Nutri-score rendszer

Nutri-score

Mivel Európában nagy problémát okoznak a helytelen táplálkozással összefüggő krónikus betegségek, így napjainkban még inkább előtérbe került az egészségtudatos, kiegyensúlyozott táplálkozás.

A vásárlások során egyre többen az élelmiszerek tápanyag tartalmát helyezik előtérbe a termékek kiválasztásánál, ebben nyújt segítséget a Nutri-score.

 

Mi is a Nutri-score?

A Nutri-score értékelőrendszert francia táplálkozási szakértők fejlesztették ki.

Gyorsan, mindenki számára érthető formában értékeli az élelmiszerek tápanyagtartalmát, a csomagolás elülső részén, a vásárlók számára legszembetűnőbb helyen.

Mivel egyszerűen áttekinthető, megbízható és  objektív, így azonnal áttekinthetővé teszi egy termék helyét a követett étrendünkben, ezzel megkönnyítve a megfelelő termékek kiválasztását, így hozzájárul a tudatos élelmiszervásárláshoz.

 

A Nutri-Score nemcsak némely összetevőket értékel az élelmiszerben, hanem az egészét értékeli, így ez a jelölés tekinthető a legszilárdabb tudományos háttérrel rendelkező rendszernek.

A WHO a Nutri-Score rendszert tekinti a táplálkozással összefüggést mutató krónikus betegségek elleni küzdelem fontos elemének, mivel segíthet a megfelelő döntésekben a fogyasztóknak vásárlásaik során, így támogatva az egészséges táplálkozást.

 

Hogyan működik?

A jelölés 5 betű -A-tól E-ig- és az ezekhez tartozó színek -sötétzöldtől pirosig- segítségével összegzi kód formájában az adott élelmiszer tápértékét.

A Nutri-Score értéket mindig 100 gramm élelmiszerre számolják ki, és az élelmiszereket a bennük található tápanyagok alapján osztályozza, és színnel jelöli.

A besorolást pozitívan befolyásolja a termék fehérje és rosttartalma, míg negatívan hat a termék cukor, nátrium és telített zsírsavtartalma. Az érték kiszámolásánál figyelembe veszik a termékben található gyümölcs, zöldség és olajos magvak mennyiségét.

 

Nutri-Score besorolás számításához meg kell határozni a különféle összetevők és tápanyagok mennyiségét 100 gramm illetve 100 ml termékben. Ezután első lépésként azok a tápanyagok, melyek kevésbé gyakorolnak pozitív hatást az egészségre 0-10 pontot kapnak. Minél nagyobb mennyiséget tartalmaz az adott termék, annál több pontot kap.

A következő lépésnél a kedvező hatású tápanyagok és összetevők 0-5 pontot kapnak. Ebbe a kategóriába tartoznak a rostok, a fehérjék, a zöldségek, a gyümölcsök, egyes olajos magvak és diófélék.

Utolsó lépésként a teljes pontszám kiszámításához az első lépésben kapott összpontszámból kivonják a második lépésben kapott pontszámokat. Minél alacsonyabb lesz a Nutri-Score pontszám, annál magasabb az adott élelmiszer tápértéke.

 

A sötétzöld “A” besorolást így a legmagasabb tápértékű termékek kapnak, míg piros “E” jelölést a legalacsonyabb tápértékű élelmiszerek.

Emiatt az utóbbi fogyasztása ritkán és kis mennyiségben ajánlott, míg az előbbiek fogyasztása gyakrabban és nagyobb mennyiségben.

Tehát a zöld mezőben feltüntetett „A” a legkedvezőbb, a piros mezőben feltüntetett „E” pedig a legkedvezőtlenebb összetételű terméket jelöli.

 

Milyen termékekre nem alkalmazható az értékelőrendszer?

A Nutri-Score jelölés csak olyan termékek és élelmiszerek esetében használható, amelyek csomagolásán tápanyag információ található. Vannak azonban olyan élelmiszerek, amelyek esetében nem lehet alkalmazni.

Ilyenek a friss gyümölcsök és zöldségek, nyers húsok, méz stb., tehát minden nem feldolgozott élelmiszer. Fűszernövények, fűszerek, só, édesítőszerek, tea, kávé, élesztő és csecsemőtápszerek, gyógyászati célú tápszerek esetében sem.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük