Egy édesanya átalakulása

Borzasztóan szeretek sütni-főzni, de ennél még jobban enni. Ismerős?
Esti nasi, éjszakai “zabálás”, rendszertelen étkezés, cukros löttyök, két tányérral ebédre mindenből, mozgás persze semmi. Furcsa ezt így leírni azok után, hogy még a főiskolai éveim alatt is bőven heti 3x jártam aerobikozni, vagy éppen a kajak-kenu szakosztály sporttelepére.
Anya lettem, elhagytam magam.
Sokan így tesznek, majd szépen az évek elszállnak a fejünk felett és konstatáljuk, hogy úgy nézünk ki a kedvenc ruhánkban – persze, ha ránk jön -, mint egy kötözött sonka. Minden nyáron jött az új bikini, fürdőruha szezon és új trend, férjem türelemmel a 7. boltig is elkísért, de én csak sírtam az öltözőkben, hogy bizony rám csak a “nagymami” méret és stílus a megfelelő. Ez még mindig nem rettentett el az evéstől mind addig, míg a térdeim tönkre nem mentek, míg a szívem el nem kezdett kalapálni, míg az asztmám erősebb nem lett, míg a vérnyomásom az egekbe nem szökött.
Elértem egy eszméletlen magas testsúlyt, 105,6 kg -ot (168 cm a testmagasságom), szerintem voltam már több is, de valahogy mindig visszament néhány kiló.
Az elmúlt években, évente min.2x kötöttem ki az ortopéd orvosomnál térdpanaszok miatt. Igaz, alapvetően már régi sérülések miatt 3x megműtötték a térdeimet, de az utóbbi években bizony a túlsúly is rátett, így már 6 térdműtéten vagyok túl. Tavaly pedig majdnem térdprotézist ültettek be.

Elég korai 44 évesen, ugye?
De ez még mindig nem volt elég, csak ettem és alig mozogtam.
Pedig 3 gyermekes anyuka vagyok, akire a gyerekeinek szüksége van, és a férjének is!
„ Anya, nem mintha ronda lennél, de nagy a hasad” szólt a fiam ez év januárjában, egész pontosan 31-én, és EZ volt az a pillanat, mikor teljesen átértékeltem az egész életemet.
Mi a fenét művelek egyáltalán? El akarok patkolni?
A gyerekeimnek vajon milyen érzés lehet egy kövér anyukával, aki programokat sem tud velük szervezni, mert 500 méternél többet képtelen tenni?
A férjem szeret, elfogad, úgy, ahogy vagyok…. De biztos zavarja őt!

2021. január 31. – reggeli semmi, csak kávé, ebéd 2 hatalmas tányér rakott krumpli, savanyúság….
Vacsora: saláta és talán 1 fél szelet kenyér. Á! Dehogy voltam éhes, én? Aki két pofára falta a tábla csokikat este az ágyban? Mégis kitartó voltam, nagyon nehezen viseltem az első hetet. A mérleg nagyon lassan elindult lefelé.
Ehhez persze a napi fél-egy óra sportom is hozzásegített.
Az egyik közösségi oldalon kezelek egy főzős oldalt.
Saját képekkel és receptekkel lepem meg időközönként követőimet.
Történt februárban, hogy pont egy „diétás” posztomhoz hozzászólt egy gyermekkori barátnőm.
Kiderült, Ő is fogyózik – akkor már 3. hónapja – , majd sűrű üzenetváltások közepette kiderült, nagyon nem csinálom jól ezt a fogyókúrát. A mentő fog elvinni, szó szerint ezt mondta a barátnőm!!!! Meg kellett értenem, a fogyókúra nem arról szól, hogy mindent IS megvonok magamtól, hanem arról, hogy rendszeresen étkezem, kalóriákat számolva. De ezt hogy? Ekkor a barátnőm elárulta, létezik egy fantasztikus applikáció, melynek segítségével gr-ra pontosan ki tudom számolni a makrókat (fehérje, kalória, zsír, szénhidrát). Na, ha azt hiszitek ez olyan könnyű, hát nem! Bele kellett jönnöm, ami kb. 3-4 hétbe telt. Szerintem mások ennyi idő alatt a mérleget is kivágták volna az ablakon. No én sem voltam messze ettől!

Másik hatalmas felfedezés az app-on túl, az a Dia Wellness termékcsalád.
Abszolút nem hittem benne, ma már nem tudok élni nélküle. (lisztek, tészták, puding porok stb., természetesen mind SZÉNHIDRÁTCSÖKKENTETT), Ez a titok!
A ch csökkentett liszt, amelyből kiflit, pékárut sütök magamnak. Előre 1-2 hétre, majd lefagyasztom.
Persze ez nem azt jelenti, hogy mert ch csökkentett, hogy akkor dupla tányérral lehet venni!
Megtanultam használni az app-ot , és a DW termékeit, az internet pedig telis-tele van DW receptekkel.
Ezentúl pedig a saját receptjeimet is átalakítom DW termékekre.

Köszönjük szépen a részletes beszámolót Al-Faqih Kriszta Évának!

Egy vélemény a(z) “Egy édesanya átalakulása” témában

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük