Egészségvédő fűszerek és enzimek

Étrendezőnk, Huszár Zsuzsaírása.

 

Egészségvédő fűszerek, enzimek

 

Az egészséges táplálkozást sokan hajlamosak a szénhidrát-kalória tengelyen nézni. Noha ezek lehetnek keretei egy életmódváltásnak, azonban csak tápanyagtípusra lebontva nézni egy étkezési tervet nem szerencsés, mert kikerülnek a hatókörünkből olyan élelmiszer kategóriák, melyek nagyon sokat tehetnek az egészségünkért: szabályozhatják a vércukorszintet, csökkenthetik a gyulladást, segíthetnek megemészteni a bevitt táplálékot.

Az alábbiakban néhány olyan hatóanyagot, gyógyhatású fűszert veszünk sorra, ami sokat segíthet a fogyásban, egészségesebb metabolizmus, mikrobiom kialakításában.

 

Kurkuma

A Columbia Egyetem Diabétesz Centrumának endokrinológusai kezdték vizsgálni a kurkumin cukoranyagcserére gyakorolt hatásait. Feltételezték, hogy csökkenti az inzulinrezisztenciát és hatásos lehet a 2. típusú cukorbetegség megelőzésében is. Kísérleteik igazolták ezt: a kurkuminnal kezelt elhízott egyedekben kevésbé fejlődött ki a 2. típusú cukorbetegség a vércukorszintjük, a glükóz és inzulin tolerancia tesztjük alapján, és májukban és szírszövetükben lényegesen kisebb gyulladás-szintet mértek, mint azokéban, amelyek nem kaptak kurkumint.

A kutatás befejezése után hónapokkal azt figyelték meg, hogy az egyedeknekkismértékben a súlyuk és a testzsírjuk is csökkent, változatlan táplálkozásmellett is.

Ez azt mutatja, hogy a testszintű gyulladás csökkenésével egy olyan javulás áll be az általános egészségi állapotban, mely még hónapokkal később is kifejti a hatását.

Nemrégiben a thaiföldi Srinakharinwirot Egyetem kutatói ezen a szuper eredményen haladva továbbléptek, és a kurkumin hatását a rendellenesen magas vércukorszintű, prediabéteszes emberek körében vizsgálták kilenc hónapon keresztül. A Diabetes Care szaklapban megjelent tanulmányukból az derült ki, hogy a kurkumin rendszeres alkalmazása segít megelőzni a diabétesz kialakulását a magas kockázatú embereknél.

A kilenc hónapos kísérletben 240 prediabéteszes felnőtt szedett véletlenszerű elosztásban kurkumin kapszulát vagy placebót. Kilenc hónap múlva a placebót szedő 116 résztvevő közül 19-ben fejlődött ki 2-es típusú diabétesz, míg a kurkumint szedő csoportban senkiben sem alakult ki a betegség. A kutatók szerint a kurkumin a hasnyálmirigyben termelődő, az inzulin felszabadításáért felelős béta sejtek működését is javítja, gyulladáscsökkentő hatásával megakadályozva azok károsodását.

 

A görögszéna magja

A Trigonella 150 éve szerepel a gyógyszerkönyvekben mint hivatalos drog. ( Ez a megnevezés orvosilag nem kábítószert, hanem igazoltan gyógyászati hatóanyagot jelent.) Közvetlen feldolgozásával számos szabadalmaztatott gyógyszer készül, a köztudatban valahogy még sincs benne ez a nagyhatású gyógyfűszer.

Értékes, biológiailag aktív hatóanyagait feltáró kutatások különösen az alábbi kémiai összetevőire, azok fiziológiai hatására hívják fel a figyelmünket:

40-45 % mézga, galaktomannánok,

30 % fehérje, mely különösen gazdag lizin (345mg/g) és triptofán aminosavakban.

A 8 %-osolajtartalmatrigonellin, kolin, gentianin és karpin alkaloidot, luteolin, orientin, quercetin, vitexin és izovitexin flavonoidokat tartalmaz.

Makro– és mikroelemekben, A-, B-, C- és D-vitaminokban gazdag. Különösen a szerves vas, szelén és szilícium élettani hatását tartjuk fontosnak.

Sok olyan vegyületet, szapogenineket is tartalmaz, melya szervezet hormonszabályozásban jelentős szerepet játszik.

Magjának és a különböző eljárásokkal a magból készített kivonatainak legfontosabb hatástani területei: gyulladáscsökkentő, nemi hormonokat szabályozó, tejelválasztást fokozó, antidiabetikus, koleszterin csökkentő, érelmeszesedést gátló.

 

Antioxidánsok

Az antioxidánsok olyan természetes biokémiai anyagok, amelyek megvédik az élő sejteket a káros szabadgyökök pusztító hatásától. Az antioxidánsok gátolják az oxidáció folyamatát. Gátló hatás hiányában az oxidáció végső soron a sejtek pusztuláshoz, ízületi gyulladásokhoz, szívrendellenességhez, daganatok kialakulásához és számos súlyos betegség kialakulásához vezethet.

Optimális esetben a szervezetünkbenjelenlévő megfelelő mennyiségű és hatékonyságú antioxidáns azonnal reakcióba lép az oxigén bomlástermékeivel, a szabad gyökökkel, és semlegesíti azokat, mielőtt még komolyabb károkat okozhatnának.

A táplálkozástudomány és a gyógyszeripar területén az élelmiszerek antioxidáns-hatékonyságának mérésére alkalmazzák az oxigéngyök abszorbciós kapacitás (ORAC) vizsgálatát. Minél magasabb az ORAC-érték egy adott tápanyagban, annál hatásosabban tudja megsemmisíteni a szabad gyököket, s ezáltal képes visszaszorítani az öregedési folyamatot, illetve számtalan betegséget.

A közismerten magas antioxidáns-hatékonysággal bíró élelmiszerek közül például a sárgarépa ORAC-értéke 210, a málnáé 1200, az áfonyáé pedig 2400.

Az eddig ismert tápanyagok közül a legmagasabb ORAC-mutatóval azonban a fűszernövények rendelkeznek.

A szegfűszegolaj a legerősebb eddig ismert antioxidáns. A szegfűszegolaj ORAC-értéke 10 700 000 (10,7 millió) feletti, azaz adott térfogati egységben több mint 400-szor annyi antioxidánst tartalmaz, mint a leggazdagabb antioxidáns-forrásként ismert gyümölcseink és zöldségeink. A szegfűszeg-, a fahéj- és gyömbérolaj keverékének hatóanyagai mérséklik az éhségérzetet, csökkentik a zsírbevitelt. Felgyorsítják a szervezet anyagcseréjét, így az hatékonyabban égeti a zsírt, növeli az energiaszintet koffein vagy bármilyen más serkentőszer nélkül is.

 

Enzimek

Azt már sokan tudjuk, hogy ha meg szeretnénk őrizni az egészségünket, akkor javasolt a vitaminokat és ásványi anyagokat időről-időre pótolni, hiszen táplálékaink már nem tartalmaznak elegendőt számunkra. Azt azonban még mindig nem tudjuk, hogy az enzimek pótlása ugyanilyen fontos! Az egészség romlásának egyik vezető oka az enzimszegény táplálkozás.

 

Mik azok az enzimek?

Születésünkkor mindannyian egy adott mennyiségű enzim „csomaggal” jövünk a világra. Ennek az adagnak ki kell tartania életünk végéig, s minél lassabban fogynak el ezek az enzimjeink, annál hosszabb életre számíthatunk. Emésztőszerveink maguk is termelnek valamennyi enzimet, a tökéletes emésztéshez azonban a táplálékokban lévő enzimekre is szükség van.

Fontos tudni, hogy enzimekre nem csak az emésztéshez van szükség, hanem minden tevékenységünkhöz (például a gondolkodás, vagy kezünk,lábunk mozgatásai is mind-mind az enzimek összehangolt munkájának is köszönhető). Az elfogyasztott étel megemésztése pedig kizárólag az enzimek révén lehetséges, s ha az étellel nem viszünk be elegendőt, akkor arra kényszerítjük a szervezetünket, hogy a véges készletből csoportosítson át, hiszen az étel nem maradhat megemésztetlenül. Nem mindegy tehát, hogy hogyan gazdálkodunk enzimjeinkkel.

 

Hogyan tudunk enzimeket pótolni?

A növényi sejtekben képződő enzimek speciális fehérjék, melyek a szervezet cserefolyamatainak az elindítói. Minden élő gyümölcs és zöldség tartalmaz természetes enzimeket, melyek rendszeres fogyasztásával a szervezet fenn tudja tartani az enizmháztartását.

 

Papaya

Az egyik legfontosabb és legerősebb hatású enzim a papain, amely a papayában található. Hatékonyságát a belekben uralkodó kémhatás sem befolyásolja hátrányosan, vagyis savas pH-jú környezetben is képes kifejteni a hatását.A papain a fehérjebontásban nagy-nagy segítség, maga a papaya pedig a zsíremésztésben is részt vesz, mivel valamennyi lipáz enzimet is tartalmaz.

 

Avokádó

Az avokádó rendkívül értékes gyümölcs, magas egészséges zsírokkal, szinte nullacukortartalommal- ezért is alakult úgy hogy nem gyümölcsnek fogasztjuk. Az avokádó az emésztőenzimek közül a lipáz enzimet tartalmazza, amely a zsírmolekulákat kisebb zsírsavakra és glicerinre bontja. Bár a lipázt a szervezet is elő tudja állítani, az avokádó fogyasztása megkönnyítheti az emésztést a magas zsírtartalmú étkezések után.

 

Savanyú káposzta

A savanyú káposzta a savanyítás folyamata során nyeri el különleges enzim tartalmát.

Ahogy erjed, a baktériumok emésztőenzimeket is hozzáadnak a káposzta amúgy is egészséges rostjaihoz, különleges vitaminjaihoz, mint például a U-vitamin. Az emésztőenzimek mellett a savanyú káposzta probiotikus étel is, mivel egészséges bélbaktériumokat tartalmaz, amelyek javítják a mikrobiom állapotát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük