Mozgás az ünnepek alatt

Mozgás szakértőnk, dr. Dallos Boglárka írása

Mozgás az ünnepek alatt

Közeledik advent 3. hétvégéje. Egyre hidegebb van, és talán nehezebben vesszük rá magunkat a rendszeres testmozgásra, de ilyenkor sem érdemes hanyagolni. Sokat segít, ha kedvenc ételünket/süteményünket/desszertjeinket reformosítva készítjük el, mert ahogy már az első cikkemben is írtam, 70% étkezés, 30% mozgás az egészséges életmód alapja. Utóbbihoz szeretnék tippeket adni.

Mit ajánlok?

Aki eddig is többször egy héten edzett, az nem fog leállni az ünnepek alatt sem. Aki nem tette, annak is érdemes legalább naponta kimenni sétálni, ne becsüljétek alá, egy tempósabb séta tökéletes zsírégető, és ezt nemtől, kortól függetlenül bárki végezni tudja, nordic walking bottal kiegészítve pedig a karokat is dolgoztatjuk. Télen is nyugodtan lehet biciklizni, kicsit melegebben kell öltözni, és ne feledkezzünk meg a vastag kesztyűről. Ahová megoldható, én is biciklivel közlekedem, nyilván nyáron egyszerűbb, de nekem hidegben is jólesik a friss levegő.

Jolly Joker

Ha nem szeretnétek kint mozogni, de sok időtök sincs a készülődés közepette, akkor tökéletes választás az intervall tréning. https://dia-wellness.com/szakerto/maramarosine-dr-dallos-boglarka-mozgas-szakerto/hiit-edzes ebben a cikkben fejtettem ki, mi ez a módszer és én miért szeretem.

Ez a rövid, 20 perces edzés igen érezhető, bemelegítéssel és nyújtással együtt sem vesz el 40 percnél többet a napból és utána feltöltődve lehet folytatni a bejglisütést.

https://www.youtube.com/watch?v=JUKwiBafDSg

A Dia-Wellness csatornán van egy hosszabb videóm, bemelegítés után 12 perces tabata intervallal, tehát még rövidebb, mint a 20 perces, és szépen átmozgatja az alsó végtagokat.

Ezen a linken elérhető: https://www.youtube.com/watch?v=p3e02vltu3s

 

Edzeni minden áron?

Természetesen aki úgy érzi, nincs hozzá kedve, vagy a hajtás után, és ez az év a pandémia miatt különösen kemény volt, nem érez magában erőt, kihagyhat nyugodtan egy hetet a rendszeres mozgásból, de ebben az esetben nem árt figyelni az étkezésre. Természetesen mindenképpen ajánlott mértékletesen, egészségesen táplálkozni, de edzés hiányában még fontosabb! Én a cukron és a fehér liszten kívül nem vonok meg magamtól semmit, de ügyelek a mértékre! Betegség esetén sem ajánlott edzeni, ebben ugyan megoszlanak a vélemények, lehet, nem lehet, ha lehet, mit és hogyan, de én azt vallom, ilyenkor a szervezetnek pihenés kell, hogy minél előbb regenerálódhasson, hiszen az edzés is egy stressz a szervezetünknek, amire betegen pont nincs szüksége! Gondolok itt egy náthavírusra, az is le tudja dönteni „szépen” az embert a lábáról. Gyógyulás után nyugodtan visszatérhetünk a szokásos edzéseinkhez, természetesen a kihagyás időtartamától függően kevésbé intenzíven.

Lehet súgni a Jézuskának, és kérni tőle ajándékba egy power (vagy mini) bandet, célszerű legalább 3 darabot, mert azok különböző erősségűek, és/vagy egy fitballt. Utóbbi az egyik kedvenc eszközöm, ártatlannak tűnik, de ez csak a látszat. 🙂 Nagyon kemény gyakorlatokat lehet végezni a segítségével, illetve home office esetén is jó szívvel ajánlom.

Későbbi cikkemben bővebben kifejtem az okokat.Karácsonyi ajándékként sok szeretettel írok egy példát otthon végezhető köredzésre.

Minta köredzés

  1. Guggolás szűken
  2. Válltól kitolás, súlyzó hiányában ásványvizes palackkal
  3. Kitörés váltott lábbal előre
  4. Evezés döntött törzzsel, súlyzó vagy gumikötél hiányában ásványvizes palackkal
  5. Lépcsőre (vagy 1 vastag lexikonra) fellépés váltott lábbal
  6. Planktartás alkartámaszban 30 mp-ig

Vagy intervall rendszerben végezzük a gyakorlatokat, ekkor 30 mp az aktív szakasz, 15 mp a pihenő, vagy a 6.-at leszámítva minden feladatból 25-ös ismétlést végzünk. Mindkét esetben minimum 3, de inkább 4 kört ajánlok. Bemelegítésről és a nyújtásról se feledkezzetek meg! Ismétlésszámos gyakorlatvégzés esetén se tartsatok pár mp-nél több szünetet a gyakorlatok között, körök között lehet kicsit hosszabbat. 🙂

 

Megragadnám az alkalmat és az olvasóknak ezúton kívánok meghitt adventot és kellemes karácsonyi ünnepeket!

Ha szeretnétek még tippeket meríteni, az oldalamra jó pár videót feltöltöttem: https://www.facebook.com/Bogifit/videos.

 

Szakértőnk: dr. Dallos Boglárka személyi edző, fitnesz instruktor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük