Edzés step padon

Mozgás szakértőnk, dr. Dallos Boglárka írása

Előző héten a gumikötélről írtam egy cikket. Nem meglepő módon a step padot is szeretem, és figyelem, spoiler, nemcsak alsótestes gyakorlatokra lehet használni!

 

Mire, miért jó?

Az eszközös erőfejlesztéshez soroljuk a steppad vagy step lépcső segítségével végrehajtható feladatokat is. Ebben az esetben segédeszközként használjuk, hiszen nem emeljük, hanem ráhelyezzük a lábainkat, rátámaszkodunk kézzel, vagy hanyatt ráfekszünk. A gyakorlatok végrehajtását a segítségével nehezíteni tudjuk, így az edzés hatékonysága is növekszik, valamint változatossá tudjuk tenni a gyakorlatsort. A steppad magassága igazodjon a résztvevő magasságához, az ne terhelje túl az ízületeket és a gerincoszlopot sem. Amennyiben rálépünk, a feladat végrehajtása közben a láb végig teli talpon legyen. (Kivéve, ha sarokemelést végzünk.) Fel-és lelépéskor gördülő technikát alkalmazunk. Hanyattfekvő helyzetben az ágyéki gerincszakaszt (a derekat) a medence billentésével végig leszorítva tartjuk hasprés végzésekor.

Nekem reebok step padom van, erős, masszív, és 2-féle fokozatban lehet emelni a magasságát.

 

Gyakorlatok step padon

 

  1. Tárogatás kézi súlyzóval

Ebben az esetben hanyatt fekszünk a step padon, behúzzuk a köldököt a gerinc irányába, de nem szükséges a derekunkat leszorítani, ellenkezőleg, a normális gerincgörbületeket tartsuk meg. Itt a steppad vagy lépcső a fekpadot helyettesíti, amin általában a gyakorlatot konditeremben végezni szokták.

 

  1. Hasprés

Bizony, ez sem alsótest, és nem is túl kényelmes, amennyiben a steppadra matrac nélkül fekszünk. Cserébe nagyon hatásos, főleg a nehezített változata! A padot megfordítom, leguggolok, rálépek a közepére, ezzel stabilizálom. Egyik láb marad az eredeti helyén, a másikat hármas fokozatba helyezem át, és úgy fekszem fel a padra, hogy a fej az alsóbb részére kerüljön. Máris sokkal nehezebb a gyakorlat végrehajtása, pár ismétlést is szépen lehet érezni! Medence billentésével ne felejtsük el a derekunkat leszorítani, és a köldököt a gerinc irányába behúzni! Ha az egyenes hasizom alsó részét szeretném dolgoztatni, és ezt a feladatot nehezíteni, tehát a lábakat magasba nyújtva kicsit emelem a medencét, akkor ellenkezőleg, a fejet a pad magasabb részére kell lerakni. Egyáltalán nem könnyű, próbáljátok ki, ha van rá lehetőségetek!

 

Mindkét gyakorlat részletes leírását megtaláljátok ebben a cikkemben: https://dia-wellness.com/szakerto/mell-es-hasizom-gyakorlatok.

 

  1. Plank, lábujjak a padon

Mondanom sem kell, hogy mennyivel nehezebb az amúgy sem túl könnyű planket mondjuk egy percig megtartani! Főleg, ha nemcsak tartani szeretnénk, hanem még rádolgozni az egyenes hasizomra és felváltva a térdeket a mellhez húzzuk. Ez sem könnyű gyakorlat, minimum középhaladóknak ajánlom!

 

  1. Csípőemelések step padon

Az említett gyakorlatot itt fejtettem ki bővebben: https://dia-wellness.com/szakerto/maramarosine-dr-dallos-boglarka-mozgas-szakerto/farizom-gyakorlatok. Természetesen itt is a step pad fogja jelenteni a nehezítést, hiszen a talpainkat a stepre helyezzük, minél magasabbra állítjuk a lépcsőt, annál magasabbra tudjuk emelni a csípőnket. Ha ez sem elég, használjuk a mini power bandet, felhelyezve a térdek fölé, 50-75 sima és 50-75 fent kicsi emelések megtartva, térdek nyitásával, zárásával 4 körben brutális, tapasztalatból mondom!

 

  1. Aszimmetrikus guggolás

Egyik láb lent a talajon, másik a steppadon, minél magasabban, annál jobb. A steppadon lévő lábat térdben végig behajlítva tartjuk. A kívánt számú ismétlések abszolválása után rögtön folytatjuk a gyakorlat végrehajtását a másik oldalon. Guggolásról részletesen az előbb linkelt cikkemben írtam.

 

  1. Oldalról lábemelések, majd csere

Kiinduló helyzet az előbbi gyakorlat szerint végzendő, a kettő ugyanaz. A különbség, hogy a lent lévő lábat a levegő kifújásával oldalra emeljük, ilyenkor a fent lévő lábat kiegyenesítjük, beszívásával pedig visszahelyezzük a talajra.

 

  1. Kitörés hátra, váltva

Itt olvasható a gyakorlat pontos végrehajtása: https://dia-wellness.com/szakerto/combizom-gyakorlatok. Plusz egy feladatot írok mások mellett, amelyik steppadon nehezebb! Itt is nehezítünk, nem meglepő módon, és minél magasabb a steppad, annál mélyebbre kell kitörnünk, tehát még koncentráltabban dolgoznak az izmaink.

 

  1. Sarokemelés step padon

Ebben az esetben kivételesen a talpunk felét helyezzük a padra és mikor beszívjuk a levegőt leengedjük magunkat, ügyelve az egyensúly megtartására, mikor kifújjuk visszatoljuk magunkat a kiinduló helyzetbe. A háromfejű lábikraizom, (triceps surae) vagyis a vádli nagyon szépen erősödik, formálódik.

 

Használtok step padot? Ha nem, miért nem? Ha igen, szeretitek?

 

Szakértőnk: dr. Dallos Boglárka személyi edző, fitnesz instruktor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük