Hagyományos receptek átváltása DW alapanyagokra

Kálmán Regina, cukrászunk írása

Minden hagyományos sütemény recept alapja a liszt és valamilyen formában a cukor. Ezek tartalmazzák a legtöbb szénhidrátot. A Dia-wellness életmódnak megfelelő alapanyagokból sok lehetőségünk van ezek szénhidrát csökkentett megfelelőjét elkészíteni. 

A lisztek leváltása
A lisztjeinket úgy fejlesztjük, hogy a legjobban hasonlítsanak a búzaliszt tulajdonságaihoz. A legnagyobb szénhidrát csökkentést úgy tudjunk elérni, ha ezeket a liszteket egy vagy 2 féle tészta típushoz ajánljuk. Ezért van külön piskóta lisztünk, pizza lisztünk vagy sütőlisztünk. 

Piskótákhoz ajánlom a Dia-wellness piskóta lisztet, bármelyik hagyományos piskóta receptbe illeszthető a finomliszt lecserélésével. A Cukor kiváltásánál csak a szárazanyag tartalomra kell figyelnünk. A piskóták a cukor mennyiségre érzékenyek. Ha kevés a szárazanyag, ráncos, repedezett piskótát kaphatunk. Ezért piskótáknál az 1:1-es cukorhelyettesítőt ajánlom.

A Dia-wellness piskóta por egy kényelmi keverék, mely már tartalmazza a cukor helyettesítőt is. Csak tojás és víz hozzáadása szükséges. Könnyű, szaftos, jól tekerhető, elronthatatlan piskótát kapunk.  Bátran ízesíthetjük gyümölcsökkel, olajos magvakkal, kakaóval.

 

Kelt tésztákhoz a finomliszt lecseréléséhez már sokkal több lehetőség adódik.
CH- lisztkeverék önmagában, Dia-wellness sütőliszt önmagában, az 50-es liszt önmagában, a  Zero 6 liszt koncentrátum finomliszttel vagy teljes kiőrlésű liszttel keverve jól helyettesíti a finomlisztet. Ez utóbbit sokan keverik 50-es liszttel. A zero 6-ot is lehet magasabb adagolásban használni. Tehát nem a javasolt 50% zero 6 és 50% búzaliszt, hanem 70% zero 6 és 30% búzaliszt. Önmagában a használatát nem ajánlom, mert ronthatja a tészták élvezeti értékét. Egy kenyér például rágós, kisség kesernyés ízű lehet már.

A cukor helyettesítése ezeknél a termékeknél sokkal szabadabb. A víz hozzáadásával tudjunk a megfelelő állagot beállítani. Bármilyen cukorhelyettesítőt használhatunk.
Minden élesztős termékbe kell valamennyi cukor, hogy az élesztő jól tudjon dolgozni, ezért érdemes liszt kilógrammonkénkt egy teás kanál almacukrot vagy mézet hozzá tenni.

Az omlós tészták a lisztre nem érzékenyek. Itt is használhatjuk bármelyik liszt koncentrátumot vagy liszt keveréket a finomliszt kiváltására.

 

A cukor kiváltása
A cukor helyettesítők használatánál a legnagyobb különbség az édesítő érték. Minél magasabb az édesítő értéke, annál kevesebb szárazanyag kerül a süteménybe.
A PaleOK és Dia-wellness 1:4-es cukor helyettesítőkből negyed annyi kell, mint a cukorból, ezért egy piskótánál hiányozhat szárazanyag.

A Dia-wellness 1:1-es cukor helyettesítő minden receptúrában kiváltja a hagyományos kristálycukrot.

A Dia-wellness és a PaleOK Porcukor helyettesítő pedig a linzer és kelt tésztákban a porcukrot váltja ki.

Fontos! Eritrit alapú termékeket karamellizálni nem lehet, mert a megfelelő szín elérésére már meg keseredik. Erre az inulin vagy a fruktóz a leg alkalmasabb, de ezeknek van kalória értéke.

A cukor helyettesítésénél fontos, ha a hagyományos recept porcukrot ír, akkor Dia-wellness vagy PaleOK porcukor helyettesítővel helyettesítsük. A zsiradékokat és a folyadékot másképpen veszi fel a darált cukor.

 

A Dia-wellness termékeket gondosan használva a hagyományoshoz megtévesztően hasonlító, szénhidrát csökkentett termékeket kapunk.

2 vélemény a(z) “Hagyományos receptek átváltása DW alapanyagokra” témában

  • cukraszat szerint:

   Kedves Ildikó!
   Az alábbi 3 terméket ajánlom:

   Dia-Wellness 50% lisztkeverék
   Dia-Wellness CH mínusz lisztkeverék
   Dia-Wellness CH-10 lisztkeverék

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük