Hogyan győzzük le az édesség utáni sóvárgást? 2.rész

Szakértőnk Huszár Zsuzsa írása.

 

Hogyan győzzük le az édesség utáni sóvárgást? 2.rész

 

Ha már megreformáltuk az étkezésünket, illesszük rendszerbe

Mindannyian ismerjük azt a jelenséget, amikor nincs időnk enni, csak este esünk neki a hűtőnek. Vagy rohanva kapunk be egy-két falatot, amit ha összeszámolunk, nem is kevés kalória jön össze.

 

A rendszeresség és az időpontok betartása nagyon fontos a szervezet számára. Nemcsak a vércukorszint, de az emésztés, a gyomorsav, a hormonháztartás mind a rendszert szereti, arra tud készülni. Ha rendszertelen az étkezésünk, akkor minden alkalmat meg akar majd ragadni a plusz bevitelre és a raktározásra.

Mivel életkörülményeink, testi állapotunk, esetleg betegségeink különbözőek, a rendszerességre nem adhatok általános tanácsokat- ezt magadnak kell kialakítani.

 

Lépések amik segítenek:

● előre főzés nagyobb adagokban, kisebb porciókban lefagyasztva.

● egészséges raktár: bűntelenül bűnözős finomságok kéznél

● tervezzük meg a napot, gondoljunk arra hol fogunk tudni egészségesebb ételt választani.

● ne gondoljuk hogy az egyszerű nem elég: egy jó tésztaétel zöldségekkel vagy egy gazdag leves nagyon jó választás lehet.

 

A folyadék bevitel

Szervezetünk minden folyamatához szükség van vízre, ez igaz az emésztésre és a vércukorszintre is. Egy nap alatt körülbelül 30-45 ml folyadékot kellene inni testtömeg-kilogrammonként. Egy 65 kilogrammos nő esetében ez körülbelül 1 950 ml folyadék naponta, egy 80 kilogrammos férfi esetében pedig ez legalább 2400 ml folyadék

A rendszeres folyadékbevitelnek elsősorban vízből kell állnia, számítanak azonban a gyümölcsök, levesek, minőségi kávé vagy tea is. Ha mozgunk, verejtékezünk, akkor elektrolit pótlásra is szükség lehet.

 

A cukor és társai

Senkinek nem mond újdonságot, hogy a finomított cukor bevitelét a minimálisra kell csökkentsük. A cikkben eddig felsorolt élettani folyamatokat mind-mind csak rossz irányba befolyásolja, ha cukrot fogyasztunk. Gyulladást okoz, a hormonszinteket károsan befolyásolja, erre példa sajnos a népesség nagy számú érintettsége.

Hiába tudjuk azonban az eszünkkel, az édesség iránti vágy mégis ránk tör. Ilyenkor nem feltétlenül az édes ízt kell megtagadjuk, csak helyettesítsük egészségesebb alternatívával, míg rendbe nem hozzuk szervezetünk jelzőrendszereit.

● Almacukor: az asztali cukor helyettesítésére használható. Édesítő hatása, felhasználása a mézhez hasonló. Kávé, tea, szörpök édesítésére, valamint süteményekbe is használhatjuk.

● Az eritrit egy kalóriamentes édesítőszer, amelyet a klasszikus cukor egyik legjobb alternatívájának tartanak. Édessége a cukorhoz (szacharóz) képest körülbelül 70 %. Használhatjuk sütéshez, kávéba, teába vagy zabkásába.

● Az eritrit és stevia keveréke 2:1 vagy 4:1 arányban vásárolható meg, kisebb mennyiség hozzáadásával erős édesítő hatást kapunk

 

A stressz és az édességek

A stressz sajnos mindennapi életünk része, és elkerülni nem tudjuk – csak kezelni.

A stresszes helyzeteket mindannyian máshogy kezeljük , az azonban közös pont, hogy sajnos nem egy saláta után nyúlunk ilyenkor. Legtöbbünk a stresszre csak még inkább az édes ételek utáni sóvárgással felel. Ha ez hosszan fennáll, növeli a kortizol, a stresszhormon szintjét, amelyről volt már szó a cikkben.

 

Néhány tipp a stressz kezelésére

● Próbáljunk meg minden napba beiktatni egy kis mozgást. Séta hazafelé, vagy vacsora után 10 perc is nagyon sokat számít hosszú távon.

● Ha sportolunk, hagyjunk időt a pihenésre és a regenerációra. A mozgás egészséges, ugyanakkor mindig egy mini stresszfaktor a szervezetnek, izmoknak.

● Sok applikáció közül válogathatunk ha relaxálni vagy meditálni szeretnénk. Már napi 10 perc napközben, vagy elalvás előtt segíthet nyugodtabbá és stabilabbá válni.

● Az adaptogén gyógynövények megállítják a szervezetünk stresszre adott reakcióját. Rendkívül hatásosak, ugyanakkor mindegyiknek egy kicsit más a hatása: az ashwagandha fogyasztó, energetizáló is, a rhodiola pedig inkább immunrendszer erősítő. Válasszunk egyet saját igényeinkre szabva.

+1 tipp a hölgyek számára: PMS és kezelése

A menstruációs ciklus utolsó hetében a hormonok nagy hatással vannak a női testre.

Ilyenkor erősebb éhséget érezhetünk, ingerlékenyebbek vagyunk és elővesz minket a sóvárgás az édes, sós és zsíros ételek iránt. Az evolúciós elmélet szerint ez teljesen természetes: a női szervek készülnek a megtermékenyülésre, a petesejt beágyazódására, amihez gyűjtik a plusz kalóriákat. (itt is egy cseles példáját látjuk annak a jelenségnek, amikor nem is mi akarunk valamit, hanem egy szervrendszerünk)

Sajnos a PCOS és az endometriózis minden ötödik nőt érint magyarországon, gyakran nem is egyedüli kórképként. Ezért nehéz látatlanban tanácsot adni az ilyen állapotok kezelésére. Az általános gyulladáscsökkentés azonban sejtszinten segíthet.

Összefoglalásképpen annyit mondanék, hogy ne érezzük ebben a hosszú listában a kényszert arra, hogy mindent egyszerre akarjunk megváltoztatni. A szokások, beidegződések makacsak, és nem engedik magukat olyan könnyen- különben nem lenne nehéz megváltoztatni őket.

Válasszunk ki egyet, és haladjuk azzal a saját tempónk szerint. Ez azért is nagyon fontos, mert ha többet is változtatunk egyszerre, nem fogjuk tudni, az esetleges változások – legyenek jók vagy rosszak – melyiknek tulajdoníthatóak.

A lista pontjai mind már 1-2 hónap után eredményeket hoznak, ha kitartóan alkalmazzuk őket. Ha becsúszik néha hiba, nem kell neki nagy figyelmet szentelni- folytassuk tovább a tervet, mintha semmi nem történt volna. Figyeljünk szervezetünk jelzéseire, vezessük a táplálkozási naplót és dolgozzunk magunkon, az egészségünkön napról napra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük