EGY ELFELEDETT KULTÚRNÖVÉNY: A LUPIN

Lupin;növény

Szakértőnk, Szarka Dorottya dietetikus írása

EGY ELFELEDETT KULTÚRNÖVÉNY: A LUPIN

Vagy más néven csillagfürt, farkasbab. Bármilyen titokzatosan is hangzik, illetve kétkedve olvasod az élelmiszercímkéken, egy akár 8 méteresre megnövő növényről, cserjéről van szó, amit az élelmiszeripari előszeretettel használ magas tápértéke miatt. Húspótlóként, tojáshelyettesítőként leginkább vegetáriánus körökben ismert, de a reformkonyha elterjedésével egyre több gluténmentes termékben is megtalálható. A 14 kötelezően jelölendő allergén egyike, így ha a termék csillagfürtöt tartalmaz vagy nyomokban tartalmazhat, azt a gyártók mindig kiemelik az élelmiszercímkéken.

Mi is a lupin?

Magyar nevén tehát csillagfürt vagy farkasbab, a hüvelyesek rendjébe, azon belül is a pillangósvirágúak családjába tartozik. Nevében azért szerepel a “farkas” szó, mert farkas lábnyomra emlékeztet a levelek alakja. Földrajzi elkülönülésük és alaki eltérések alapján megkülönböztetjük az Afrikában található Lupinus alnemzetséget, illetve Dél- és Észak-Amerikában őshonos Platycarpos alnemzetséget.

 

Hogyan került az élelmiszeriparba?

Termése magokat tartalmazó hüvely, a magokból pedig semleges ízű őrleményt készítenek. A lupinliszt használata elsősorban a mediterrán területeken terjedt el, van, ahol húspótlókat, pl. lupin-szeletet, lupin-fasírtot készítenek belőle, de magas fehérjetartalmú tésztát is gyártanak felhasználásával. A magok feldolgozása során keletkezett “felesleges” rostanyagot gyakran keverik müzlikbe, fűszerkeverékekbe – állományjavítás és ízkialakítás miatt. Mivel kiváló lisztjavító, fehérjepótló anyag, a sütőipar is előszeretettel használja, elsősorban alacsony sikértartalmú vagy gluténmentes keverékekhez adva. A lupinliszt önmagában tojáspótlóként is használható, kb. 2 evőkanál felel meg egy tyúktojásnak. A lupinliszt átlagos tápértéke (több terméket összehasonlítva): 300 kcal, 7,4 g szénhidrát, 7,4 g zsír, 38 g fehérje. Hozzájárulhat a napi kálium-, magnézium-, kalcium- és cinkbevitelhez. Mivel növényi fehérje, ezért aminosavkészlete nem komplett, azaz nem tartalmazza az összes, szervezet számára szükséges aminosavat. Kedvező tulajdonságai mellett azonban tudni kell azt is, hogy a lupin túlérzékenységi, allergiás reakciót válthat ki.

 

Miben található csillagfürt? És miért fontos beszélni róla?

A fenti bekezdésből kiderült már, hogy az élelmiszeripar több területen is felhasználhatja; rost- és kötőanyagként, lisztjavítóként, fehérjepótlóként, tojáspótlóként. Sütőipari felhasználáson túl jégkrémekben, felvágottakban, granolákban, müzlikeverékekben, étrend-kiegészítőkben is találkozhatsz vele. De miért érdemes még szót ejteni róla? Azért, mert elsőre idegenként hat(hat), illetve sokakat megrémiszt, hogy kiemelve található az élelmiszercímkéken. Erre, mint említettem, allergizáló hatása miatt van szükség. 2014. decembere óta az előrecsomagolt élelmiszerek címkéjén, illetve a nem előrecsomagolt termékeknél, és a közétkeztetésben, vendéglátásban az étlapokon is fel kell tüntetni a lupint. A termék csomagolásán vastagon szedett, aláhúzott vagy dőlt betűvel találod meg az allergiát okozó élelmiszereket, összetevőket, de számmal is jelölhetik. A szójababbal, zellerrel és mustárral megegyezően a 6-os számot találhatod a csomagoláson.

Ha valaki egészségügyi okokból vagy saját belátása szerint, életmódváltás miatt gluténmentes diétát tart, viszont emellett hasi panaszokkal (puffadás, hasfájás, hasmenés) küzd, érdemes lehet elgondolkodni rajta, milyen egyéb más összetevők, pl. rostok vagy a csillagfürt okozhatják a kellemetlen tüneteket. Súlyosabb esetekben bőrtünetek, ajakduzzanat, köhögés, nehézlégzés is jelentkezhet lupinallergiában. Hüvelyes lévén, könnyen keresztallergizálhat a szójával vagy a földimogyoróval, így ha valaki ezekben szenved, érdemes körültekintőnek lennie csillagfürtöt tartalmazó ételek fogyasztása során.

Szakértőnk: Szarka Dorottya dietetikus

 

Egy vélemény a(z) “EGY ELFELEDETT KULTÚRNÖVÉNY: A LUPIN” témában

  1. Péter Adrienn szerint:

    Üdvözlöm!
    Szeretném kérni, hogy írjon listát, mely élelmiszerek (nyers és feldolgozott) tartalmazhat Lupin-t.
    Köszönöm
    Adrienn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük