Sport táplálkozási tippek 2.rész

Étrendezőnk, Huszár Zsuzsa írása.

 

Sport táplálkozási tippek 2.rész

 

Tervezzük tudatosan az étkezéseket!

Általánosságban igaz, hogy az edzéseket megelőzően gyorsabban felszívódó szénhidrátot ajánlott fogyasztani. Ugyanígy edzések után is fontos, hogy 30-60 percen belül együnk szénhidrátot, fehérjét is tartalmazó élelmiszert- de nemcsak azt! Amikor új, megterhelő fizikai aktivitást végzünk, izmaink jelentős munkát végeznek. Az ellenállásos vagy súlyzós edzésnél specifikus izmokat terhelünk, míg az állóképességi sportoknál rendszerint a kardiovaszkuláris rendszert és az alsó végtagok izmait.

A sportterhelés mikrosérüléseket okoz az izomszövetekben. Az izomszövetek mikroszakadásai veszélytelenek, sőt a sportteljesítmény fokozásának fontos részei- ahogy regenerálódnak, a folyamatok ezeket a mikrosérüléseket építik újra. Ezen az elven működik az izom- és erőfejlesztés.

Ugyanakkor az ismétlődő mikrosérülések következtében mikrogyulladások és megemelkedett sejtfolyadék szint jelenik meg az izmokban. Az izomláz folyamata később eltávolítja a felgyülemlett folyadékot, azonban a gyulladásra nem hat-ez pedig sejtszinten kimeríti szervezetünket, és többfajta káros mechanizmust is elindíthat.

Ezen folyamatok egyike az oxidatív stressz, melyet edzés közben indítunk el a  szervezetükben. Ez a hatásmechanizmus hozza létre a szabad gyököket, amelyek nagy reakcióképességű,  rövid életű molekulák. Ezek képesek a szervezet bármely anyagában, bármely szervében kárt okozni, így a sportoláskor ezek felhalmozódását el kell kerülnünk. Ezért testmozgás és edzés után mindenképpen fogyasszunk gyulladáscsökkentő hatóanyagokat, mint pl. a kurkuma – akár fehérjével együtt, akár külön – egy negyed teáskanálnyi kurkuma már elég, hogy semlegesítse a gyulladásos folyamatokat.

Figyelem : a kurkumin hatóanyag magában nem jó biohasznosulású- ezért mindig egy csipetnyi borssal fogyasszuk. A borsban található piperin akár ezerszeres hatásúvá teheti a kurkumin felszívódását.

A kurkuma gyulladáscsökkentő hatásáról bővebben

A kurkuma az izmokat és ízületeket érintő gyulladásos folyamatokra hatékony gyógyír. Egy klinikai kutatásban a gyulladáscsökkentésre alkalmazott fenilbutazon és diklofenák hatásait vetették össze a kurkumáéval. Az eredmények szerint a kurkuma hatékonyan vett részt a reggel jelentkező ízületi merevség oldásában, az ízületi ödéma csökkentésében, a fizikai terhelhetőség fokozásában, a sport után jelentkező fájdalom és gyulladás csökkentésében. A közvetlen antioxidáns hatás mellett a kurkumin számos antioxidáns enzim aktiválásával fokozza a sejt oxidatív stressz elleni védekezését. A  kurkumin hatékony gyulladáscsökkentőnek bizonyult azon a módon is, hogy több ponton  befolyásolta a gyulladás kórélettani folyamataiban kulcsszerepet játszó, különböző jelző és szabályozó molekulák működését.

Edzés előtt pedig doppingoljunk legálisan- mégpedig céklával

A céklalé sportteljesítményre gyakorolt hatását  már évek óta vizsgálják, és az eredmények mindig pozitívak, sőt egyre jobbak. Pillanatnyilag a Pubmed portálon 23 metaanalízist, azaz a kutatások legmagasabb, összefoglaló elemzését találjuk a cékla sportteljesítményt fokozó hatásáról.

A rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok szerint edzés előtt 2-2,5 órával elfogyasztva 500 ml céklalé (azaz a benne található 310-560 mg nitrát) képes hosszan tartó terhelésnél és nagy intenzitású rövid ideig tartó erőkifejtésnél fokozni a teljesítményt. Ezt úgy éri el, hogy a cékla megnöveli a test oxigénfelhasználó-képességét, tehát az izmok egységnyi oxigénmennyiségből több energiát tudnak kinyerni. A szakértők mérései szerint ez például azt jelenti, hogy aki 9 perc 43 másodpercig tud teljes erőből biciklizni, az a céklalé hatására már 11 perc 15 másodpercig fogja bírni. A kutatások bizonyítják, hogy a nitrátokban gazdag étrend, főleg a cékla fogyasztása javítja az állóképességet. Ez lenyűgöző, mert ilyen hatást semmilyen más módon, még tréninggel sem lehetett eddig elérni- csak a vércsere doppinggal. Mindenféle mozgásforma esetén is működik állóképesség-növekedés: a futást, a sétát, az evezést és a biciklizést is tovább lehet bírni tőle, sőt a búvárok tovább tudják tőle visszatartani a lélegzetüket.

Hidratáljunk többféleképpen!

Mindig megfelelően hidratált állapotban kezdjünk neki az edzéseknek, így csökkenthetjük a kiszáradás és ezzel a teljesítményromlás kockázatát. Rendszeresen igyunk folyadékot a nap folyamán, a sporttevékenységet megelőző 2-4 órában testtömeg kilogrammonként 5-10 ml-t. Például ha 60 kg vagy, akkor 300-600 ml szénsavmentes ásványvizet igyunk az edzés előtti órákban kisebb mennyiségekre elosztva.

Edzés közben

Edzés közben is fontos a folyamatos folyadékbevitelre, ne várjunk a szomjúságérzet megjelenéséig! Amíg a testmozgás nem haladja meg a kb. 60 percet, az ivóvíz, szénsavmentes ásványvíz ideális a folyadékpótlásra. 1 órán túli edzések vagy ennél rövidebb, de magas intenzitású mozgás közben ajánlott a szénhidrát és az izzadsággal veszített ásványi sók (pl. nátrium, kálium, magnézium) pótlása is.

Erre a következőket használhatjuk:

izotóniás sportital,

kókuszvíz,

banán.

Natúr gyümölcszselé vagy  püré

Számos tudományos vizsgálat alapján mondhatjuk, hogy a nem megfelelő táplálkozás és folyadékbevitel jelentősen csökkenti a sportteljesítményt és gátolja a szervezet regenerációs folyamatait- nem utolsósorban gátat szab az egészséges ütemű súlyvesztésnek. Noha mindenkinek személyesen kell megtervezni a mozgást és a táplálkozást, ezekkel a tippekkel mindenki élhet, ha optimalizálni szeretné a teljesítményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük