Combizom gyakorlatok

Mozgás szakértőnk, dr. Dallos Boglárka írása

Előző 4 cikkemben a felsőtest edzéséről írtam, izomcsoportokra bontva adtam példákat, mit hogyan lehet dolgoztatni. Ezeket itt megtalálod: https://dia-wellness.com/szakerto. Ezen a héten áttérünk az alsótest fókuszos gyakorlatokra. Lesznek benne összetett feladatok is, amelyek egyszerre több nagy izmot fognak munkába. Az első pont ilyen. Természetesen most sem törekszem a teljességre, de ezen példagyakorlatokkal szépen megedzhető a testünk alsó része, és nem feltétlenül szükséges segédeszközt beszereznünk.

 

  1. Kitörés

A combfeszítő, a combhajító izmokat, (tehát a comb elülső és hátsó részét) és a nagy farizmot is munkába vonjuk egyszerre. Kihagyhatatlan alapgyakorlat, de mint minden feladatnál, itt sem a mennyiség, hanem a minőség számít! Vagyis inkább kevesebb ismétlésszámmal dolgozzunk, de azt maximálisan helyesen végezzük el! Kiinduló helyzet alapállás, tehát vállszéles terpesz, lábfejek párhuzamosak. Tekintet előre fele néz, hát egyenes, hasizmokat megfeszítjük. Egyik lábbal kilépünk előre térdben mindkét lábat hajlítva annyira, hogy az elől lévő láb térdízületben 90 fokot zárjon be, de ne menjen a  lábujjak vonala elé. Amennyiben nem okoz fájdalmat, a hátul lévő térdet le is engedhetjük a talajra. Utána válthatunk másik lábra is, vagy először egyik lábbal végzünk mondjuk 10 ismétlést egy sorozatban, majd lábat cserélünk. Mikor kitörünk, beszívjuk a levegőt, mikor felegyenesedünk, kifújjuk. Nem árt, sőt, kifejezetten hasznos, ha van a közelben egy tükör, aminek a segítségével folyamatosan kontrollálhatjuk, helyesen végezzük-e a kitörést. Kocogás/futás közben, vagy utána is abszolválhatjuk a sétáló kitörést, ebben az esetben nem szükséges a hátul lévő térdet letenni, elég, ha a talaj irányába leengedjük. Nehezíteni lehet, ha súlyzókat kézben tartva, vagy lábsúlyt felhelyezve törünk ki.

Természetesen nemcsak előre, hanem hátra is ki lehet törni, kiindulóhelyzet ugyanaz, csak a hátsó lábat engedjük le, ebben az esetben egy steppad segítségével nehezíthetünk a gyakorlaton, mégpedig annál jobban, minél magasabbra állítjuk a steplépcsőt. Itt is gondosan, végig ügyelünk arra, hogy az elől lévő láb térde ne kerüljön a lábujjak vonala elé, különben az egész test súlyát a térdízület tartja, aminek következtében könnyen sérül. Ne kockáztassunk!

  1. Bolgár guggolás

Tulajdonképpen a kitörés még nehezebb változata, amihez egy székre van szükség. A cikk végén linkelek egy videót, amiben szerepel ez a gyakorlat is. Elől lévő lábfej a talajon, másik a széken helyezkedik el. Szükséges mértékben előre lépünk, itt is ügyelünk a térdízület 90 fokos hajlításánál a megfelelő helyzetre, amit már fent is írtam. Miközben leengedjük magunkat, beszívjuk a levegőt, visszaérve a kiinduló helyzetbe pedig kifújjuk. Természetesen ezt a gyakorlatot is lehet még jobban nehezíteni, elég, ha kezünkbe fogunk egy-egy megfelelő nagyságú súlyzót, vagy ha szék helyett fitball labdára helyezzük fel a hátsó lábfejünket. Ebben az esetben a core-izmok még fokozottabban dolgoznak, hiszen instabil alátámasztást választottunk. A fitball labdás változatot csak haladó edzőknek ajánlanám, kezdőknek elég a „sima” kitörés.

 

  1. Combfeszítő gyakorlat talajon

Kiinduló helyzetben felvesszük az alkartámaszos plank pózt, tehát könyökük a vállaink alatt helyezkednek el, tekintet előre fele néz.

Fej a nyak meghosszabbítása, az egész test egy egyenest alkot, és a lábujjainkon támaszkodunk. Mikor beszívjuk a levegőt, leengedjük a térdeinket, le is tesszük a matracra egy pillanatra, mikor kifújjuk, visszatoljuk magunkat az eredeti testhelyzetbe. Steppadra helyezve a lábujjakat szépen lehet nehezíteni a feladatot.

 

  1. Széles guggolás

Guggolás egy változata, de mivel a kiinduló helyzetben vállszélesnél nagyobb terpeszbe helyezkedünk, a combfeszítő és combhajlító izmokon kívül az adduktorok, vagyis combközelítő izmok is szépen dolgoznak, amik a comb belső részén helyezkednek el. Lábfejek nem párhuzamosak, hanem kifele néznek, hát egyenes, nem dőlünk előre, ez minden eddig ismertetett gyakorlatnál igaz! Tekintet előre fele néz, hasizmokat megfeszítjük. Levegő beszívásakor leguggolunk, itt is folyamatosan ügyelve arra, hogy a térdünk nem megy a lábujjak vonala elé. Ideális esetben sikerül annyira mélyre guggolnunk, hogy a fenekünk a térdekkel párhuzamosan helyezkedik el. Ezt a pozíciót megtartva lehet pici rugózásokat végezni, vagy kifújva a levegőt felegyenesedni, és újból leguggolni. A rugózós változatot, illetve a kitörést ebben a videóban (is) mutatom: https://www.youtube.com/watch?v=JUKwiBafDSg

 

  1. Hanyatt fekve lábak leengedése

Elhelyezkedünk egy matracon, lábakat enyhén hajlítva felemeljük, a felsőtestünkkel 90 fokos szöget zárnak be. A levegő beszívásakor leengedjük a lábakat a matrac irányába, kifújásakor pedig visszazárjuk. Lábfejek végig spiccelnek. Miután elvégeztünk belőle annyi ismétlésszámot, amennyit szerettünk volna, válthatunk a talán kicsit könnyebb változatára: a lábakat leengedve tartva piciket nyitunk-zárunk, és csak a befejezéskor zárjuk teljesen. Power (mini) banddel, hosszú fogantyús gumikötéllel, esetleg lábsúllyal könnyen nehezíthetjük a gyakorlatot.

 

  1. Sarokszorítás fitballon ülve

Egyik kedvenc „sunyi” gyakorlatom, nagyon könnyűnek tűnik, de ez csak a látszat! Kedves gyógytornász ismerősöm mutatta meg először ezt a gyakorlatot, azóta rendszeresen végzem és nagyon szívesen adom a vendégeimnek is. Egyenes háttal ülve elhelyezkedünk egy nekünk megfelelő nagyságú fitballon. Ha a csípőnk a térdünk felett pár centivel magasabban helyezkedik el a labdán, akkor tökéletes az eszköz a számunkra, ellenkező esetben amennyiben egy vonalban van a térd és a csípő, vagy a térdek a csípő alá kerülnek, nagyobb labdát kell választanunk. Egyik lábunkat enyhén felemeljük, és a sarkunkat a labdába vájjuk. Közben folyamatosan egyensúlyoznunk kell, tehát nemcsak a felemelt láb combhajlító izmai dolgoznak erőteljesen, hanem a core-izmok is, vagyis ismét több legyet ütünk egy csapásra! Végezhetjük folyamatosan váltva a lábakat, vagy egyik lábbal végzünk, utána cserélünk.

Melyek a kedvenc combizom gyakorlatotok? Szoktatok célzottan csak combokat erősíteni? Futás/kocogás, biciklizés után 10-20 ismétlésszámmal, 4-5 körben jó szívvel ajánlom bármelyik példaként írt gyakorlatot!

 

Combfókuszos intervall:

https://www.facebook.com/256853434989150/videos/990749161367631

Ez pedig alsótest fókuszos gyakorlatsor, de bónuszként többször a felsőtest is dolgozik:
https://www.facebook.com/watch/?v=1155939324787860

Szakértőnk: dr. Dallos Boglárka személyi edző, fitnesz instruktor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük