Szirtuinok – a fogyás kódja

Étrendezőnk, Huszár Zsuzsa írása.

Szirtuinok – a fogyás kódja

Ha hatékony diétáról és fogyásról beszélünk a két legfontosabb cél az egyéni tulajdonságok figyelembe vétele, és a fenntarthatóság. Táplálkozásterapeutaként nagyon ellenzem a divatdiétákat: nem személyre szabottak, és nem tarthatóak hosszú távon. Így amikor pár éve elindult a szirtuin-diéta, főleg az énekesnő Adele nagy fogyása kapcsán, megvizsgáltam ezt az új módszert is. És hogy mire jutottam?

PRO : A szirtuinok jók, és fogyasztanak, ezért sokat kell ebből a fajta tápanyagból együnk.

KONTRA: A két szerző által összeállított, velük fémjelzett diéta nem jó, nem tartható: tipikusan túl alacsony kalóriabevitellel, megvonással operál, ami a 2 hónap leteltével szinte mindig kudarcba fullad, és jelentkezik a jojó effektus.

Nézzük akkor az árnyoldalt

Az Aidan Goggins és Glen Matten „The Sirtfood Diet” című könyvében kifejtett étrend alapja a feltételezés, miszerint a polifenolok családjába tartozó hasznos növényi összetevők képesek olyan fehérjéket – ún. szirtuinokat – aktiválni az emberi szervezetben, amelyek hatása megegyezik a böjttel és az edzéssel. Számos növény és növényi eredetű élelmiszer tartalmaz szirtuinokat, ám a diéta alapját néhány ételfajta adja. Az általuk sirtfood diétának elnevezett módszer három lépcsős, nagyon alacsony, 1000 körüli  kalóriával és étkezések helyett gyakran zöldturmix javasolt.

A szerzők gyors fogyást ígérnek az első héten. Ha az első három napban mindössze 1000 kalóriát, a következő négy napban pedig 1500 kalóriát viszünk be, nem meglepő a szám csökkenése a mérlegen- de valódi fogyás lesz ez?

Teljesen biztos, hogy az első néhány kiló nagy része víz lesz. Tudniillik ha a szervezetünk nem jut elegendő energiához a bevitt  táplálékból, akkor többek között kiüríti glikogénraktárait. Minden gramm glikogént legalább 3 gramm vízzel együtt  tárolunk. Amikor a glikogént energiatermelésre mobilizáljuk, vizet is ürítünk vele, a víz tömege is csökken. Ha a glikogénraktárakat  utána egy magas energiatartalmú étellel pótoljuk, a víz ennek megfelelően raktározódik: a mérleg ismét többet mutat.

A szirtuinok előnyös oldala

Nézzük viszont a szirtuinok jó tulajdonságait, “akik” nem tehetnek róla, hogy hírüket befeketítve, egy újabb értelmetlen és fenntarthatatlan diétára használták őket.

A Sir2-szerű fehérjék minden élőlényben -sőt még a vírusokban is megtalálhatók. Többfunkciós enzimek egy csoportját foglalják magukban, amelyek kulcsfontosságú szabályozók számos élettani folyamatban- ilyen például az anyagcsere és a megfelelő kalóriafelhasználás. Feladataik közé tartozik még az oxidatív stressz csökkentése, a szív szabad gyökök elleni védelme és az inzulin szintézisének szabályozása.

A szirtuin típusú fehérjéket főleg növényi eredetű alapanyagokban találhatjuk meg. Ezen ételek egészségre gyakorolt hatását alátámasztja az, hogy a világ legegészségesebb országai közé tartoznak azok, ahol a szirtuinokban gazdag élelmiszerek a hagyományos táplálkozás részét képezik – mint például Japán és Olaszország. Tehát mind a távol-keleti, mind pedig a mediterrán étrend bőségesen tartalmaz szirtuinokat, csak éppen a diétára vonatkozó többi szigorú megkötés nélkül.

Ami számunkra fontos: csak akkor látjuk el sejtjeinket minden fontos vitaminnal és ásványi anyaggal, és megfelelő rosttal, ha kielégítően elég táplálékot eszünk. Ha egészségesen szeretnénk fogyni, akkor hosszabb időn keresztül mérsékelt kalóriadeficit – napi 300 és 500 kalória között legyen. Hogy a karcsúság génjeit beindítsd, ahhoz pedig ezekből a szirtuinban gazdag alapanyagokból válogass:

alma,

citrusfélék,

vörösbor, de inkább a rezveratrol tartalom fermentálva. azaz lehet alkoholmentes is,

hajdina,

dió,

étcsokoládé,

datolya,

petrezselyem,

kapribogyó,

áfonya,

szója,

eper,

kurkuma,

rukkola,

fodros kel,

olívaolaj,

zöld tea,

kávé.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük