Az ülőmunka hatásai – I. rész

Szakértőnk, Huszár Zsuzsa étrendező írása.

Az ülőmunka hatásai

Az elmúlt 3 év sok változással járt a munka világában, sokan home office-ra váltottunk, a munkavégzés módját azonban -azaz az ülőmunkát- ez nem befolyásolta. Azaz ha ültünk a munkahelyünkön, ülünk otthon is – ám valószínűleg nem munkavégzésre tervezett széken, és a kollégák pillantásai nélkül nagy eséllyel görnyedtebben, mint az irodában.

Az Európai Unióban a munkavállalók közel 40 százaléka végez ülőmunkát, Magyarországon körülbelül egyharmaduk. Talán ennek is köszönhető, hogy mindinkább előtérbe kerül az ülőmunkát végzők egészsége.

 

Az ülőmunka általános hatásai

Az ülőmunka kapcsán általános az az elképzelés, hogy könnyen és egyszerűen végezhető, kényelmes, a munkavállalóra nézve pedig semmi veszély nem fordulhat elő. Ez azonban sajnos egyáltalán nem állja meg a helyét: az emberi szervezetet nem arra tervezték hogy mozgás nélkül több órát üljön, naponta legalább 10 órában- hiszen ne felejtsük el az autóban, közlekedve vagy otthon ülve töltött órákat sem.
A folyamatos ülés megfelelő kompenzálás nélkül legalább akkora problémákat idézhet elő az emberi szervezetben, mint a könnyebb fizikai munkák többsége.

Az ilyen típusú munkavégzés ugyanis rendkívül káros a gerincre, a mozgásszervekre nézve, de a belső szervekre is egy állandó negatív hatást gyakorolhat, ezáltal a csontozat betegségei mellett megnöveli az elhízás, az agyvérzés, a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát is. A hosszadalmas ülőmunka nagy terhet ró a gerincre, porckorongokra, izmokra és szalagokra- még az ideális testtartás mellett is. A szövetek keringése sem optimális azon részeken, ahol ülünk, és a metabolizmusuk is érintett, így elősegítve a meszesedést, kopást, vagy porckorong sérveket. Mivel nekem a mozgás nem szakterületem, rá is térek a belgyógyászati problémákra, melyeket szintén az ülőmunka okoz.

 

Az ülőmunka belgyógyászati hatásai

Az ülő életmódot folytatóknál például már 30 százalékkal megnövekedhet a metabolikus szindróma esélye. Ez az alattomos civilizációs betegség szinte az összes szervünket érinti, és amikor ezek már egyszere jeleznek, bizony nem is munka helyretenni a működésüket.

Legjellemzőbb tünetei a magas vércukor- és koleszterinszint, a magas vérnyomás, illetve ezek szövődményei, ami a szív- és érrendszeri problémáktól kezdve a pajzsmirigy gondokig és diabéteszig bezárólag bármi lehet. A metabolikus szindróma további problémája, hogy szervszintű gyulladást hoz létre. Ha hosszan fennáll, ez nagyon megterhelő az emberi szervezet számára.

 

Ami a táplálkozást illeti

Az ülőmunka emésztőrendszeri problémákat is előidéz, hiszen ahhoz, hogy a belek megfelelően végezhessék feladatukat, elegendő mozgás szükséges a megfelelő mennyiségű folyadék és rost bevitele mellett. Amennyiben ezek közül bármelyik is hiányzik, az különféle emésztési problémákat idéz elő, és a belek működése romlik, ezáltal kialakul a székrekedés, a különféle bélproblémák, az aranyeres panaszok, és így tovább. A mozgás számtalan előnyös folyamatot indít el: a keringés élénkül, az anyagcsere olajozottabban zajlik, az enzimek, hormonok termelése könnyebb. Ha mozgunk, a vércukorszint alacsonyabb, az emésztés gyorsabb. A folyamatos, órákig egy helyben üléssel mindezt megnehezítjük magunk számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük