Sport táplálkozási tippek 1.rész

Étrendezőnk, Huszár Zsuzsa írása.

Sport táplálkozási tippek

Az életmódváltás, fogyás része a sport, és szerencsére sokan döntenek úgy, hogy nemcsak a táplálkozásra fordítanak nagy figyelmet, de valamilyen mozgásformát is beiktatnak. A rendszeresen végzett testmozgás jó hatásait nem lehet eleget hangsúlyozni, azonban nem feltétlenül tudjuk mindig az optimális megoldást megtalálni. Mivel a mozgást ugyanúgy testre kell szabni, mint a táplálkozást, ezért most olyan tippeket és trükköket hozok, ami túlmutat kicsit a szénhidrát-fehérje számoláson.

 

Néhány gondolat a szénhidrát védelmében

Sok életmódváltó, fogyókúrázó a túlsúlytól való félelem miatt fordul elsősorban a fehérje forrásokhoz, és a plusz kilók miatti félelemből fakadóan szinte alig fogyaszt szénhidrátot. Pedig ez főként az állóképességi sportoknál a legfontosabb energiaforrást jelenti. Ugyanakkor egy jól felépített étrenddel úgy biztosíthatjuk a számunkra megfelelő üzemanyagot, hogy nem kell tartanunk attól, hogy a kilók makacsul ragaszkodni fognak hozzánk. Érdemes tehát zöldségekkel, gyümölcsökkel, sovány fehérjével, hüvelyessel, komplex szénhidráttal megpakolni a tányért és minél többfajta, színes élelmiszert bevonni az étrendünkbe.

 

A másik fontos indok, hogy ugyan a fehérje szervezetünk építőköve, és létfontosságú az egészséges súlyvesztéshez, azonban egy tápanyag formát nem tartalmaz: a rostot.

A rostok pedig nemcsak a megfelelő emésztéshez kellenek- amely minden súlyvesztés alapja- de immunrendszerünk megfelelő működéséhez is. Márpedig ha az nincs rendben, megbetegszünk, lesérülünk- ami még inkább visszatart minket a vágyott cél elérésétől.

 

Együnk deficitben- de ne túl keveset!

Sok fogyókúrázó azt hiszi, csak a kemény edzésektől olyan  kimerült. Sokan feltöltik a raktárakat edzés előtt, mégis túl nagy kalóriadeficittel fejezik be a napot. Ennek egyik oka a már említett plusz kilóktól való félelem. Holott megfelelő energia nélkül az edzésteljesítmény is romolhat, lassulhat a felépülés, nem utolsó sorban a szervezet vészhelyzeti stresszt érzékel, és még jobban raktározni kezd a fogyás helyett.

A mozgás bevezetése utáni második hónapban szoktak leginkább beszámolni arról, hogy hiába a fokozatosan emelt mozgás, esetleges fogyás, viszont óriási éhség és édesség iránti vágy jelentkezik. Az életmódváltó pedig nem érti, hogy ha sokkal egészségesebben él, hogyan lehet ez.

 

Sokszor a sport bevezetése utáni második hónap tipikus cukor-sóvárgása, farkaséhsége mögött is egyszerűen az éhség és a kimerített szénhidrát raktárak állnak. Természetesen a napi energiaszükségletet és az étkezések tartalmát egyénileg kell felépíteni, függ a súlytól, kortól, nemtől és egészségügyi állapottól. Az általánosságban elmondható, hogy mind a reggelit, mind a nap további étkezéseit tudatosan kell megtervezni. Ha az egészségügyi állapot megengedi, lehet jó megoldás az időszakos böjt is, ez azonban olyan hosszú téma, hogy egy következő cikkben fogok róla írni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük