A chia mag 1. rész

Étrendezőnk Huszár Zsuzsa írása.

A Chia mag

Az azték zsálya (Salvia hispanica) vagy chia a menta nemzetségbe, az árvacsalánfélék családjába tartozik. Közép- és Dél-Mexikóban, valamint Guatemalában őshonos virágzó növényfaj.  A tizenhatodik századi Mendoza-kódex igazolta, hogy az aztékok termesztették a Kolumbusz előtti időkben. Az azték zsálya a chia néven nevezett két növény közül az egyik, a másik a Salvia columbariae, a galambzsálya vagy „arany chia”.

Magas tápértéke miatt főleg a harcok és vadászatok során volt népszerű a fogyasztása. Az utazók számára is ideális útravaló volt, hiszen kis helyen elfért, főzést nem igényelt, mégis könnyű, tartalmas és egyszerűen elkészíthető táplálékot biztosított.  A gazdaságtörténészek szerint legalább olyan fontos élelmiszer volt, mint a kukorica-értékben pedig sokszor az aranyat is felülmúlta.  Az azték tartományi államokban éves sarcként adták az emberek az uralkodóknak. Paraguayban, Bolíviában, Argentínában, Mexikóban és Guatemalában folyamatosan használják a chia magot tápláló italként és tápanyagként.

Ez az Európában újonnan felfedezett élelmiszer a szervezetünk számára rendkívül jól-és sok helyen  hasznosul. Magas tápértéke és széleskörű előnyei miatt egyszerű módja a táplálkozáson keresztüli egészségformálásnak. Ezt az is bizonyítja, hogy a hivatalos tudományos adatbázisban, a PubMeden jelenleg 14,178 kutatást találhatunk a chia növény jótékony hatásairól.

 

Nézzük akkor mi is ezek a jótékony hatások!

1,  Szabályozza a vércukorszintet

A chia magban kétfajta rost is található: a vízben oldódó és nem oldódó fajták. Ezen rostok és a fehérje kombinációja lelassítja a komplex szénhidrátok lebontásának sebességét. Ez a cukoranyagcsere zavarral élők számára hasznos, mivel szinten tarthatja a glükózt a vérben. Ha nincsenek nagy ingadozások, hirtelen csúcsok a vércukor szintjében, akkor a szervezetünk nem érzi szükségét a kompenzálásnak: elkerülhető a farkaséhség és  a falási rohamok. A rostok több vonalon segítenek: más tápanyaghoz fogyasztva azok GI indexét is lassítják, egyben hosszabb ideig biztosítanak energiát és teltségérzetet, így a fogyókúrázók számára is nagy segítség lehet.

Fogyasszuk vízzel elkeverve, ettől zselészerű állagú lesz, melynek köszönhetően megemésztése még hosszabb ideig tart. Mindemellett felpörgeti az anyagcserét, ezzel is támogatva a súlycsökkenést.

2, Koleszterinszint csökkentő hatás

A chiamag hatóanyagai csökkentik a vérzsírt és a vér koleszterinszintjét is, ezáltal visszafogva a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának kockázatát. A kutatások szerint, a jó koleszterinszintet -HDL- emeli, míg ezzel egyidejűleg a vér triglicerid és a rossz koleszterin -LDL- mennyiségét pedig csökkenti.

3, Támogatja az emésztőrendszert és a mikrobiomot

A magas rosttartalom jótékony hatással van a bélmozgásra, valamint az emésztőrendszer egészségi állapotát is segít fenntartani. Prebiotikus tulajdonságai növelik az ott élő jótékony baktériumok számát, melyeknek fő tápláléka a rost- így a chia mag igazán jó választás. Speciális hatása még, hogy  kordában tartja a patogén baktériumokat, amelyek betegségek okozói lehetnek. A  chia mag 40 tömegszázaléka rost, ami az egyik legkoncentráltabb rostforrássá teszi a világon.

4, Serkenti az agy működését

Az már nem új információ, hogy az omega-3 zsírsavak jelentősek javítják az agy-és idegsejtek működését. A chia mag omega-3 és zsírsavtartalma kiemelkedően magas, egészen pontosan a legmagasabb növényi alapú omega-3 forrás.

Ezt főként az ALA, vagyis az alfa linolénsav biztosítja,  egy rövid szénláncú zsírsav, amit az emberi test sajnálatos módon nem képes teljes mértékben biológiailag még aktívabb hosszú szénláncú omega-3 zsírsavvá alakítani. Ilyen zsírsav az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA). Ezeket különböző halakból, illetve omega-3 kiegészítőkből tudjuk a leghatékonyabban bevinni, hogy a jól ismert jótékony hatásukat teljes mértékben kifejthessék- legalábbis eddig így tudtuk.

Az óceánok, és ezáltal a halak szennyezettsége (nehézfémek, mikroműanyagok) az elmúlt évtizedben olyan mértéket öltött, hogy sok kutatás irányult az omega-3 más forrásaira. Sokan döntenek a vegán vagy flexitariánus táplálkozás mellett is, azaz nem fogyasztanak túl sok halat.

Az egyik ilyen kutatásban az Észak-Karolinai egyetem (ASU) is igazolta az omega-3 rendkívül jó hasznosulását- a chia mag használatával. Egy nőkön végzett kísérletben, 7 héten keresztül, napi 25 gramm chia mag bevitele jelentős EPA-szint növekedést mutatott. Lehet hogy ebben a chia nagyon magas omega-3 zsírsav tartalma is közrejátszott: 25 %, amely magasabb mint a lazacé.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük