnek. A nagysága és a súlya miatt könnyebben lehet „hajtani”.

Haladók nyugodtan válasszák a kisebb átmérőjű és könnyebb karikát. Ezekkel akár akrobatikus mozdulatokat is végrehajthatnak.

Mint minden eszköznek, ennek is vannak hátrányai

Kezdők tapasztalhatnak kék foltokat, akár véraláfutásokat a derék területén. Amennyiben előfordulnak, érdemes addig várni a következő használattal, amíg teljesen el nem múlnak. Természetesen lehet vastag övet felvenni, hogy a kialakulásukat megelőzzük. Ezenkívül sok helyet igényelnek, nehogy leverjünk valamit forgatás közben, de ezt könnyen kiküszöböljük, ha kint a szabadban használjuk.

Hullahoppoztatok már felnőttként? Tetszett, szeretitek? Én se mostanában használtam, mert ami volt, az sajnos eltört, de fent tudtam tartani a csípőmön mozgás közben, szinte azonnal visszajött a gyerekként megtanult és gyakran alkalmazott mozdulat.

Szakértőnk: dr. Dallos Boglárka személyi edző, fitnesz instruktor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük