MÉREGTELENÍTÉS – A DIETETIKUS SZEMÉVEL

Szakértőnk, Szarka Dorottya dietetikus írása

Nincs olyan ember, aki ne hallott volna a különféle méregtelenítő kúrákról, böjtökről. A legismertebbek a vallási böjtök, melyeknek inkább lelki-szellemi eredete van, mintsem a test „megtisztítása”. Testi tisztításra irányul azonban a klasszikus tavaszi vagy őszi „nagytakarító” hadjárat. A kínai gyógyászatban és az ayurvedikus orvoslásban viszont minden évszaknak megvan a meghatározó eleme; élelmiszere, étele, melyek a tanok szerint tisztító hatással bírnak azáltal, hogy erősítik az évszakhoz tartozó szerveket, szervrendszereket. Más elvek szerint a Hold erejét érdemes használni, így fogyó Holdnál könnyebb a méregtelenítés – de ennek gyakorlati hasznát még nem bizonyították. Felmerül a kérdés: van-e egyáltalán haszna a különféle kúráknak? És ha igen, micsoda? Ezekre a kérdésekre is keressük a választ.

Először is tisztázzuk: szervezetünknek van egy alapvetően nagyon jól működő, komplex méregtelenítő rendszere! Ha a máj, a vesék, a keringési szervrendszer (a szívet is beleértve), a nyirokrendszer, a tüdő megfelelően működnek, és nem beszélhetünk e szervek súlyos elégtelenségről – mely általában már kórházi ellátást igényel –, akkor semmilyen toxikus méreganyag nem halmozódik fel a szervezetben. Az eredeti elképzelés onnan ered, hogy a potenciálisan káros anyagok, tényezők (pl. alkohol, koffein, gyógyszerek, adalékanyagok, elektroszmog, környezet- és vízszennyezés) lerakódnak és felhalmozódnak a különféle szövetekben, elégtelen működést okozva ezzel. Természetesen van alapja ezeknek a teóriáknak, de korántsem olyan nehéz és drasztikus a valódi „méregtelenítés”, a szervezet öngyógyító folyamatainak beindítása, mint azt pl. a májtisztító, a colon-hidroterápia vagy a saját vizelet terápia javasolja.

 

Mi a valódi cél?

Úgy gondolom, célszerű inkább átalakításról, töltekezésről, tehermentesítésről, mintsem “méregtelenítésről” beszélni. A tehermentesítésnek sok fajtája létezik; van, akinek jólesik 3-4 napnyi böjt, 1-2 nap gyümölcs- vagy folyadéknap. Ha valaki orvos, dietetikus véleményét kikérte és felügyelet alatt végzi, például egy elvonulással egybekötött böjt táborban, akkor talán nem is tesz kárt szervezete működésében! (Itt jegyezném meg azt, hogy egyes állapotokban, betegségekben egyáltalán nem javasolt a böjt. Erről lejjebb olvashatsz!) Azonban ha önfejűen, egyedül, minden rá- és felkészülés nélkül, szakember véleménye vagy javaslata nélkül vág bele valaki, kifejezetten veszélyesen is lehet az étel- és/vagy folyadékmegvonás!

A böjt, a tisztító kúra nem eszköze a fogyókúrának! Ha fogyás a cél, inkább apró lépésekben változtass, alakítsd ki egy hosszútávon is követhető, helyes életmódot!

A kulcsszó ugyanis a „hosszútáv”-ban van. Egy kúra – ahogy a neve is mutatja – rövid idejű időintervallumot jelöl, mely nem a szervek erősítésére, fogyásra használandó módszer. Ha életmódot váltanál, olvasd el ez a cikkemet, a leghasznosabb alappilléreket szedtem össze: https://dia-wellness.com/szakerto/egeszseges-taplalkozas-1×1-avagy-helyes-ut-a-kiegyensulyozott-etrendhez

Ha ételmegvonásban gondolkodsz, inkább szellemi, lelki oldalról közelítsd meg a témát! Ha pár napra tehermentesíted az emésztőrendszered, akkor az egész szervezetet, testet nyugalomba helyezed. Hozzásegítheted, hogy felszabaduljanak olyan belső gyógyító erők és energiák, melyek gyakorlatilag egyfajta pszichoterápiaként, gondolatsöprésként is hatnak. Egy rövidebb elvonulás alkalmával lehetőséget teremthetsz magadnak az elengedésre, illetve gondolataid, érzéseid rendszerezésére – tehát ez egyfajta meditáció. Azt gondolom, a mai ember számára sokkal fontosabb a lelkét, az elméjét „tisztítani” és rendbe raknia.

Ehhez szükséges:

 • előkészítés, azaz a tehermentesítést megelőző napokban csökkenteni kell az ételek mennyiségét, a szilárd ételek fogyasztását, illetve a hús-, tojás-, tej- és tejtermékevést;
 • helyes hozzáállás kialakítása, pl. relaxációval, meditációval foglalkozó könyvek elolvasása;
 • megfelelő tudásra, pl. a szervezet, a szervek működéséről, egyes élelmiszerek, ételek élettani hatásáról, valamint szervezetre gyakorolt energetikai hatásáról (lsd. kínai vagy ayurvedikus gyógyászat);
 • nyugodt környezetre, így a legideálisabb, ha egy orvos és/vagy dietetikus jelenlétében zajló elvonuló vagy böjti táborhoz csatlakozol, de ha a könnyített formát választod, akkor szabadság, otthoni egyedüllét alatt is belevághatsz.

 

Kiknek nem ajánlott az ételmegvonás, a tehermentesítés?

A követező betegségekben, állapotokban semmiképpen nem szabad böjtbe kezdeni:

 • cukorbetegség, inzulinrezisztencia
 • evészavar (pl. anorexia, bulimia)
 • keringési megbetegedés (magas vérnyomásra is érvényes)
 • jelentős túlsúly, elhízás
 • vesebetegség
 • májbetegség
 • daganatos megbetegedés, legyengült immunrendszer
 • reflux, fekély (a sok nyers zöldség, gyümölcs és magas rosttartalmú élelmiszer problémákat okozhat)
 • epebetegség (a sok nyers zöldség, gyümölcs és magas rosttartalmú élelmiszer problémákat okozhat)
 • várandósság, szoptatás időszaka alatt
 • gyermek-, tinédzser- és időskorban

 

Negatív következmények

Egy átgondolatlanul vagy hosszú ideig tartó böjt, étel-, folyadékmegvonás azonban nemcsak az egészségügyi problémákkal küzdőknél okozhat zavart, problémát. A minimális energiabevitel rosszullétet, enerváltságot, gyengeséget, koncentrációs zavarokat okozhat, és akár emésztési problémák, pl. székrekedés is felléphetnek. Nemcsak a tápanyagokban szenved a szervezet hiányt, hanem az egyoldalú táplálkozás (pl. rizskúra) számos vitamintól és ásványi anyagtól is megfosztja a szervezetet. A koplalás számos olyan anyagcseretermék (pl. ketontestek) felhalmozódásával jár, melyek nem hogy segítik a vese munkáját, hanem terhelik és károsítják azt. Gyermekeknél, várandósoknál fejlődésbeli, növekedésbeli elmaradáshoz is vezethetnek a szigorú, hosszú ideig tartó böjtök. Lelkileg is megterhelő egy klasszikus méregtelenítő kúra, ami még inkább zaklatottá, stresszessé (és éhessé) teszi az embert.

Végül a fogyás témaköre! Ha fogysz is, az nem valódi súlycsökkenés, csak vizet, tartalék szénhidrátot (glikogén) és izmot veszítesz egy 4-5 napos kúra alatt.

 

Könnyített alapelvek

Ha nem vonulnál el vagy nincs rá lehetőséged, attól még otthon is erősítheted az öngyógyító folyamatokat, csak mindig tartsd szem előtt, hogy nem szabad drasztikusnak lenned! Van néhány, a keleti filozófiában és gyógyászatban alkalmazott „praktika”, melyeket érdemes elsajátítani. Továbbá a sokat emlegetett, egyszerűen egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás alappilléreit is alkalmazd. 2-3 nappal előtte már készülj a tehermentesítésre. A tehermentesítés 4-5 napig tartson, majd szintén 2-3 nap alatt építsd vissza az étrendedet. Az alappillérek közül minimum 4-et fogadj meg és tarts be a továbbiakban is!

Amit mindenképpen hagyj el vagy csökkents:

 • alkoholfogyasztás
 • kávéfogyasztás
 • üdítőfogyasztás
 • dohányzás
 • kristálycukor és édesítőszer-használat (eritrit, stevia sem megengedett)
 • internet-, televízió-, telefonhasználat
 • hús-, hal-, tej- és tejtermék-, tojásfogyasztás
 • zsiradékhasználat (olajos magvakból fedezzük a zsírbevitelt)
 • adalékanyagok, konzervek, félkész- és készételek fogyasztása

Étrendedet zöldségekre, hüvelyesekre, gabonákra, gyümölcsökre és olajos magvakra építsd. Folyadékfogyasztásod minimum 2,5-3 liter legyen, csapvíz, ásványvíz, citrommal ízesített víz, ízesítetlen gyógytea (nem filteres „gyümölcstea”) formájában. Mindig koncentrálj az étkezésre, ne csinálj mellette mást! Tiszteld a tested és rágj meg mindent alaposan, élvezd az ízeket, az ételt, érezd, hogy táplálod a tested. Érdekesség! A spirituális tanokat gyakorlók általában az étkezésre is meditációként tekintenek.

 1. A napot mindig mosakodással, fogmosással és ha lehet, nyelvtisztítással kezdd! Az éjszakai, hajnali órákban a szervezetben felerősödnek a kiválasztó, (valódi) méregtelenítő folyamatok, így nem árt, ha a bőrön, szájban keletkezett felesleges anyagokat kipucolod magadból! Akár le is zuhanyozhatsz.
 2. Meditálj, relaxálj! Végezz jógagyakorlatokat! Hangolódj a napra, fogalmazz meg pozitív érzéseket, gondolatokat! Le is írhatod őket.
 3. Folytasd a napot langyos folyadékkal! Köztudott, hogy ha felkelés után rögtön folyadékkal indítjuk a napot, támogatjuk a szervek működését, „felébredését”, és hogy ne rugaszkodjunk el a nyugati orvostantól, az emésztésnek, a bőrnek is jót teszünk.
 4. Délelőtt jöhet a zöld turmix, nyers gyümölcsök és a zöldségek! Hazai, idényjellegű, s ha lehet, kezeletlen zöldeket válassz! Mindig ép legyen, alaposan tisztítsd meg!
 5. 10 óra körül fogyassz el egy vízzel vagy cukormentes növényi tejhelyettesítővel, mézzel vagy növényi sziruppal (pl. Almacukorral) készült gabonakását. Tegyél bele 1-2 teáskanál őrölt lenmagot, chia magot vagy lenmagpelyhet, esetleg útifű maghéjat. A teljes adag ne legyen több 1 maréknál.
 6. Ebédelni 11-12 óra között a legideálisabb, ugyanis az ayurvedikus gyógyászat úgy tartja, ekkor a legerősebb az ún. agni, az emésztés tüze. Ebben az időintervallumban könnyebben, jobban tudjuk hasznosítani és emészteni az ételt. Az ebéd egyidejűleg tartalmazzon olajos magvat, hüvelyest, gabonafélét és friss zöldséget. Jó választás a zöldségpörkölt főtt gabonával, kevés pirított maggal, de rakott ételeket is készíthetsz, vagy egyél főzeléket házi magvas rozskenyérrel. A teljes adag 2 maréknyi lehet.
 7. Délután kevés aszalt gyümölcsöt, magvat fogyassz! Folyadékból azonban sosem elég, egész nap egyenletesen oszd el a 2,5-3 litert!
 8. Késő délután, este megint jógázz vagy végezz laza átmozgató tornát, ússz, kerékpározz, utána relaxálj, meditálj! Ha teheted, menj el masszázsra (pl. kiváló a nyirokmasszázs).
 9. A vacsorát lefekvés előtt min. 3 órával ejtsd meg, és valami könnyű ételt válassz: 1 bögre növényi tejhelyettesítőt kevés mézzel, fahéjjal, kardamommal; puffasztott rizst avokádóval vagy egyéb zöldségkrémmel; zöldséglevest, zöldségragut. Tapasztalat, hogy a legtöbb embernek a meleg (de nem forró) ételek jobbat tesznek.

Végül további néhány jó tanács! Az év minden napján étkezz kiegyensúlyozottan, minél kevesebb feldolgozott élelmiszert, ételt az étrendedbe építve. Felejtsd el a mesterséges színezékeket, ízfokozókat, élvezd a friss és lehetőleg nyers zöldségek, gyümölcsök ízét és erejét! Táplálkozz rostdúsan, csökkentsd az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását, és használj növényi olajokat. Folyadékfogyasztásod pedig mindig haladja meg a 2 litert!

Szakértőnk: Szarka Dorottya dietetikus

CH mínusz világos Lisztkeverék

Dia-Wellness Cukorhelyettesítő 1:4

Életmódváltó-Elszánt csomag

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük