FOGYASZTHAT-E FINOMLISZTET ÉS AZT TARTALMAZÓ TERMÉKET A CUKORBETEG, AZ IR-ES?

Szakértőnk, Szarka Dorottya dietetikus írása

Megoszlanak a vélemények, ugyanis sajnos az a tapasztalatom, hogy nem árnyaljuk kellőképpen a kérdéskört… A helyes válasz: “ATTÓL FÜGG!”

  • Önmagában, csupán finomlisztből készült termékeket nem javasolt fogyasztani, DE ha valaki emellett súlyos máj-, epe-, hasnyálmirigyproblémákkal, gyomorfekéllyel küzd, máris változik az álláspont. Ezen betegségben szenvedők sokszor panaszkodnak emésztési panaszokról a túl rostos ételek elfogyasztása után, így mindig figyelembe kell venni az egyéni toleranciát. Példa! A 85 éves Kati néni, epeműtét után biztosan nem fog teljes kiőrlésű kenyeret fogyasztani, mert utána hetekig tiltólistán vannak a magas rosttartalmú ételek.
  • Ételkészítéshez, más, magas rosttartalmú lisztekkel vegyítve, kis mennyiségben használható finomliszt, hiszen jobb, puhább állagot biztosít a tésztáknak.
  • Sűrítéshez, általános főzéshez nem javaslok finomlisztet (kivéve ha más betegség diétája indokolja, lsd. feljebb).
  • Lisztek, őrlemények közül, általános konyhai használat során, egyértelműen előnyben részesítjük a teljes kiőrlésű búzalisztet, tönkölybúzalisztet és rozslisztet.
  • Lisztkeverékek esetén körültekintőnek kell lenni! Bizonyos márkák csökkentett szénhidrát-tartalmú keverékei csupán finomlisztet és sikért (glutént) tartalmaznak, hozzáadott rostot nem – azaz csupán valóban gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak (+ valamennyi fehérjét, amit a sikér biztosít), ami egyértelműen kerülendő szénhidrátdiétában.
  • A Dia-Wellness termékei (független szakemberként állítom) beilleszthetők IR-esek, cukorbetegek diétájába, mert bár az első összetevő VALÓBAN a finomliszt, de rosttartalmuk kiemelkedő még a teljes kiőrlésű búzaliszthez viszonyítva is. Erről itt készítettem is egy összehasonlító táblázatot: https://dia-wellness.com/szakerto/megnovelt-rostbevitel-es-hasi-diszkomforterzes-osszefuggesei
  • Sok „szakértő” nem jut túl az első összetevő elolvasása után, így nem tűnik fel, hogy pl. konjak gumit, útifűmaghéjat, rezisztens keményítőt is tartalmaznak bizonyos lisztkeverékek – amik mind-mind lassítják a vércukorszint-emelkedést.
  • A csökkentett szénhidrát-tartalmú keverékek kizárólagos használata nem indokolt, ahogy az étrend szénhidrát-tartalmának drasztikus csökkentése sem cukorbetegség vagy IResetén! A lisztkeverékek jó célt szolgálnak, hogy a kedvelt süteményeink beilleszthetők legyenek kisétkezésekre (pl. tízóraira), hogy csökkenteni tudjuk velük kenyereink, péksüteményeink szénhidrát-tartalmát, de nem szabad átesni a ló túloldalára sem.
  • És egy tény! Minden szervezet más és más. Próbáljatok ki mindent, ne mindig csak mások véleményére adjatok – lehet ő orvos, idős cukorbeteg stb. Nem mindenkinél válik be ugyanaz, és épp ezért nem szabad a saját akaratunkat mindenkire ráerőltetni. Véleményünk persze lehet.

Szakértőnk: Szarka Dorottya dietetikus

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük