MIKOR FORDULJ DIETETIKUSHOZ?

Szak√©rtŇĎnk, Szarka Dorottya dietetikus √≠r√°sa

Ahogy a focihoz, √ļgy a t√°pl√°lkoz√°shoz is mindenki √©rt ‚Äď egy bizonyos szintig biztosan. Ebben az anyagban azokat az √°llapotokat, eg√©szs√©g√ľgyi probl√©m√°kat szeretn√©m felsorolni, melyek eset√©n elengedhetetlen a megfelelŇĎ szakemberrel t√∂rt√©nŇĎ szem√©lyes konzult√°ci√≥. Illetve nem √°rt tiszt√°zni, mi a k√ľl√∂nbs√©g a dietetikus √©s a t√°pl√°lkoz√°si szak√©rtŇĎ, egy√©b hangzatos tan√°csad√≥k k√∂z√∂tt.

Dietetikusnak lenni a mai vil√°gban m√°r val√≥di kih√≠v√°s. A t√∂mkeleg√©vel megjelenŇĎ, t√°pl√°lkoz√°ssal kapcsolatos cikkek idŇĎrŇĎl idŇĎre k√©ts√©gbe vonj√°k a jelenleg √©rv√©nyben l√©vŇĎ protokollt, tud√°st. Erre m√©g r√°tesz egy lap√°ttal az, hogy rengeteg, nem fŇĎiskolai v√©gzetts√©ggel rendelkezŇĎ tan√°csad√≥ bukkan fel. Nem csoda, hogy a laikusok nem mindig tudj√°k eld√∂nteni, kinek √©s mit higgyenek el. A f√©lre√©rt√©sek elker√ľl√©se v√©gett, egy tanfolyamr√≥l sem szeretn√©k (negat√≠v) v√©lem√©nyt alkotni, de fontosnak tartom kiemelni azokat a k√ľl√∂nbs√©geket a diplom√°s dietetikus √©s a k√ľl√∂nf√©le p√°rhetes, -h√≥napos k√©pz√©seket elv√©gzett tan√°csad√≥k k√∂z√∂tt, melyeket mindenkinek tudnia kell, mielŇĎtt szak√©rtŇĎt v√°laszt.

Nagyon fontos, hogy a jelenlegi jogszab√°lyok √©rtelm√©ben beteg, eg√©szs√©gk√°rosod√°sban szenvedŇĎ beteget csak dietetikus Bsc v√©gzetts√©ggel rendelkezŇĎ szakember l√°that el tan√°ccsal. A t√°pl√°lkoz√°studom√°nyi szakember Msc, a t√°pl√°lkoz√°si √©s/vagy √©letm√≥d-tan√°csad√≥, a hormonegyens√ļly-szak√©rtŇĎ, a funkcion√°lis t√°pl√°lkoz√°sterapeuta (√©s m√©g sorolhatn√°m) csak eg√©szs√©ges embereknek adhat tan√°csot.

A legfontosabb k√ľl√∂nbs√©g: a dietetikus felsŇĎfok√ļ v√©gzetts√©g, 4 √©ves k√©pz√©s van a h√°tunk m√∂g√∂tt. Az elsŇĎdleges prevenci√≥ (megelŇĎz√©s) mellett teh√°t foglalkozhatunk beteg emberekkel, de k√∂z√©tkeztet√©sben √©lelmez√©si feladatokat is ell√°thatunk, illetve csoportos foglalkoz√°sokat, szervezett klubokat is vezethet√ľnk. Tanult t√°rgyaink k√∂z√∂tt ott voltak p√©ld√°ul: anat√≥mia, √©lettan, k√≥r√©lettan, belgy√≥gy√°szat, √°pol√°stan, √©lelmiszerismeret, k√©mia, biok√©mia, alkalmazott biol√≥gia. 4. √©vben kezdŇĎd√∂tt meg a beteg√°gy melletti gyakorlat, akkor tal√°lkoztunk ‚Äě√©lesben‚ÄĚ betegekkel ‚Äď de tan√°csot csakis fel√ľgyelet mellett adhattunk.

A tan√°csad√≥k t√∂bbs√©ge csak egy p√°rhetes tanfolyamot v√©gez el, mely gyakorlatilag arra jogos√≠tja fel ŇĎket, hogy eg√©szs√©ges emberek √©letm√≥dv√°lt√°s√°ban v√°llaljanak szerepet.

A dietetikus helye a t√°pl√°lkoz√°ster√°pi√°ban

Dietetikai szempontból 3 nagy csoportra oszthatjuk a betegségeket:

  1. Betegs√©gek, melyek egyetlen kezel√©si m√≥dja a megfelelŇĎ, specifikus di√©ta (pl. autoimmun glut√©n√©rz√©kenys√©g, toj√°sallergia).
  2. Betegs√©gek, melyeknek elengedhetetlen r√©sz√©t, alappill√©r√©t k√©pezi a dietoter√°pia (pl. epemŇĪt√©t, vesebetegs√©gek, cukorbetegs√©g)
  3. Betegs√©gek, ahol elsŇĎsorban a di√©t√°ra, mint kieg√©sz√≠tŇĎ kezel√©si m√≥dra van sz√ľks√©g (pl. seb√©szeti beavatkoz√°sok ut√°n, m√°jbetegs√©gek)

Mit csinál a dietetikus és mi történik a konzultáción?

A j√≥ dietetikus felelŇĎss√©gteljesen dolgozik, azaz szakmaiatlan volna ismeretlen√ľl, minim√°lis inform√°ci√≥ birtok√°ban tan√°csot adnia.

‚ÄěKedves XY! 55 √©ves nŇĎ vagyok, 10 √©ve cukorbeteg. Az ut√≥bbi √©vekben magas reggeli √©homi cukrokat m√©rek, pedig a di√©t√°t betartom: nem eszem cukrot, finomlisztes p√©k√°rut, gy√ľm√∂lcs√∂t is minim√°lisan fogyasztok. Szeretn√©m a tan√°cs√°t kik√©rni, min k√©ne v√°ltoztatnom, hogy megfelelŇĎ cukor√©rt√©keket m√©rjek. K√∂sz√∂n√∂m, v√°rom v√°lasz√°t! √údv√∂zlettel: Z.‚ÄĚ

Az ilyen levelekre, megkeres√©sekre a j√≥ szakember nem √≠r semmilyen √©trendi tan√°csot! De valljuk be, nem is tud hasznos javaslattal szolg√°lni. FelelŇĎtlen, etik√°tlan √©s hiteltelen is volna ennyi inform√°ci√≥ birtok√°ban javaslatot tenni. A szem√©lyes, √°ltal√°ban 60 perces konzult√°ci√≥k arra vannak, hogy minden felmer√ľlŇĎ k√©rd√©st √°tbesz√©ljen a szakember √©s a p√°ciens.

  1. A dietetikus ambul√°ns lapot √≠r, melyben r√∂gz√≠ti a beteg kor√°bbi betegs√©geit, aktu√°lis √°llapot√°t, laborparam√©tereit, megismeri a szakorvos javaslat√°t (ha volt). Megjegyz√©s! Erre akkor is sz√ľks√©g van, ha a p√°ciensnek nincsen ir√°nydiagn√≥zisa √©s csak fogy√°s c√©lj√°b√≥l fordult dietetikushoz. Emelkedett triglicerid-szint, avagy hat√°r√©rt√©ken l√©vŇĎ vasszint eset√©n, esetleg kor√°bbi epemŇĪt√©t kapcs√°n nem csak a tests√ļly-cs√∂kkent√©sre kell hangs√ļlyt fektetni.
  2. Fontos a csal√°di k√≥relŇĎzm√©ny ismerete, p√©ld√°ul elŇĎfordult-e m√°r valakin√©l a csal√°dban magas koleszterinszint vagy cukorbetegs√©g.
  3. Kit√©r√ľnk a jelenleg alkalmazott gy√≥gyszerekre, √©trend-kieg√©sz√≠tŇĎkre, majd a jelenlegi folyad√©kfogyaszt√°si, √©tkez√©si szok√°sokra. T√∂bben t√°pl√°lkoz√°si napl√≥val √©rkeznek, de ettŇĎl f√ľggetlen√ľl azt is l√©nyeges pontr√≥l pontra √°tbesz√©lni. A t√°pl√°lkoz√°si napl√≥ vezet√©s√©rŇĎl ebben a cikkben olvashatsz, √©s egy szerkeszthetŇĎ mint√°t is let√∂lthetsz: https://dia-wellness.com/szakerto/hogyan-vezess-taplalkozasi-naplot
  4. Az em√©szt√©si szok√°sokra, jellemzŇĎkre, de a k√°ros szenved√©lyekre, illetve a sportol√°si szok√°sokra is ki kell t√©rni.
  5. Aki kaphat√≥ r√°, az √©tkez√©shez val√≥ viszonyr√≥l is besz√©l√ľnk, hiszen a t√°pl√°lkoz√°si szok√°sok, az √©lelmiszerekhez fŇĪzŇĎdŇĎ viszony √©pp√ļgy fontos, mint a megfelelŇĎ alapanyagv√°logat√°s √©s fŇĎz√©si technol√≥gia.

Csak ezut√°n ker√ľl sor a t√°pl√°lkoz√°si javaslatra, ami mindezek tudat√°ban mindig szem√©lyre szabott, s sosem drasztikus. C√©l, hogy hossz√ļt√°von tudjon v√°ltoztatni a beteg, √≠gy kompromisszumok megalkot√°s√°ra van sz√ľks√©g, nem pedig egyik napr√≥l a m√°sikra t√∂rt√©nŇĎ gy√∂keres v√°ltoz√°sokra.

Mikor tud segíteni a dietetikus?

A dietetikus nem var√°zsl√≥, √©s nem oldja meg helyetted a probl√©m√°t! A magam nev√©ben azt mondhatom: mindent megteszek annak √©rdek√©ben, hogy t√°mogassalak, elind√≠tsalak az utadon √©s √≥vom az eg√©szs√©ged, sosem √°rtan√©k Neked! Helyetted azonban nem tudom kivitelezni az elmondottakat, de ennek √©rtelm√©ben nem is tan√°csolok olyat, ami √∂sszeegyeztethetetlen az √≠zl√©seddel, √©letm√≥doddal. Teh√°t szem√©lyre szabottan seg√≠tek, de ehhez Te is kellesz. A teljess√©g ig√©nye n√©lk√ľl, szeretn√©k kiemelni n√©h√°ny betegs√©gcsoportot, melyek kapcs√°n fontos a dietetikai konzult√°ci√≥.

Eg√©szs√©ges tests√ļly el√©r√©se

B√°r √∂nmag√°ban v√©ve az eg√©szs√©ges, kiegyens√ļlyozott t√°pl√°lkoz√°s kialak√≠t√°sa val√≥ban nem √∂rd√∂ng√∂ss√©g, m√©gis sokan elakadnak, √©s sorra adj√°k fel a harcot a legk√ľl√∂nf√©l√©bb di√©t√°s m√≥dszerek, fogy√≥k√ļr√°k ut√°n. A dietetikus k√ľlsŇĎ szeml√©lŇĎk√©nt sok olyan t√©nyezŇĎre h√≠vhatja fel a figyelmed (pl. nem megfelelŇĎ sz√©nhidr√°t-eloszt√°s, t√ļl magas zs√≠rfogyaszt√°s, vitaminhi√°ny), melyek ugyan√ļgy g√°tolhatnak a tests√ļly-cs√∂kkent√©sben.

Emésztési problémák

Nagyon l√©nyeges a szakorvosi kivizsg√°l√°s (v√©rv√©tel, allergiavizsg√°lat, hasi ultrahang stb.), de az is elŇĎfordul, hogy minden teszt negat√≠v. Az √©trendbeli szok√°sok, a t√°pl√°lkoz√°si napl√≥ban le√≠rtak alapj√°n a dietetikus r√°vil√°g√≠that olyan hib√°kra vagy hi√°nyoss√°gokra, amik a kellemetlen puffad√°sos panaszok vagy hasi g√∂rcs√∂k m√∂g√∂tt h√ļz√≥dnak meg. Nem ritka az IBS (irrit√°bilis b√©l szindr√≥ma) diagn√≥zisa, mely kezel√©s√©ben ugyancsak seg√≠thet a dietetikus. A szakember k√©pes megl√©vŇĎ tud√°s√°t gyullad√°sos b√©lbetegs√©gek (colitis ulcerosa, Crohn-betegs√©g) k√≥rk√©pekben alkalmazni, √©s seg√≠t ezen probl√©m√°k eset√©n felmer√ľlŇĎ felsz√≠v√≥d√°si betegs√©gek orvosl√°s√°ban, de a b√©lfl√≥ra helyre√°ll√≠t√°s√°ban is.

T√°pl√°l√©kallergi√°k √©s ‚Äďintoleranci√°k

A leleteket mindig fontos √©rtelmezni, ugyanis k√ľl√∂nbs√©get kell tenni allergia √©s intolerancia k√∂z√∂tt. Ezek ismertet√©se a betegekkel elengedhetetlen, mert sok a t√©vhit az allergi√°kat, intoleranci√°kat tekintve. Hogy az √©trend v√°ltozatos, minden t√°panyagot, vitamint √©s √°sv√°nyi anyagot tartalmaz√≥ legyen, javasolt dietetikus szakember tan√°cs√°t, seg√≠ts√©g√©t k√©rni.

Dietoterápiára szoruló belgyógyászati és anyagcsere-betegségek

Term√©szetesen nem gyŇĎz√∂m hangs√ļlyozni az √©trend egy√©nre szabotts√°g√°t, de vannak bizonyos betegs√©gek, melyekhez elfogadott di√©t√°s protokoll kapcsol√≥dik, ilyenek p√©ld√°ul az epemŇĪt√©t, v√©rz√©ses gyomorfek√©ly, hasny√°lmirigy-gyullad√°s, szt√≥ma-mŇĪt√©t ut√°ni √°llapotok. Anyagcsere-betegs√©gek tekintet√©ben alapvetŇĎen nem a cukorbetegs√©gre kell gondolni, hanem p√©ld√°ul frukt√≥z-intoleranci√°ra, fenilketonuri√°ra. Komplex anyagcsere-betegs√©gk√©nt azonban az √ļn. metabolikus szindr√≥ma megeml√≠tendŇĎ, mely t√∂bb eg√©szs√©g√ľgyi zavar, k√°rosod√°s egy√ľttes√©t jelenti (-zavar, magas v√©rnyom√°s, elh√≠z√°s, cukorbetegs√©g).

Szénhidrátanyagcsere-zavarok

Inzulinrezisztencia, cs√∂kkent gl√ľk√≥ztolerancia, cukorbetegs√©g eset√©n egy√©rtelmŇĪ, hogy dietetikus seg√≠ts√©g√©t kell k√©rned. Alapelvek l√©teznek, de autodidakta m√≥don vagy nem megfelelŇĎen k√©pzett tan√°csad√≥ javaslat√°ra di√©t√°ba kezdeni eg√©szs√©gk√°ros√≠t√≥ hat√°s√ļ is lehet!

Hormonális problémák

Hiba volna egy hangzatos, de val√≥di tud√°ssal nem rendelkezŇĎ ‚Äěhormonterapeut√°hoz‚ÄĚ fordulni p√©ld√°ul pajzsmirigybetegs√©g, PCOS, gyermeknemz√©si probl√©m√°k vagy rendszertelen ciklus eset√©n. Ezen k√≥rk√©pek gy√≥gyszeres kezel√©s√©rŇĎl mindig szakorvos d√∂nt, de az idevonatkoz√≥ t√°pl√°lkoz√°si ir√°nyelvek alkalmaz√°sa elengedhetetlen ezekben az √°llapotokban is. A megfelelŇĎen k√©pzett dietetikus k√©pes m√©rlegelni azon √ļj ir√°nyzatokat, felvet√©seket, melyek ezen betegs√©gek kapcs√°n megjelennek a m√©di√°ban. Nem el√©g 1-1 tanulm√°ny √°tolvas√°sa, √©rtelmez√©se. A hormonrendszer egy bonyolult √©s nagyon komplex szervrendszer!

Speciális élethelyzetek

Itt eml√≠ten√©m meg p√©ld√°ul a v√°rand√≥ss√°g idŇĎszak√°t vagy az arra felk√©sz√ľlŇĎ idŇĎszakot. A szakember javaslatai alapj√°n √∂ssze√°ll√≠tott √©trend seg√≠ts√©gedre lehet a testi-lelki felk√©sz√ľl√©sben. Ebbe a csoportba sorolom a sportol√≥k megfelelŇĎen √∂ssze√°ll√≠tott t√°pl√°lkoz√°si terv√©t is, mely igencsak speci√°lis ter√ľlet, sz√≥val nem el√©g csak dietetikus keresni, olyan szakember kell, aki val√≥ban j√°rtas a t√©m√°ban.

A list√°t folytathatn√°m m√©g a k√ľl√∂nf√©le, p√©ld√°ul gyomrot √©rintŇĎ mŇĪt√©tekkel, t√°pl√°lkoz√°si zavarokkal (pl. anorexia, bulimia nervosa), sz√≠v- √©s √©rrendszeri betegs√©gekkel, daganatos k√≥rk√©pekkel, vesebetegs√©gekkel‚Ķ

Fontos! AlapvetŇĎen k√ľl√∂n kezelhetŇĎ, kezelendŇĎ a gyermekek √©s felnŇĎttek, avagy idŇĎskor√ļak t√°pl√°lkoz√°sa. Kifejezett szakosod√°s nincs a k√©pz√©sen, a diploma ut√°n, de nem ritka, hogy egy dietetikus vagy csak gyermekekkel vagy csak felnŇĎttekkel foglalkozik. A szakma sokr√©tŇĪs√©g√©bŇĎl, bonyolults√°g√°b√≥l, √∂sszetetts√©g√©bŇĎl ad√≥dik, hogy nagyon fontos tov√°bbk√©pezni magunkat, √©s √°ltal√°ban minden szakember v√°laszt 2-3 speci√°lis ter√ľletet, amivel foglalkozik munk√°ja sor√°n.

Szak√©rtŇĎnk:¬†Szarka Dorottya dietetikus

1. IR- csomag Szarka Dorottya Dietetikus aj√°nl√°s√°val

2. IR-csomag Szarka Dorottya Dietetikus aj√°nl√°s√°val

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email c√≠met nem tessz√ľk k√∂zz√©. A k√∂telezŇĎ mezŇĎket * karakterrel jel√∂lt√ľk