Leveles tészta készítés

Leveles élesztős tészta, lépésről lépésre

TÉSZTA KÉSZÍTÉS

Először is készítsetek egy alap tésztát. Ez egy semleges tészta, ami azt jelenti, hogy lehet édes, illetve sós töltelékkel tölteni.
500 g CH-mínusz lisztkeverék, 500 g Kölyökbarát lisztkeverék (imádom ezt a párosítást). 20 g só, (nagyon fontos a só, kiemeli az ízeket), 10 g Almacukor (esetleg 5 g 1:2-es cukorhelyettesítő), 30 g Dia Wellness Invertin (zsírszegény margarin), 20 g ecet (a nyújthatóság miatt, ki fog sülni belőle), 50 g friss élesztő, kb.600 ml víz (nem túl hideg nem is langyos kb. 20 fokos).
Mindent tegyetek bele a dagasztóba és simára dagasszátok ki! Akkor jó a tészta, ha nem ragad, kissé kemény, ettől lesz tartása a levélzetnek.
Majd mérjétek meg a tészta tömegét, ami kb.1700 g lesz, ennek a 20% 340 g, ez azt jelenti, hogy 340 g margarint fogunk belehajtogatni a tésztába.

Mindig 20% margarint hajtogatunk bele!!

Ebből 340 g- ból elveszünk 10%-ot az 34 g ez lesz a liszt! Tehát 306 g margarint összegyúrunk 34 g liszttel ez lesz az a margarin, amit belehajtogatunk az alap tésztába.
Célszerű az össze dolgozott margarint lapos tégla alakura formálni és egy 10-15 percre hűtőbe tenni, így lesz szép a levélzet.

Amikor minden kész, a tésztát ki kell nyújtani fél cm vastagra, közepét belisztezni, és ide kell tenni a margarint (a 20%-ot ).
Mindig az óramutató járásával megegyezzően kell hajtogatni ahogy a fotó is mutatja a fázisokat. Minden hajtogatás között kb.10 perc pihentetést kell hagyni, hadd lazuljon a tészta. 2 x hajtunk 1 x szimplán 1 x duplán. Minden hajtogatás után 5 mm vékonyra nyújtsátok a tésztát, a végső méret 3.5-4 mm legyen, utána lehet tölteni, tetejét tojással lekenni, keleszteni, majd 180 fokon sütni!
Mikor kezd színe lenni a tésztának, ki kell támasztani fakanállal a sütőajtót (erre azért van szükség, mert ekkor már szárítjuk a tésztát,közben persze sül még tovább, csak már nem olyan intenziven, és a felesleges gőz így könnyebben távozik), majd készre sütni. Jó munkát!

 

PaleOK Almacukor

CH mínusz világos Lisztkeverék

Kölyökbarát lisztkeverék

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük